Защо Ковид 19 не е обикновен грип и къде отиде обикновеният

Рисунка за големите епидемии в Европа – чумата от XVII век, Испанския грип от началото на XX век и сегашната епидемия от коронавирус. Илюстрация: Стрейтс тайм

В социалните мрежи често се появяват шумни възгласи – „Абе, къде изчезна сезонният грип? Що само с коронавирус ни плашат?“ И се сипят съмнения, че това с коронавируса е измама, скрили са другия грип…

Всъщност, грипните епидемии всяка есен-зима са с един доминиращ щам или тип вирус. Когато има епидемия, примерно от птичи грип, няма едновременно и от свински. И обратно. Последната година доминира коронавирусът.

Коронавирусът, обаче, не е обикновен грип. Вирусът е по-заразен, по-смъртоносен, и ще затихне, когато зарази поне половината население, или се ваксинират повечето хора.

Оказва се, че противоепидемичните мерки за коронавируса са ликвидирали почти напълно заболеваемостта от обичайния сезонен грип. Тъй като той не е толкова заразен, предпазните мерки са били достатъчни да намалят с 90% случаите на заразяване с обикновения сезонен грип. Това сочат няколко различни изследвания, направени от местните медицински власти в различни държави.

Силвия Брайанд, шеф на отдела за пандемия и епидемични заболявания на СЗО, обяви, че наблюдават внимателно заболяемостта и от сезонен грип и са установили, че „мерките, които са ефективни в борбата с коронавируса, са изключително ефективни в борбата с други инфекциозни заболявания.“ Не само със сезонен грип.

Според Центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ, през есенно-зимния сезон 2018-2019 там са се разболели от грип 42,9 милиона души, и 61 200 са починали.

До момента в Щатите от Ковид 19 за една година са заразени над 29 милиона души и са починали над 538 000 души. И това е в условия на строги предпазни мерки, маски, дезинфекции, затваряне на заведения, на граници и др.

В доклад за опасността от грипни вируси и за ваксини за 2019 г., експертът по грипа Ейбрахам Палаш пише, че в света се регистрират около 1 милиард случая с грип годишно. Като вирусът причинява между 290 хиляди и 650 хиляди смъртни случая годишно.

До момента в света от коронавируса доказано са заразени 117 млн. души, при всички предпазни мерки. Починали са над 2,6 млн. души.

И заблудени масово продължават да твърдят, че Ковид 19 не е по-различна болест от сезонен грип.

 

Как е в България?

Без съмнение навлязохме в трета вълна на епидемията. При първата България почти не беше засегната. Докато в Северна Италия и в големите градове на САЩ болници се препълваха, у нас се заразяваха по 20-ина души на ден, а бяха приложени почти същите строги мерки. Есента мерките бяха охлабени, когато избухна най-силната вълна – 3500-4000 заразени на ден и по 200 починали.

Сега започна трета вълна, която вече достига размерите на тази от есента. Починалите станаха между 100 и 150 души на ден, а заразените достигнаха 3500 за ден.

До момента в България (към 9 март) от Ковид 19 са починали общо 10 902 души, доказано с тест заразените са над 266 000. Смъртността сред тях е над 4%. За сравнение смъртността сред доказано с тест заразените в Австрия е 1,8%, във Франция 2,2%, в Германия и Великобритания около 2,9%.

Не може да се изчисли колко още хора са заразени, без да са тествани. Но на тест минават рискови групи, хора със симптоми, контактни, пътуващи, тоест хора, за които има по-голяма вероятност да са заразени. Същевременно има починали от Ковид 19 без да са тествани и без да са лежали в болница.

За 2020 г. в България са починали 15 хил. души повече от средното за предишните 5 години – по данни на НСИ. От тях като починали от Ковид 19 са регистрирани „само“ 7800. Другите са недоказано заразени и косвени жертви, поради претоварването на здравната система.

Толкова хора на се умирали в България за година от нито един грип.

БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.