Предизборните шамари на САЩ – да не би да са за чекмеджето на Борисов? За какво друго?

Неотдавна, един след друг, дойдоха два шамара по управляващите в България от САЩ.

Първо американската посланичка направи изявление, че корупцията в България е видима. Точно сега, преди изборите.

После от сената на САЩ излезе официално обръщение, подписано от шефа на комисията външната политика (демократ) и един от членовете на комисията (републиканец). В документа ставаше се говори за корупцията в България и за …политизирането на правосъдието. Цитирани бяха и протестите от лятото насам. Да припомним, че протестите искаха оставките на Борисов и Гешев.

Така че не остава съмнение какво може да имат предвид тези обръщения от страна на САЩ. И кое точно е политизирането на правосъдието, за коя корупция става дума.

Гешев и Борисов, разбира се, се ослушват. Те си мислят, че чекмеджето в спалнята на премиера вече е обяснено и забравено – едни хора му внесли злато, пачки и пищов.

Обвиненията на Божков, че му поправили закона, ама да плаща 20% така ли ще продължават да висят във въздуха? Законът е поправен, факт.

Отсъствието на Владислав Горанов и Менда Стоянова от листите на ГЕРБ за изборите подсказва, че Борисов се пази от тях, защото могат да влязат в разследване за подкупи, раздавани от Васил Божков.

По обяснениятя на изгнаника в Дубай, Борисов му казал, че ще „оправи работата“ със закона, за да облагат по-благоприятно лотариите, но поискал „ще помагаш“. Както Божков се изрази – такса „помагане“.

И Борисов го пратил при Менда и Горанов. Имало е срещи, Божков ги доказа и с есемеси. Законът е „оправен“ както трябва, така думите на Божков се потвърждават.

Сега двамата отпадат от листите на ГЕРБ. Симптоматично е. Ще има развитие на скандала там. Дали с този главен прокурор, дали със следващ, който може да дойде скоро с промяна в закона.

Но Менда Стоянова и Владислав Горанов едва ли ще се жертват като в мафиотските филми, да мълчат за боса и да лежат в затвора. Борисов няма да се измъква вечно.

Който е тръгнал да се обвързва с Борисов в политиката, трябва да е готов за това – всеки момент може да го хвърли на вълците, за да се опази. Дори да е от най-приближените му.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.