Ирак: Папа Франциск идва в обстановка на пандемия, ракетни нападения и протести

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Втора вълна на COVID-19, нова карантина, ракетен обстрел и разрушена инфраструктура. За Ирак посещението на папата е не само историческо събитие, а и логистично главоболие. „Радваме се на пристигането на папа Франциск, но то идва в доста сложен момент“, признава без заобикалки един от служителите на иракското президентство, отговорни за организацията на събитието.

Този „доста сложен момент“ започна преди няколко седмици с нов пик на коронавирусните инфекции – 4000 случая на ден срещу неколкостотин преди това. И сред новозаболелите е…посланикът на Ватикана в Багдад Митя Лесковар.

Нарастването на броя на заболелите предизвиква опасения, че религиозните служби могат да станат огромни огнища на зараза. Папата, също както десетките журналисти и религиозни лица в самолета му, беше ваксиниран. Но първите дози от ваксини – само 50 000 – пристигнаха в Ирак едва този вторник. Някои лекари веднага получиха първите дози от ваксината.

Въпреки че спазването на физическа дистанция, 14-дневните карантини и носенето на маски са варианти, които иракчаните пренебрегват от месеци, организаторите на папското посещение ограничиха значително броят на местата за религиозните служби.

Очаква се стадионът в Ербил (20 000 места) да посрещне не повече от около 4000 вярващи за неделната служба, според източници на място. Освен това папата ще бъде лишен от срещите с вярващи, които обикновено харесва.

За да се избегне най-лошото, по време на цялото посещение на папата ще бъдат постановени национални ограничителни мерки, от 5 март петък до 8 март понеделник, а „силите за сигурност ще бъдат разположени за обезопасяване на пътищата“, обяснява заместник-министърът на външните работи Низар Кейрала.

Насилие и джихадисти

В Багдад, втората по брой на населението столица в арабския свят с около 10 милиона жители, вълнението въпреки това е осезаемо. Полират се камбаните на църквите, свалят се плакати на политици, за да се заменят с послания за добре дошъл към главата на католическата църква – първият в историята, посетил Ирак, една мюсюлманска страна с шиитско мнозинство.

„Искахме да уредим някои дребни неща, за да може нашият исторически град, символ за цялото човечество, да посрещне папата“, уверява пред АФП кметът на Багдад Алаа Маан. Но общото веселие и подготвителните мерки не успяват да прикрият експлозивния контекст и огромните амбиции, свързани с пътуването.

За три дни е предвидено аржентинският папа да измине по въздуха над 1445 км – което на практика означава, в страна като Ирак, че неговият хеликоптер или самолет понякога ще прелита над райони, където все още са се окопали джихадисти от групата Ислямска държава. Той ще бъде по-специално в Багдад и Ербил, два града, където обекти на САЩ наскоро бяха подложени на ракетен обстрел. Нещо, за което ще се притесняват полицията и войниците, придружаващи папата.

Със или без папамобил?

Що се отнася до известния „папамобил“, полукабриолетът, в който папата може да се движи в тълпата посрещачи зад бронирани стъкла, се очаква, че той няма да бъде използван в това посещение.

Иракските власти обаче въпреки това допускат такава хипотеза и жителите на южните части на страната, предимно селскостопански и с племенно устройство, които редовно протестират с искане за по-добра инфраструктура, дори ще се се облагодетелстват от неочаквани подобрения благодарение на пристигането на папата.

В провинция Ди Кар, където папата ще посети в събота античния Ур, се строят пътища, асфалтирани и боядисани…като никъде другаде в този регион! На обекта дори са инсталирани дървени понтони, завеси за защита от слънцето, предлагат се обиколки с екскурзовод.

В същата тази провинция жителите, оглавили „Октомврийската революция“ срещу властите през 2019 г., подновиха протестите си през последните седмици. Равносметка от изтеклата седмица (до 2 март): шест убити протестиращи и народен гняв, достигнал върхова точка преди посещението на папата, който в миналото е осъждал репресивните мерки срещу бунта.

След Ур папата ще се обърне към целия свят от Мосул, град, станал символ на жестокостите на Ислямска държава от 2014 до 2017 г. и ще отиде в град Каракош, християнски град, разположен на юг, където монахините, качили се на покривите на църквите, боядисват наскоро обновените кръстове.

По време на посещението му телохранителите и свещениците няма да се отделят и на стъпка от папата, който е затрудняван и от дискова херния. „Ватиканът току-що ни съобщи, че папата не може да направи повече от 10 стъпки. Вече не знаем какво да направим“, признава служителят на иракското министерство. Но усилията си заслужават. „Кой чуждестранен представител ще може сега да откаже да дойде в Ирак, след като папата го е направил?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.