Какво трябва да знаем за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ („Янсен“)

Европейската агенция за лекарствата даде вчера зелена светлина за използване на ваксината на американската компания „Джонсън и Джонсън“ („Янсен“) в ЕС. Ето какво трябва да знаем за нея.

Практичност

Ваксината има няколко логистични предимства. Тя се поставя само в една доза, противно на ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“, които се поставят в две дози в интервал от няколко седмици.

Освен това ваксината на „Джонсън и Джонсън“ може да бъде съхранявана в продължение на три месеца в обикновен хладилник, което улеснява нейната дистрибуция.

Каква ефикасност?

Ефикасността на ваксината беше тествана по време на клинични изследвания върху около 40 000 души на възраст на и над 18 години в няколко страни, по-специално САЩ, Мексико, Бразилия, Южна Африка. Около половината от тях получиха ваксината , а другата половина – плацебо. После двете групи бяха съпоставени.

Ваксината се оказа ефикасна на 85 процента за възпрепятстване на тежки форми на КОВИД-19 – ключов показател, който означава предотвратяване на хоспитализация и смъртни случаи. Нито един ваксиниран не е починал от КОВИД-19 по време на клиничните проучвания. За сравнение има седем смъртни случая на хора, получили плацебо.

Ваксината освен това е ефикасна на 66 процента, когато става дума за предотвратяване на умерени до сериозни форми на заболяването. Това е средностатистическата ефикасност; в отделните страни тя варира – от 72 процента в САЩ до 64 процента за Южна Африка, където вариант на вируса (В.1.351) бе вече доминиращ в страната в момента на клиничните изследвания, според данните, анализирани от Европейската агенция по лекарствата.

А каква ефикасността по отношение на другите ваксини? Резултатът от 66 процента не може да бъде напълно сравняван с около 95-те процента ефикасност, наблюдавана при ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, предупреждават експертите. На практика клиничните изследвания на тези две ваксини бяха извършени, докато вариантите, по-специално южноафриканският, все още не бяха разпространени.

Какви са страничните ефекти?

Най-често наблюдаваните странични ефекти по време на клиничните проучвания са болка на мястото на инжектирането, главоболие, умора и мускулни болки.

В Южна Африка бе установен най-малко един случай на анафилаксия – сериозна алергична реакция, съобщава компанията.

Подобни реакции, които са много редки, бяха предизвикани също и от инжекции с ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“.

Каква е технологията?

Препаратът на „Джонсън и Джонсън“ е ваксина с вирусен вектор. Тя използва като основа друг по-малко вирулентен вирус, трансформиран, така че да може към него да се добавят генетични инструкции на част от вируса, отговорен за КОВИД-19. Веднъж попаднал в клетките, типичен за SARS-CoV-2 протеин се произвежда, като инструктира имунната система да го разпознае.

Къде е разрешена ваксината извън ЕС?

Ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е разрешена за спешна употреба в САЩ от края на февруари. Тя беше разрешена и в Канада от началото на март. Преди това Южна Африка също започна да я прилага.

Допълнителни изпитания

Фармацевтичната компания обяви, че изследва ефекта от две дози, вместо от една единствена, върху имунната защита.

Някои учени изразиха резерви към ефекта от тази допълнителна доза заради техниката, използвана за тази ваксина – имунната система може да разпознае не толкова вирулентния вирус „транспортно средство“, инжектиран за втори път и да го елиминира, преди той да е започнал да действа.

Джонсън енд Джонсън също така обяви, че започва скоро изпитания при тийнейжъри, а после при деца, както и при бременни жени.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.