2 трилиона долара в плана на Байдън – къде ще отидат парите?

Планът за съживяване, задействан от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, ще налее в американската икономика близо 2 трилиона долара свежи пари. Част от тях, която не е за пренебрегване, ще бъде инжектирана на фондовата борса, а с друга – ще бъдат купени биткойни, ако се вярва на редица изследвания на финансови компании.

През миналия уикенд американските домакинства, чиито доходи са под 75 000 долара годишно и под 150 000 долара за женени двойки, започнаха да получават първите чекове от 1400 долара на човек. Над този праг на доходите помощите започват да намаляват и хората, които печелят повече от 80 000 долара не са обхванати от програмата (160 000 за двойките).

Общо това са близо 400 милиарда долара без в сметката да влизат детските данъчни кредити, които пряко ще подпомогнат домакинствата. Останалата част от парите в плана отиват за разработването на ваксините срещу Ковид-19, образованието, компании и местни общности.

След като осребрят чека, който за четиричленно семейство може да достигне 5600 необлагаеми долара, мнозинството американци посочват, че с тези пари ще си върнат дълговете. Или пък ще ги спестяват, а може и да ги инвестират, според изследване на Bank of America, която е направила допитване сред 3000 души.

Банката посочва, че американците, които покриват дълговете си , „влизат в категорията на спестяващите, защото техните плащания остават във финансовата система и не пораждат търсене на стоки и услуги в реалната икономика“.

Само 36% планират да ги харчат, 30% ще изплащат с тях дълговете си, 25% ще ги вложат в спестовни сметки и 9% ще ги инвестират.

Колкото по-високи са доходите на домакинствата, толкова по-изразено е намерението им да инвестират, а не да харчат тези пари, отбелязват авторите на изследването. Те обаче се питат „който тогава ще прави тези ненаситни потребителски разходи, които пазарът очаква?“.

Привлекателността на биткойна

Според друго проучване – на Mizuho Securities – 10% от сумата за съживяване, а това са 40 милиарда долара, ще бъдат вложени на фондовата борса в акции, или пък за придобиване на криптовалутата биткойн.

Според това изследване, което се основава на допитване сред 235 души, не по-малко от 61% от новите инвеститори възнамеряват да купят биткойни, каза в ефира на Си Ен Би Си Дан Долев. Той е един от ръководители на изследването на Mizuho.

„Това ни изненада, защото биткойнът, който достигна исторически максимум в събота от 60 000 долара, е силен инструмент за инвестиции спрямо акциите“, коментира той.

Според изследване на Deutsche Bank, направено сред 430 души, най-вече млади хора на възраст от 25 до 34 години ще се изявяват в ролята на инвеститори с чековете за стимулиране на съживяването.

Банката Goldman Sachs съобщи неотдавна, че с плана на Бaйдън „домакинствата ще станат най-големият източник на търсене на акции на фондовата борса през 2021 година“.

„Отбелязваме приток от 100 милиарда до 350 милиарда долара на Уолстрийт и той отразява очаквания по-силен икономически растеж, повишението на лихвите, но и плащанията по програмата за стимулиране“, допълва Дейвид Костин, икономисти в Goldman Sachs.

При първите плащания на помощи по времето на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, дадени с цел да съживят икономиката, която Ковид-19 постави на колене, много американци вложиха пари на Нюйоркската фондова борса: 53% заявиха, че са го направили, но това са били само 8% от инвестиционния приток, привлечен от Уолстрийт през 2020-а, според Deutsche Bank.

Голяма част от парите тогава бяха похарчени за хранителни продукти, наеми и предмети за бита, според Статистическата служба.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.