Без имунитет: Съдбата на Пучдемон е в ръцете на белгийското правосъдие

Карлес Пучдемон. Снимка: от тв екрана

Съдбата на бившия премиер на испанската област Каталуния Карлес Пучдемон оттук нататък е в ръцете на белгийското правосъдие, след като вчера Европейският парламент свали имунитета му.

Животът на бившия сепаратистки лидер, борещ се за независимост на този североизточен испански регион, ще се усложни, тъй като лишен от защитата на имунитета, на който се радват евродепутатите, той и неговите политически приятели Тони Комин и Клара Понсати „вече не са защитени“, обясни вчера за АФП служител на Европейския парламент.

Тримата евродепутати са с повдигнати обвинения в „противодържавна дейност“, а Пучдемон и Комин – и в „злоупотреба с държавни средства“.

Те може да бъдат задържани във всеки момент по силата на международна заповед за арест и екстрадирани в Испания, ако съдебните власти в страните, където те живеят в изгнание, дадат разрешение за това. Мадрид изисква те да му бъдат предадени заради опита за отцепване през 2017 г.

Карлес Пучдемон и Тони Комин живеят в Белгия. Случаят с Клара Понсати е отговорност на съдебната власт в Шотландия, където тя пребивава. Шотландското правосъдие беше спряло разглеждането на нейната екстрадиция в очакване на решението на евродепутатите. Тримата бяха избрани за евродепутати през 2019 г.

Това съществено условие за разглеждане на тяхната екстрадиция беше отменено, удовлетворявайки испанското правителство, оглавявано от социалиста Педро Санчес, и десни опозиционни лидери.

Те издействаха от лидерите на трите големи групи, от които са техните депутати – на Европейската народна партия, на социалистите и на либералите от „Обнови Европа“, – строги нареждания евродепутатите да гласуват за сваляне на имунитета на тримата си каталунски колеги. При необходимо мнозинство от 354 гласа от общо 705, 400 членове на ЕП се обявиха за вдигане на имунитета на Карлес Пучдемон.

Европейският парламент беше по-категоричен вчера, когато гласува и за сваляне на имунитета на двама евродепутати от Португалия и Хърватия – съответно със 662 и 658 гласа „за“.

Оставане в Белгия

Гласуването на Европейския парламент „изпраща тройно послание“, каза в много кратка декларация испанската министърка на външните работи Аранча Гонсалес-Лая.

Първото е, че „проблемите на Каталуния се решават в Испания, а не в Европа“. „Това е линията, възприета от испанското правителство – тази на протягане на ръка към каталунските политически сили за намиране на решение чрез диалог и преговори“, изтъкна тя.

Другите две послания се отнасят до това, че евродепутат „не може да се възползва от своя статут, за да избегне явяването си пред националното правосъдие“, и до „солидността на върховенството на закона в Испания“, добави испанската външна министърка.

„Днешното гласуване е за ценностите, които защитаваме, за идеята ни за демокрация и за бъдещето, което искаме да изградим в Европа“, предупреди в понеделник Карлес Пучдемон в послание в акаунта си в Туитър.

Свалянето на депутатския имунитет не е краят на историята за Карлес Пучдемон, тъй като той обяви своето намерение да обжалва решението на Европарламента. А белгийските съдилища през януари отказаха да изпълнят европейската заповед за арест на друг бивш регионален министър, застъпник на отцепването – Луис Пуч, подчертавайки, че има „сериозен риск от нарушаване“ на неговото „право на справедлив процес“ в Испания.

Няколко бивши каталунски лидери, останали в Испания, като бившия вицепремиер на регионалното правителство при Карлес Пучдемон, Ориол Жункерас, изтърпяват тежки присъди затвор в страната заради организирането на референдума.

Свободата на движение на Карлес Пучдемон обаче ще бъде сериозно ограничена, особено пътуванията му до Перпинян, Южна Франция, където той се срещаше със свои привърженици. „Ако бях на негово място, не бих напускал Белгия“, сподели високопоставен представител на Европарламента.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.