Защо Китай не бърза с ваксинацията

В Китай правят проверки за температура и взимат проби за тест за коронавирус навсякъде в метрото и на улиците. Снимка: Чайна нюз

Китайци, които нямат усещане за спешност, защото епидемията у тях е овладяна, все още скромен производствен капацитет и „ваксинална дипломация“, която отклонява дози към чужбина: ваксинацията в Китай започва плахо.

С това темпо азиатският гигант, макар и да беше на предна линия при изготвянето на ваксини, може да види как развитите страни достигат колективен имунитет и си отварят границите преди него – което си е почти оскърбление.

Според анкета на института Ипсос китайците са сред най-желаещите да бъдат ваксинирани (85 процента), далеч пред американците (71 процента) или французите (57 процента). Засега обаче преобладава изчаквателната позиция.

„Чакам да видя дали има странични въздействия“, каза служителката в отдел на по човешки ресурси от Пекин Шърли Ши.

„Пък и епидемията в Китай е овладяна и не предвиждам да пътувам в чужбина. Така че не ми трябва ваксина незабавно“, обясни тя.

Със само два смъртни случая от май и живот, който почти се е завърнал към нормалното, китайската стратегия е „много ефикасна и дава усещане за сигурност на населението“, отбеляза Матьо Дюшател, директор на програма „Азия“ в мозъчния тръст Институт „Монтен“ в Париж.

„Съществуващото на Запад усещане за спешност не присъства в Китай“, подчерта той.

Китай вече е поставил над 52 милиона дози, което го поставя на второ място в света след американците.

Страната обаче силно изостава като процент от поставени дози на 100 души: по-малко от четири, срещу 25 в САЩ и 33 във Великобритания.

Това положение може да е изненадващо в страна, която е известна със способността си за мобилизация и която вече твърдо е налагала затваряния на обекти, тестове и карантини от миналата година.

„Силно безпокойство“

Темпото на ваксинация вече предизвиква „силно безпокойство“, призна китайският специалист по инфекциозни заболявания Чжан Вънхун.

То би могло да забави постигането на колективен имунитет в Китай, тоест момента, в който достатъчно голяма част от населението е имунизирано срещу новия коронавирус, било чрез заразяване, било чрез ваксинация.

В публикувана през ноември статия в медицинското списание „Лансет“ се посочва, че необходимият дял е 60-72 процента. В петък директорът на китайската агенция за обществено здравеопазване Гао Фу го определи на 70-80 процента.

В обстановка на царяща апатия Китай се опитва да реагира: той се надява да ваксинира 40 процента от своите 1,4 милиард жители до края на юни според експерта по дихателни заболявания Чжун Наншан, който е водеща фигура в борбата срещу коронавируса.

Миналото лято вече бяха започнали спешни ваксинации за най-рисковите групи (здравни работници, служители в държавни предприятия и отиващи в чужбина студенти).

От декември градове, квартални комитети и фирми постепенно предлагат ваксиниране на хората от 18 до 59-годишна възраст.

„Работя в зъболекарски кабинет, където има по-висок риск от заразяване. Носим маски, но винаги е по-добре да имаме антитела“, каза излизащата от ваксинационен център в Пекин млада жена Чжан Юйтун.

Китай предвижда и да създаде ваксинационни обекти в съседни страни за ваксиниране на живеещите в чужбина желаещи китайци, съобщи китайският външен министър Ван И.

Пекин засега е одобрил четири ваксини, все китайски.

Като предпазна мярка хората на 60 и повече години са почти изцяло изключени от ваксинацията, защото производителите все още не са публикували конкретни данни от клиничните тестове с хора от третата възраст.

Ваксинална дипломация

Производственият капацитет е скромен, но се засилва и властите се надяват да постигнат 2 милиарда дози годишно в края на 2021 г.

„Понастоящем по отношение на капацитета това обаче не е достатъчно, за да се отговори едновременно на ваксинационните нужди на Китай и на ваксиналната му дипломация“, подчерта специалистът по здравни въпроси в американския Съвет за външни отношения Янчжун Хуан.

Милиони китайски ваксини заминават за чужбина чрез продажби или дарения, за да „се помогне на международната общност да преодолее епидемията“, казват властите.

По изчисления на държавни медии поръчките и даренията в момента са за около 560 милиона дози. Китай казва, че дава безплатни ваксини на 69 държави.

Доходоносна ли е тази жертва за Пекин?

„Ако другите страни благодарение на ваксинацията достигнат колективен имунитет, отворят наново границите и възобновят нормалния начин за живот“ преди края на китайската ваксинационна кампания, „това може да даде лош имидж на Китай“, предупреди Янчжун Хуан.

„Това би подкопало наратива за ефикасността на неговия модел на овладяване на заболяването“, добави той.

За да мотивира китайците да се ваксинират, китайските власти обмислят „ваксинационен паспорт“, който да позволява по-лесно да се пътува в райони или страни, които вече са достигнали колективен имунитет.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.