„Чешки елфи“ срещу руски тролове: Как се създава страх към ваксините в страната с най-много случаи

Чехия се бори срещу заразата от коронавируса, която в тази страна обхваща най-много хора в света като дял от общото население, но порой от дезинформация и нескопосаната реакция на правителството спъват усилията за ваксинация. От псевдонаучни видеоклипове с обяснения как ваксините могат „да променят вашата ДНК“ до ужасяващи истории за мор сред хората от третата възраст, които починали след ваксинация, лъжливите информации заливат чешките социални медии, месинджъри и електронни пощи.

Ваксините, които съдържат микрочипове

„Чешките читатели са 25 пъти по-изложени на лъжи за ваксината на „Пфайзер“ от тези в САЩ“, каза Франтишек Врабел, основател и генерален директор на Семантик вижънс, която се занимава с откриване на дезинформация въз основа на използвани онлайн езикови модели. Фирмата му, сред чиито клиенти е Държавният департамент на САЩ, следи около 5000 източници на дезинформация само в Чехия и над един милион по света.

„Чешките елфи“, мрежа от неколкостотин доброволци, също издирват следите, които оставят най-големите разпространители на фалшиви информации. „Години наред във фалшивите новини превес имаше имиграцията, защото те имаха потенциала да плашат хората“, каза членът на тази група Бохумил Картоуш. „После дойде ковидът и количеството дезинформация скочи главоломно“, добави той.

Руски ферми за тролове?

Според тези две организации за проследяване на дезинформация, повечето от фалшивите новини в Чехия идват от руски ферми за тролове, въпреки че след това са променяни или имитирани от местни източници. Чешкото разузнаване БИС многократно е предупреждавало правителството за руски действия по дезинформация и шпионаж в почти всички области на обществения живот.

„Те създават максимален хаос, за да не знаят хората на какво да вярват. Крайната цел е да се разглоби структурата на западното общество“, каза Врабел. Той обръща внимание на това, че единствената ваксина, която хвалят сайтовете с фалшива информация, е руската „Спутник V“.

Лъжите и конспиративните теории за КОВИД-19 и за ваксините не се ограничават до маргинални сайтове или групи във Фейсбук; те се подемат и от известни в Чехия публични личности. Бившият президент Вацлав Клаус заяви в интервю, че е „малодушно“ човек да се страхува да се зарази с КОВИД-19, а след това беше глобен около 400 евро за отказ да носи маска на публично място.Оттогава той е болен от КОВИД-19.

Брокерката на ипотеки Ярка Турецкова, която отскоро е баба, заяви пред АФП, че със сигурност няма да се ваксинира, защото няма доверие на ваксините. „Как стана така, че ваксините бяха разработени толкова бързо?“, пита се тя. „Има твърде много въпроси без отговор. КОВИД-19 е нещо важно само за фармацевтичните компании, които манипулират умовете на хората“, смята тя.

„Правителството съвсем се издъни“

Чехия е регистрирала 1570 заразени и 23 починали на 100 000 души през последните 14 дни, което е съответно първото и второто най-високо равнище в света. Официалната реакция на кампанията против ваксините обаче далеч не е убедителна. Миналата година Семантик вижънс започна да съветва чешкото правителство как да се бори срещу разпространяването на дезинформация. Врабел обаче се разочаровал от, според него, липсата на последователна комуникационна стратегия от страна на правителството и бързо прекратил това сътрудничество.

„От октомври ги предупреждавахме за опасността от фалшивите информации за ваксините, но никой не се вслуша в нас“, каза той със съжаление. По думите му „тук правителството съвсем се издъни“. От началото на пандемията премиерът уволни двама здравни министри и неколкократно се извини за управлението си на кризата.

Междувременно фалшивите новини и пропагандата против ваксините продължават да заливат чешкия интернет, където намират плодородна почва“, каза Роман Маца, анализатор от пражкия Институт за политика и общество. „Има страх от неизвестното, което е разбираемо. Този страх обаче е изострен от слабостта на медиите и отсъствие на критично мислене в голяма част от онлайн общността“, добави той. Според него най-доброто решение е бързо да се ваксинират желаещите. „Колкото повече ваксинираме, толкова по-бързо скептиците ще разберат, че ваксината е безопасна и ще я приемат“, смята той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.