Европа се стреми да навакса изоставането във ваксинацията

Ваксинират швейцарец на кораба „Тургау“. Снимка: кантон Тургау

След като започна бавно надпреварата за имунизиране на своите граждани срещу КОВИД-19, Германия се сблъсква с необичаен проблем: излишък от ваксини и същевременно недостатъчно хора, които да ги получат.

Подобно на други страни в Европейския съюз, нейната национална ваксинационна кампания силно изостава от тези на Израел, Великобритания и Съединените щати. Сега в 83-милионната страна се увеличават призивите да не се спазва вече правилника за ваксинацията или поне леко да бъде променен.

Германците с изумление наблюдаваха как през януари Великобритания обучаваше армия от доброволци, които да поставят ваксините срещу коронавирус, а после се чудеха, че Великобритания, която беше доста по-тежко засегната от пандемията в сравнение с Германия, в някои дни е успяла да ваксинира над половин милион души.

Германия беше смаяна, че центрове в САЩ извършваха ваксинация на хора направо в автомобилите и че в аптеките в американските супермаркети се даваха ваксини срещу КОВИД-19, но това беше така, преди германските планове с ясна схема за ваксинация с предварително записани часове в специализирани центрове да се сблъскат с непреодолими трудности заради търсенето.

Великобритания и Съединените щати „имаха много по-прагматичен подход“ към ваксинацията, каза преподавателят по икономика в университета в Бон Ханс-Мартин фон Гаудекер.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на „Астра Зенека“ за всички възрастови групи, но няколко държави от ЕС, включително Германия, наложиха по-строги възрастови ограничения.

Германия, чиито запаси от ваксината на „Астра Зенека“ са напът да надхвърлят 2 милиона дози, се надява повече хора да имат право да бъдат ваксинирани, след като досега това беше ограничено до част от населението: хората в най-приоритетната група, които са под 65 години.

Франция промени тази седмица тактиката, позволявайки някои хора над 65 години да получат ваксината на „Астра Зенека“, след като първоначално ограничи нейната употреба до по-младите. Здравният министър Оливие Веран каза, че ваксината скоро ще бъде достъпна и за хората над 50 години, които имат здравословни проблеми и следователно са по-уязвими.

Франция, която с над 87 000 починали е сред страните в Европа с най-много смъртни случаи от коронавирус, до вторник беше използвала едва 25 процента от получените от нея 1,6 милион дози от ваксината на „Астра Зенека“.

Наложените от европейски държави възрастови ограничения върху ваксината на „Астра Зенека“ създадоха допълнителни трудности наред с проблемите, причинени от първоначалните забавяния на доставките и донякъде резервираното отношение към ваксината.

Все пак тази седмица данни от масовата ваксинационна програма на Англия показаха, че както ваксината на „Астра Зенека“, така и тази на „Пфайзер“/“Бионтех“ са около 60 процента ефективни за предотвратяване на симптоматичен КОВИД-19 при хора над 70 години след само една доза. Оповестеният от здравната служба на Англия анализ, който още не е рецензиран, също така показа, че и двете ваксини имат около 80 процента ефективност за предотвратяване на хоспитализации сред хора на възраст над 80 години.

Белгия и Италия също смекчават своите възрастови ограничения за ваксината на „Астра Зенека“ в момент, когато се готвят да посрещнат задаващо се трето рязко увеличаване на случаите на КОВИД-19, предизвикано от по-заразни разновидности на вируса.

Междувременно Дания се откроява като успешен пример във ваксинацията в ЕС. Скандинавската страна оглавява ваксинационните таблици на общността заедно с малката Малта и очаква да ваксинира всички пълнолетни граждани до юли – доста преди определената от ЕС цел за ваксиниране на 70 процента от пълнолетните граждани до септември.

Вместо да пазят дози за изискваната втора ваксинация, датските здравни власти последваха британския пример за използване на всички налични ваксини след пристигането им – подход, който сега се обмисля от още страни в ЕС.

А всички 6 милиона жители на Дания имат цифрови здравни досиета, свързани с един идентификационен номер, което позволява на властите да установяват кои точно хора имат право да бъдат ваксинирани и пряко да се свързват с тях. Британските власти също изпращат текстови съобщения направо на хората, за да организират ваксинацията.

„Има исторически причини защо ние нямаме централизиран регистър като Дания“, каза Фон Гаудекер, посочвайки мрачната история на Германия с упражняваното от държавата диктат по времето на нацизма и комунизма. „Разбира се, че държавата може да направи ужасни неща с данните“, каза той. „Но може да направи и велики неща с данните.“

По-доброто разпределяне на наличните дози за тези, които имат нужда от тях, е един от начините, по който европейските страни се надяват да имат преднина спрямо вируса в идните месеци, след като се разпространяват по-заразни щамове.

Франция и Испания планират да слагат само по една доза от двустепенните ваксини на някои хора, които са се възстановили от КОВИД-19, настоявайки, че прекараните напоследък заразявания действат като частична защита срещу вируса.

Италия, Франция и Чехия отдават приоритет на ваксинациите в районите, където има силно разпространение на вируса. На унгарския лидер през уикенда бе поставена китайска ваксина срещу КОВИД-19, а страната му и Словакия купуват руската ваксина „Спутник V“ като допълнение към другите ваксини, доставяни от ЕС. Президентът на Полша намеква, че страната му може да последва примера на Унгария и да получи китайски ваксини.

Броят на наличните ваксини в ЕС може да се увеличи още повече следващата седмица, ако Европейската агенция по лекарствата последва примера на САЩ и одобри включващата една доза ваксина на „Джонсън и Джонсън“. Президентът Джо Байдън дава да се разбере, че САЩ сега очакват да получат доставка на достатъчно количество ваксини срещу коронавирус за всички пълнолетни граждани до края на май – два месеца по-рано от предвижданото.

„Ако не можем да оползотворим малкото ваксини, които имаме, тогава очевидно ще имаме още по-голям проблем, когато получим много ваксини“, каза депутатката Бербел Бас от левоцентристката Германска социалдемократическа партия.

Германският здравен министър каза, че на над 5 процента от населението вече е поставена първа доза. „Но е ясно, че е необходимо да действаме по-бързо“, каза Йенс Шпан, като добави, че ваксинационните центрове ще могат да проявяват повече гъвкавост при преценката кого да ваксинират.

Урсула Нонемахер – най-висшият здравен служител в германската провинция Бранденбург, която се намира около Берлин, обеща да не оставя скъпоценни дози на склад, обявявайки началото на ваксинациите в сряда в някои лекарски кабинети. „Сега превключваме на пета скорост“, каза тя.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.