САЩ: Ще погребе ли Сенатът законодателните инициативи на Байдън?

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: от тв екрана

Президентът на САЩ Джо Байдън окачестви като „историческа победа“ приемането тази седмица от Конгреса на неговия колосален помощен пакет за икономическо възстановяване. Въпреки този успех за демократите, оттук насетне съществува риск няколко емблематични законопроекта от програмата на Байдън да бъдат погребани в Сената заради липсата на достатъчно голямо мнозинство.

„Законодателното гробище вече го няма“, заяви вчера лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, имайки предвид годините, през които законодателните инициативи на демократите бяха блокирани от старото републиканско мнозинство в горната камара на Конгреса.

По-малко от два месеца след като застана начело на новото и изключително крехко мнозинство в Сената, Шумър вече е известен с прозвището „пазителя на гробището“.

От 20 януари в Сената има 50 демократи и 50 републиканци, като демократите могат да разчитат на гласа на вицепрезидентката Камала Харис, за да постигат просто мнозинство при гласуванията.

За прокарването на повечето ключови законодателни инициативи на Джо Байдън обаче демократите имат нужда от 60 гласа, ако искат да избегнат така наречения „филибъстър“, пиратски термин, който обозначава вид парламентарна обструкция.

Ограничаване на продажбата на огнестрелни оръжия, реформа на полицията, закон срещу дискриминацията, засилване на участието в изборния процес и на правомощията на синдикатите: Камарата на представителите, контролирана от демократите, вече одобри голям брой законопроекти, заемащи централно място в програмата на Байдън. Засега обаче няма изгледи те да бъдат одобрени от Сената.

Със сигурност, все още има надежда за компромис за реформата на полицията и за огнестрелните оръжия. В дълбоко разделения Конгрес обаче перспективата за привличане на десетима сенатори републиканци, които да подкрепят инициативи, които вече са били одобрени от контролираната от демократите Камара на представителите, изглежда доста малко вероятна.

Въпросният „филибъстър“

Макар вчера за пореден път да заяви, че няма да позволи законодателни инициативи да умират в Сената, Чък Шумър индиректно призна безсилието си, докато говореше за законопроект за по-строго регулиране на продажбата на огнестрелни оръжия, гласуван сутринта в Камарата на представителите.

Законопроектът „ще бъде подложен на гласуване в Сената“, каза той. „Може би ще съберем достатъчно гласове“, продължи той, без да изразява голяма убеденост. „Ако ли не, ще проведем събрание на демократите и ще решим какво да предприемем по-нататък“.

Шумър е обезпокоен от голямото препятствие, което заплашва одобряването на законодателните инициативи, които иска да прокара Джо Байдън: „филибъстърът“ и решителното противопоставяне на двама консервативно настроени демократи срещу елиминирането на това създаващо полемика правило.

„Никога! Бога ми, не разбирате ли какво значи „никога“?“, заяви наскоро пред журналисти сенаторът демократ от Западна Вирджиния Джо Манчин в отговор на пореден въпрос дали е готов да подкрепи премахването на „филибъстъра“.

Противопоставянето си на тази идея изрази и сенаторката от Аризона Кирстен Синема от Демократическата партия. И двамата са на мнение, че „филибъстърът“ насърчава търсенето на компромис.

„Като бумеранг“

Дълго време в американския Сенат не съществуват ограничения за продължителността на дебатите. Някои сенатори използват това, за да удължават процедурата и да възпрепятстват финалното гласуване. Това е „филибъстърът“.

От 1917 г. има възможност на дебата да се сложи край с процедурно гласуване, при условие че се съберат 60 гласа в подкрепа на предложението.

През 2013 г. демократите възприеха „ядрената опция“, наречена така, защото къса с традицията: намаляване от 60 на 51 на броя на необходимите гласове, когато става дума за гласуване на кандидатури на членове на правителството и на повечето съдебни номинации.

През 2017 г. републиканците се възползваха на свой ред от ядрената опция, за да свалят прага до 51 гласа при гласуването на пожизнени номинации във Върховния съд, като с това предизвикаха реакция сред демократите.

Изискването за 60 гласа остава в сила при повечето законопроекти. Макар демократите да успяха да го заобиколят при приемането на плана на Джо Байдън за икономическо възстановяване, това бе възможно само благодарение на изключение, отнасящо се до бюджетните закони.

Макар да има риск „филибъстърът“ да му създава трудности по време на президентския мандат, Джо Байдън не е привърженик на неговото премахване, припомни Белият дом в понеделник. Защо? Байдън, който има 35-годишен стаж като сенатор, обича да припомня за склонността си да търси почва за разбирателство с републиканците.

Джо Манчин, който следва същата линия, предупреди демократите, че ако „филибъстърът“ бъде премахнат, то след парламентарните избори догодина може да се стигне до ситуация, в която републиканците да установят контрол върху един Сенат, в който този парламентарен механизъм вече не съществува.

„Това, което направите днес, защото усещате възможност да го направите, ще се върне при вас като бумеранг“, заяви тази седмица Манчин пред в. „Хил“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.