Китай предлага на Русия съвместна борба с цветните революции

Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: БТА

Китайският министър на външните работи Ван И, говорил на пресконференция, нарече КНР и Руската федерация тандем и съобщи, че руско-китайският договор ще се изпълни с ново съдържание. Той прикани Вашингтон да премахне неразумните ограничения в сътрудничеството и да работи съвместно с Китай по ред проблеми като климатичните промени и пандемията. Ван И отправи сигнал, че Пекин няма да допусне намеса във вътрешните си работи.

Сесии на парламента и на Народния политически консултативен съвет (главния съвещателен орган към ръководството на КНР) се провеждат веднъж годишно, но открехват за света завесата над това какви гозби се готвят в политическата кухня на Китай.

Не е изключение и сегашният форум, който се очаква да приключи в четвъртък. Външният министър и член на Държавния съвет (правителството) Ван И подхвърли доста храна за размисъл на журналисти и аналитици.

Едно от мистериозните му изказвания визираше руско-китайския Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество, чиято 20-а годишнина ще се отбележи тази година. Това ще е исторически жалон, писа китайският държавен вестник „Глобал таймс“. Според него страните са се разбрали да продължат договора и да го изпълнят с ново съдържание.

За какво точно става дума? Можем да съдим за това по думите на министъра, че Китай и Русия ще си сътрудничат и занапред в борбата срещу цветните революции, срещу дезинформацията и ще гарантират съвместно политическата си сигурност през 2021 година.

„Колкото повече турбулентност и сътресения има в света, толкова по-важно е да движим напред китайско-руското сътрудничество. Китай и Русия като стратегическа опора един за друг действат като истински партньори по насъщни проблеми от световния дневен ред“, подчерта министърът.

Всъщност обаче няма как да се изправиш срещу цветните революции само с изявления. Китайски аналитици посочват, че двете сили ще трябва да организират обмен на разузнавателни данни, сътрудничество в киберсигурността и във военните дейности. Ян Цзин, младши научен сътрудник в Китайската академия за обществени науки, казва, че двустранното сътрудничество срещу евентуални цветни революции е необходимо, тъй като чуждестранни сили отправят предизвикателство на Китай и на Русия.

САЩ и съюзниците им се опитват да възпрат развитието на Китай и на Русия, като полагат усилия за сваляне на правителствата им и насърчават протестите под претекст, че бранят човешките права. В Русия, доказва ученият, резултатът са били демонстрациите в подкрепа на Алексей Навални, а в Китай – протестите от 2019 г. срещу приемането на закона, предаващ жители на Хонконг на съдилищата в КНР.

С една дума, общите тревоги хвърлят Пекин и Москва в прегръдките един на друг. Китайските експерти впрочем говорят предпазливо за това колко тесни трябва да са прегръдките. Според Ян двете страни не бива все пак да сключват военен съюз, защото той „не би бил гъвкав“ и „би създал проблеми“.

В разговор с „Независимая газета“ ръководителят на Школата по ориенталистика към Висшето училище за икономика Андрей Карнеев отбеляза: „Дискусия дали руско-китайското партньорство не може да прерасне във военнополитически съюз тече и сред руските китаисти. Повечето смятат, че формулата „партньорство“ по-добре отговаря на нуждите на двете страни. При все това някои видове сътрудничество излизат вече извън рамките на стратегическото партньорство.

Руският президент Владимир Путин например каза, че Русия ще помогне на Китай в създаването на система за ранно предупреждение за ракетно-ядрена атака. Това обаче засяга сферите, в които страните ни са подложени на най-силен натиск от страна на САЩ и Запада като цяло.

Колкото до протестите, в Москва и Пекин се е формирало мнение, че зад тях стоят западни тайни служби. Ето защо и двете столици смятат, че трябва най-малкото да разменят становища. Опитът на Китай, където властите успяха бързо да потиснат протестното движение, няма как да се пренесе в Русия. Става дума по-скоро за морална подкрепа“.

Ван И говори и за отношенията със САЩ. Пекин се съобразява с това, че има както вътрешна, така и външна аудитория. В самата страна има силни нагласи за твърдо отстояване на националните интереси. Но КНР иска да се възползва от идването на нов екип на власт в САЩ и да смекчи най-острите противоречия, заключи Карнеев.

Както информира Ройтерс, Ван И спази твърдата линия спрямо САЩ. Но същевременно посочи области, в които двете най-големи икономики в света могат да взаимодействат. Това са климатичните промени и борбата с пандемията. Страните трябва да се срещнат по средата на пътя и час по-скоро да премахнат неразумните ограничения, пречещи на сътрудничеството.

Запитан от индийски репортер, Ван И заяви, че Китай и Индия са приятели и могат да уредят граничните разногласия помежду си.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.