Една година КОВИД – една година тв непукизъм

Снимка: от тв екрана

13 март 2020-а. Локдаун.
Затворническият термин нахлу в обръгналите ни на чуждици уши и не спира да ехти из е-пространството до ден днешен. Ежедневните брифинги на Щаба взеха да се радват на прословутото синхронно излъчване, практикувано от телевизиите, когато има кралска сватба, инаугурация или евентуално митинг с целувки на Орлов мост.
Извънредните среднощни щабни активности – също.
За жалост това бе единствената промяна в програмните схеми на „малките екрани“ (така викахме на телевизията, преди екраните наистина да станат малки, тъч- и смарт).

Непроменени, продължиха да ни облъчват:
– сутрешните блокове;
– коментарните и магазинните (делнични и съботно-неделни) предавания;
– реалити.

Разбира се, ще ми отговорите – ама как, те не канеха гости, канеха само по един или пък ги включваха по скайп, което е съвсем безопасно! И даже, като даде Гала положителен тест, цялото й предаване беше онлайн, а не в студио!

Скъпи уважаеми (това обръщение скоро ще се превърне в норма в речта ни, както „според зависи“ от лингвистична шега стана общоупотребима фраза), та, скъпи уважаеми, за да излезе в ефир дадено предаване – дори да е с един водещ и събеседник по скайп, – са необходими усилията на армия техничари, които прекарват часове в помещения без прозорци, за да имате звук, картина и надписи върху нея.
Но стига за това. То и в „Била“ нито една касиерка не се разболя…

Реалититата пък – разни ферми за телевизионни животни, надпявания и нелепи имитации, явно са толкова важни (или парите около тях), че никаква криза не може да ги уплаши. Сигурно и бомби да падат, някой „маскиран певец“ ще се вихри пред очите на клетия „панел“ и на още по-клетия зрител…

Освен че не благоволиха да спрат, да съкратят или да разредят част от никому ненужните си бърборилни, големите телевизии с нищо не показаха, че са съпричастни към съдържанието на въпросната затворническа чуждица. Месеци наред ни проглушаваха ушите как всички (трябва да) си стоим у дома, но въпреки това прожектират филми само в събота и неделя! (Да повторя и да потретя за критикарите – става дума за ефирните телевизии, които влизат безплатно в домовете ви, не за диемите, нито за HBO! А защо става дума само за тях – ами защото само те се пъчат с рейтинг! Само те си го мерят, да прощавате…)

Едната новопродадена не си наруши „свещената“ традиция да върти турски сериали в праймтайм (както и по цял следобед). Другата – още по-новопродадена – заложи на стари кримки за „пълнеж“, новите си ги пази за около полунощ.

Нито една ефирна тв не предложи на аудиторията си повече музика, разговори за изкуство, архивни програми (единствена БНТ от архива си три-четири предавания прави).

Нито една голяма телевизия не включи в програмата си повече научнопопулярни предавания и документалистика.

Нито една не помогна на българското училище в тази нова и необичайна ситуация (само Бг он еър за кратко, докато не бяха на ефир, също и БНТ 2, но тия, вторите, са държавна медия).

Никой не помисли за децата, по-малки и по-големи – какво да правят след е-часовете, като не бива да излизат, като няма кина, сладкарници и молове, в които последните се помещават. Какво да гледат? Поредици за пътувания? За животните? За космоса? Чужди игрални и серийни филми за юноши, при това със субтитри (за да слушат и да четат едновременно)? А, що – те тия работи си ги имат на телефоните. После говорете за рейтинги и пазарни дялове, като прекрасно знаете, че никой под 40 не се интересува от вас, драги ми тв-та…

Пандемията промени всичко. Как работим, как пътуваме (и пътуваме ли), как почиваме, как пазаруваме. Не промени само програмните схеми на ефирните мастодонти. Сутрешна говорилня, предобедна говорилня, новини, сапунки, новини, вечерна говорилня, новини, сапунки, кримки.

Пускайте телевизора, че почват предизборните дебати!

От tvmreja

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.