САЩ: Армията се прочиства от екстремисти

Морски пехотинци в Афганистан. Снимка: официален сайт

Два месеца след участието на редица настоящи и бивши военнослужещи в нападението над Конгреса, армията на САЩ се захвана с екстремизма в своите редици, но борбата се очертава тежка, както признават самите й ръководители.

Новият министър на отбраната Лойд Остин, който е първият афроамериканец на тази длъжност, нареди на всички поделения да организират ден на дискусии за екстремизма.

„Безпокои ме, че човек, който носи униформата на войник, на матрос, на летец, на морски пехотинец, на национален гвардеец или на брегови охранител може да споделя такива възгледи и още повече, че може да действа въз основа на тях“, заявява шефът на Пентагона във видеозапис, който е предназначен за тези дискусионни дни. „Такива обаче съществуват. Някои го правят и сега“, добавя той.

В страна, където свободата на словото е залегнала в конституцията, са изпратени инструкции на всички командири на поделения как да се водят дебатите, без да се засягат гражданските права на 1,3 милион американски военни.

Ако някой военнослужещ повдигне този въпрос по време на дискусията, на висшестоящите му е наредено да му напомнят, че той има достъп до деликатна информация и до оръжия и следователно правителството си запазва правото да оцени неговата надеждност и способност за преценка.

„В случай на съмнение, превес взема националната сигурност“, се подчертава в публикувания от Пентагона документ. В него също така се препоръчва на командирите на поделения да дадат на военнослужещите да препрочетат клетвата, която са положили с встъпването си в редиците на въоръжените сили.

Някои военни изразиха в частни разговори с АФП безпокойство, че професията им ще бъде сочена с пръст при положение, че усилване на екстремизма се наблюдава в цялото общество.

Според Си Ен Ен обаче 21 от първите 150 арестувани след размириците в Капитолия на 6 януари са били настоящи или бивши военнослужещи, което е много по-висок процент от техния дял от общото население.

Неколцина от тях са били членове на движението на бели супремасисти „Пазители на клетвата“. Негови ръководни представители са обвинени в заговор за атаката на 6 януари.

Според генерал Кенет Маккензи, ръководител на американското Централно командване, което отговаря за войските в Афганистан, Ирак или Сирия, това се обяснява с факта, че военнослужещи, които са участвали в бойни действия, понякога имат чувството, че превъзхождат останалите американци.

„Когато сте влизал в битка и някакви хора са се опитвали да ви убият, е лесно вътрешно да се почувствате по-висш от другите. В действителност обаче ние сме граждани като всички други“, каза той.

Армията никога не е измервала мащабите на екстремизма в редиците на въоръжените сили. Той е останал пренебрегнат повече от 10 години след доклади на ФБР и министерството на вътрешната сигурност за проникване на бели супремасисти в силите на реда и армията.

„Екстремизмът е проблем, който се влошава сред въоръжените сили. Не знаем какви са мащабите му, но числата вероятно са по-високи, отколкото си мислим“, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Висш офицер разказва как синът му, който се колебаел между две военни академии за висшето си образование, посетил едната, за да види каква е обстановката. Студентът, който го развеждал, отворил шкафчето си и му показал своето „съкровище“: нацистка униформа. Младежът избрал друга школа, а баща му уведомил ръководството за пронацисткия студент.

Според генерал Маккензи всичко това показва, че армията „има проблем с водачеството“. „Командир, който казва, че няма проблем, е командир, който не знае какво става в поделението му. А когато имаме слаби командири, ги сменяме“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.