Да се разходиш из Долината на царете – при фараоните + фотогалерия

Снимки: Иван Бакалов


 

Има едно място в Египет, на около 600 км на юг от Кайро, известно като Долината на царете. Там са погребвани всички фараони в продължение на 5 века, от 1539 г. пр.н.е. насам. И не само фараони, има отделни гробници на техни жени, деца, високопоставени приближени във властта, дори любимите им животни. Този своеобразен пантеон на фараони е на крачка от древната столица на Египет и прочутия Карнакски храм. Намират се от двете страни на Нил край град Луксор.

И се оказва, че тези древни забележителности са много достъпни за обикновения български турист, който е избрал да отиде за седмица на море в курорта Хургада, закъдето предлагат оферти българските туристически агенции (виж тук за Хургада). От Кайро е далеч, но от Хургада пътят до Долината на царете и до града Луксор, където е древната столица на фараоните, е наполовина.

Повечето туристи, дошли за около 900 и нещо лева за седмица в Хургада, доплащат още по 190 лв. за това пътуване. Еднодневна разходка до древните египетски чудеса.

Тръгва се рано сутринта към 5 часа с автобуси, връщаш се в хотела вечерта към 22 часа. Дотам е около 4 часа, но тъй като пътят е прав, през пустинята, не е тежко пътуване, можеш да заспиш на седалката. Автобусите са с климатици и тоалетни, по пътя се спира веднъж за почивка на някакъв бивак със заведения и сергии, където местни амбулантни търговци нападат туристите да им предлагат всевъзможни сувенири и кърпи. Навсякъде по пътя има военни патрули, на няколко места и КПП-та, където военните проверяват. С всеки туристически автобус пътува и служител по сигурността, до неотдавна в част от пътя пътуваше и военен с униформа и автомат. Това е така от години, няма откъде да се промъкне автомобил, който да не е проверен.

Пътят към Долината на царете край Луксор. Снимки: Иван Бакалов

Почти половината път е край реката Нил, по точно край успоредни с нея канали като отделни реки. От 100-милионното население на Египет, 95% живее край реката Нил по цялата й дължина от Александрия и Порт Саид в устието на Средиземно море, до границата на Египет със Судан на юг, общо над 1500 км. Край реката по10-20 километра встрани е и зеленината, градините, поливани чрез ръкави и канали от Нил. Извън тази зелена полоса е пустиня, безкрайни пясъци във всяка посока.

По пътя край реката се вижда египетска гмеж и сиромашия, пъплещи напред-назад с камили, мотори, велосипеди, мъже, облечени с техните роби, наречени галабея. Повечето от автомобилите са 30-40-годишни и надхвърлят възрастта на вехтия български автомобилен парк.

Впрочем, в Египет се произвеждат по лиценз няколко западни марки автомобили и в Кайро, и в курорта Хургада могат да се видят всякакви, но е по-различно надолу по Нил, край къщите без покриви (тук много рядко вали), само бетонна плоча, като трети етаж на къща, на който простират пранета, може и да се спи под открито небе.

Планинският масив над гробниците прилича на пирамида. Снимки: Иван Бакалов

Долината на царете представлява издигнат край Нил внушителен хълм, скален планински масив с приблизителна форма на пирамида, с което може би е привлякъл древните да копаят гробници в подножието му. В една широка долчина, оградена от спускащи се склонове, която върви стотици метри нагоре по хълма, отстрани започват една след друга гробниците. Малък вход, след който следват дълги широки тунели, слизащи надолу, преминаващи през стаи камери, докато се стигне до саркофага на фараона. Най-удивителното в тези гробници са стените на тунелите и камерите. Всичките са изрисувани със стенописи и древноегипетски барелефи. Десетки и десетки метри напред невероятни изображения. Някои тунели са над 100 метра навътре. В тях са изградени дъсчени пътеки за туристите, и дървени перила отстрани. На места има стъкла пред по-уязвимите стенописи. За всеки фараон е различно.

Български екскурзовод показва схема на гробницата преди да влязат туристите. Снимки: Иван Бакалов

Някои гробници, като KV54 (бел. авт. – означението е съкращение от английското наименование Kings valley – Долина на царете) са само с една камера, а други като KV5 (която е на децата на Рамзес II) е сложна гробница с над 120 камери. Рамзес II е имал над 100 деца, поне толкова са известни. И надживява повечето от тях. Властвал е 66 години и е починал на над 90-годишна възраст.

Тук през 1922 г. археологът Хауърд Картър открива най-запазената и неограбена гробница – на Тутанкамон. Златната му маска и др. неща от гробницата са изложени в Археологическия музей в Кайро, а тук може да се види цялата красота, която покрива тунелите и стените на гробницата чак до камерата със саркофага. Общо три гробници са останали неограбени тук.

Снимки: Иван Бакалов

Поради ограниченото време, билетът за туриста обхваща само 4 гробници, избира ги екскурзоводът и местната управа, според това по кои гробници има реставраторски работи. Тук се работи от десетилетия без прекъсване, разкриват нови и нови, реставрират вече отворените. Досега са открити 64 гробници. Не всички са отворени, по някои се работи в момента, други още не са разкривани. Дори само една гробница като тази на Тутмос II може да се разглежда с часове. Но няма толкова време, туристите преминават десетки метри из тунелите, разглеждайки набързо. Който иска да снима по-професионално, а не с телефон, тярбва да си купи допълнителен билет, на цена около 5 лв. български пари.

Снимки: Иван Бакалов

Разходката до Долината на царете включва и двореца на царица Хатшепсут, първата жена фараон, властвала 19 години от 1479 г. пр. н. е. до 1458 г. пр. н. е. Той е недалеч, един от последните разкрити паметници на древен Египет. Представлява огромна каменна постройка, с множество скулптури и барелефи, в подножието на друг скалист склон, недалеч от Долината на царете.

Навсякъде има въоръжена охрана от военни, а входовете към тези обекти са заобиколени със сергии и магазинчета на търговци, които пресрещат туристите с изобилие от сувенири, от истински каменни, до евтини пластмасови или гипсови.

Снимки: Иван Бакалов

Еднодневната туристическа обиколка включва и преминаване през реката Нил с лодка, обяд в ресторант на брега на Нил в Луксор и накрая разглеждане на Карнакския храм. Това е вторият най-посещаван обект от туристи в Египет след пирамидите.

(следва – Карнакският храм и дворецът на царица Хатшепсут)

Туристка снима йероглифите в галерията. Снимки: Иван Бакалов
Снимки: Иван Бакалов
Работници разчистват терена пред вход към още неразкрита гробница. Снимки: Иван Бакалов
Снимки: Иван Бакалов
Саркофаг в една от камерите. Снимки: Иван Бакалов
Снимки: Иван Бакалов
Снимки: Иван Бакалов
Снимки: Иван Бакалов
Вход към още неразкрита гробница. Снимки: Иван Бакалов
Схема на една от гробниците. Снимки: Иван Бакалов

Арт & ШоуИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.