Джихадисти: Ще се превърне ли Идлиб в „нова Газа“?

Ислямист в Идлиб. Снимка: от тв екрана

В една опустошена от продължаващата над едно десетилетие война Сирия, северозападният регион Идлиб е последният голям бастион на джихадистите и бунтовниците в страната и една от последните територии извън контрола на режима на Башар Асад.

Този бастион има собствени институции, но е раздиран от разногласия между джихадистки групировки и е зорко следен от съседна Турция. Може ли Идлиб да осигури оцеляването си?

Какво е Идлиб?

Разнородна мъглявина от джихадистки и бунтовнически групировки държи близо половината провинция Идлиб, но и съседни райони в провинциите Алепо, Хама и Латакия в северозападната част на страната.

В този бастион доминира бившият сирийски клон на Ал Каида, Хаят Тахрир аш Шам, който упражнява влиянието си върху управляващото тези територии цивилно „правителство на спасението“.

В този сектор живеят 2,9 милиона души. Според ООН две трети от тях са избягали от превзети от режима бивши бунтовнически бастиони, най-често от страх от отмъщение. Над един милион от тях живеят в мизерни неофициални лагери.

Въпреки откъслечни стълкновения, от март 2020 г. в региона е въведено примирие със съдействието на Москва и Анкара.

След няколко поредни настъпления на Дамаск и руския му съюзник срещу Идлиб обаче териториите под контрола на джихадистите и бунтовниците осезаемо се свиха.

„Днес те контролират 3000 кв. км. През септември контролираха 9000 кв. км“, каза географът и политолог Фабрис Баланш.

Свърталище на джихадисти?

За контрол на региона Хаят Тахрир аш Шам разчита на около 10 000 бойци, повечето от тях сирийци, се казва в неотдавнашен доклад на ООН.

Групировката, която е категоризирана като терористична от ООН и европейците, отрича всякаква връзка с Ал Каида.

Тя запазва монопол над вноса и разпределението на гориво, се казва в същия доклад, който оценява приходите от тези дейности на около един милион долара на месец.

Смята се, че групировката контролира и разпределянето на хуманитарната помощ и конфискува част от нея, за да укрепи клиентелистките си мрежи, пише в този доклад на ООН.

В Идлиб обаче се водят и вътрешни войни между различни джихадистки групировки. Една от тези групи е Хурас ад Дин (Пазителите на религията), сирийския клон на Ал Каида, която според ООН има между 2000 и 2500 бойци.

Друга е Ислямската партия на Туркестан, съставена предимно от китайското малцинство на мюсюлманите уйгури. Смята се, че наброява между 3000 и 4500 бойци.

Този район много бързо привлече хиляди чужденци, по-специално французи, британци и чеченци, каза Сирийският център за наблюдение правата на човека.

Все още се намират и въоръжавани и финансирани от Турция бунтовници, макар че са в по-слаба позиция от джихадистите и са в обтегнати отношения в Хаят Тахрир аш Шам.

Трайно бъдеще?

На притиснатия между турската граница и контролираните от режима зони Идлиб не са спестени дипломатическите пазарлъци, които диктуват хода на сирийския конфликт.

Турция вече е приела над 3,6 милиона бежанци и за нея залогът е главно да попречи на нов масов бежански поток на своя територия.

„Нова вълна сирийски бежанци би поставила сериозно политическо, икономическо и хуманитарно предизвикателство“ на Анкара, каза Дарийн Халифа, анализаторка в Международната кризисна група.

По този начин Турция се опитва да намери баланс между интересите си да задържи Идлиб извън обхвата на режима и да запази отношенията си с Москва, за да избегне рискована конфронтация, добави тя.

От своя страна Дамаск многократно е изтъквал намерението си да си върне цялата провинция. Той вече е поел контрола над територии по протежение на стратегическата магистрала А4, която пресича Идлиб и свързва голямата северна метрополия Алепо с крайбрежната провинция Латакия, владение на алауитската фамилия на Асад.

Режимът може да продължи тази стратегия, но „Ердоган ще поиска нещо в замяна, според мен още някоя кюрдска територия“, смята Баланш.

През последните години Турция и сирийските й попълнения вече завладяха редица територии на кюрдското малцинство в Северна Сирия.

В противен случай „настъпление на руснаците и сирийците срещу Идлиб ще се сблъска челно с турската армия“, смята западен дипломат, който припомня, че след въвеждането на примирието „турците масово навлязоха в този анклав с около 15 000 войници“.

При все това е трудно да си представим запазване на статуквото поради взривоопасната ситуация, добави той и спомена заплахата от „милиони изселени“ и „факта, че някои от терористичните групировки са пряка заплаха за Турция или Запада“.

Бунтовническите територии обаче може да оцелеят във вид на „турски протекторат“, смята Баланш, който определя това като „нова ивица Газа“.

„Тясна ивица земя под контрола на ислямистки групировки като Хаят Тахрир аш Шам, които ръководят население от бежанци. Тя ще бъде поддържана на системи с международна хуманитарна помощ“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.