Швеция: Умората от пандемията подлага на изпитание меката стратегия срещу КОВИД-19

Инструкции за желаещи да се прегледат пред здравно заведение в Гьотеборг. Снимка: екпресен

Нежеланието на Швеция да въведе локдаун заради КОВИД-19 е подложено на изпитание от нарастващата умора от пандемията и бързото разпространение на може би по-заразния вариант на коронавируса, идентифициран първо във Великобритания, и от борбата на страната с третата вълна. Тези северна държава се въздържаше от затваряни в хода на пандемията, като разчиташе на социалното дистанциране и хигиенните препоръки. Училищата и предприятията останаха отворени през повечето време.

Шведската здравна агенция твърдеше, че доброволните мерки могат да постигнат също толкова, колкото локдауните, без да пострадат до такава степен икономиката, благосъстоянието на децата и общото здраве на населението. Друг основен аргумент на шведската стратегия за по-малко намеса е, че тя е по-устойчива във времето. Властите обаче установяват, че придържането към противоепидемичните правила може би отслабва.

„Налице е много от това, което се нарича умора от пандемията, и трябва да го имаме предвид“ каза този месец шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел. „Виждаме добри резултати след въведените през ноември и декември мерки, но сега трябва да ги затегнем отново“, добави той.

Днес влезе в сила нов закон, позволяващ на правителството да затваря предприятия, което би било най-драстичната мярка досега. Здравният министър Лена Халенгрен каза вчера, че за момента няма планове за локдаун.

След спада през януари и февруари броят на новите случаи на коронавирус в Швеция отново се увеличава. Комбинацията от навлизането на т. нар. британски вариант и претоварената здравна система доведе до призиви за локдаун. „Ние сме в средата на трета вълна и за да не се превърне тя в безконтролно цунами, трябва да предприемем отрано твърди действия“, каза тази седмица Ани Льооф, председател на опозиционната Партия на центъра. Тя поиска затваряне на моловете за три седмици.

От ноември насам Швеция постепенно добавя по-задължаващи ограничения и по-твърди препоръки. Ресторантите и кафенетата трябва да затварят в 20.30 ч., а броят на хората в магазините бе ограничен.

Не всички са така сигурни в ползата от локдауна. „Какъв е смисълът да затваряш година след началото на пандемията?“, попита Томас Явуз, 35-годишен собственик на пицария в центъра на Стокхолм. „Нещото, което харесвах в шведския модел, бе това, че ни предоставяше лична отговорност, а по-стриктните правила ще ни я отнемат“, добави той.

Докато заразените се увеличават, смъртните случаи намаляват през последните два месеца. Властите смятат, че тази тенденция се дължи отчасти на ваксините.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.