Нидерландия: Марк Рюте, „премиерът на велосипед“, към нов мандат

Марк Рюте. Снимка: от тв екрана

Често виждан да кара велосипед на път за работа, нидерландският министър-председател Марк Рюте – приветлив човек, но със силен политически инстинкт, – се надява, че избирателите ще му позволят да остане начело за още един мандат.

Либералният премиер, който е на власт от повече от 10 години, се опита да запази образ на нормалност и стабилност, особено в условията на пандемията от коронавируса. Умел в избягването на скандали, той е известен в ЕС като „Господин „не“, заради пестеливата си политика по отношение на разходването на европейски средства.

Според социологически проучвания Марк Рюте и неговата либерално-консервативна Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) са напът да получат най-много гласове на парламентарните избори от днес до 17 март, за да управляват начело на ново коалиционно правителство. „(Рюте) кара колело. Така изглежда един нормален човек. Ръководител на „народна партия“, анализира политологът Андре Кроувел от Свободния университет в Амстердам.

„Той не се движи с огромна лимузина или със скъп автомобил, с шофьор, който отваря вратите“, отбелязвва Кроувел пред АФП. „В Нидерландия няма нужда да демонстрирате властта си чрез всички тези видове символи на богатство. Хората обичат този вид смирение“, подчертава той.

„Тефлонов министър-председател“

Бивш директор „Човешки ресурси“ в британско-нидерландския гигант Юнилевър (Unilever), Марк Рюте застава начело на НПСД през 2006 г., преди да бъде избран за министър-председател четири години по-късно. Оттогава той е на власт, като е ръководил три коалиционни правителства, което го прави един от най-дълго служилите европейски правителствени ръководители.

Опонентите му обаче го обвиняват в липса на визия и в склонност да заимства най-популярните политики на противниците си. „Наричаме го „тефлоновия министър-председател“. (Рюте) няма собствени идеи, а се носи по течението“, заявява за АФП Йесе Клавер – председател на опозиционната партия „Зелени леви“.

„Мисля, че той е голям политически талант, но използва таланта си, за да остане лично на власт, вместо да направи най-доброто по силите си за страната и за Европейския съюз“, изразява съжаление Клавер. В рамките на ЕС Марк Рюте понякога е предизвиквал разделение, като неотдавна заяви твърда позиция по отношение на възстановителния план след коронавируса, което подразни някои държави членки. Накрая нидерландският премиер и правителството му бяха принудени да подадат оставка през януари, след скандал с обвиняването по погрешка на хиляди родители в измами с детски надбавки.

„Марк не обича промяната“

Марк Рюте остава министър-председател до изборите, като оттеглянето му, според някои наблюдатели“, има по-скоро символичен характер. Този 54-годишен, нехаен на вид мъж успя да запази самообладание по време на кризата, пристигайки, както обикновено, с велосипед, за обявяването на оставката си.

Най-малкият в семейство със седем деца, той винаги е живял в Хага и се самоопределя като „човек на навика и традицията“. Не се е женил и неизменно живее в апартамента, който купил, след като се дипломирал, шофира лек автомобил Сааб, когато не кара велосипед, и води без заплащане курсове по гражданско образование в колеж.

Рюте, който първоначално мечтаел за кариера на пианист, създава впечатление за енергичен човек, който в също време остава много дискретен за личния си живот. Неговият публичен образ беше идеално обобщен от дългогодишния му фризьор, когато го запитаха как е искал да бъде подстриган министър-председателят след неотдавнашния локдаун. „Марк не обича промяната, той винаги иска едно и също“, отвърна фризьорът на въпроса на нидерландски медии.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.