Лишена от мигранти заради КОВИД-19, руската икономика прави опити да се адаптира

Работници мигранти от Централна Азия в Москва. Снимка: от тв екрана

Затварянето на границите заради коронавируса коства на Русия загубата на милиони трудови мигранти от бившите съветски републики и дестабилизира сектори от руската икономика, действащи благодарение на тях.

„Заварените тук от пандемията издържаха една година, после се върнаха за празниците в края на 2020 г. и не успяха да се върнат“, обяснява Виталий Личиц, зам.-директор по строителството в бизнес групировката „Гранел“, докато крачи сред смразените от студа отпадъци на един строеж в югозападен район на Москва.

Групата използва работници, дошли от Армения, Украйна, Беларус, Таджикистан и Узбекистан. При минус 14 градуса неколцина арменски строители са се скупчили около накладен огън.

Мъжете на възраст от 20 до 50 години плахо признават, че тъгуват по родината – някои са сполучили след началото на пандемията да отскочат по веднъж до Армения и да се върнат, но други не са напускали Русия вече година.

„Всички имаме познати, загинали през войната (в Нагорни Карабах през есента на 2020 г.), бихме предпочели да сме там, отколкото тук“, споделя най-възрастният в групата. Лесно е да заминеш за Армения, но да се върнеш в Русия е „много трудно“.

Преди пандемията в Русия е имало близо 10 милиона трудови мигранти (легални и нелегални) срещу към 70 милиона работещи руснаци, сочат експертни оценки. През 2020 г. броят на мигрантите постепенно е намалял двойно, твърдят властите.

Пришълците от постсъветските републики често се хващат на трудна и ръчна работа, а паричните преводи от тях имат решаващо значение за икономиката на родните им страни.

Трудът им е крайно необходим в строителството и селското стопанство; в началото на годината бе даден сигнал за тревога и проблемът стигна до Владимир Путин, който нареди на правителството да вземе мерки, за да улесни притока на трудови мигранти.

В края на декември вицепремиерът Марат Хуснулин посочи, че около 1,5 милиона мигранти, работещи по строежите, отсъстват от страната заради затварянето на границите през март 2020 г.

Според Виталий Личиц групировката „Гранел“ е „решила проблема, наемайки повече работници от регионите на Русия“. Той обаче признава, че решението си има цена – заплатите на руските работници са с 15 до 20 на сто по-високи от тези на чужденците.

Властите „активно работят за опростяване на процедурата за привличане на трудови мигранти и издаване на разрешителни в електронен вид“, казва още Личиц.

Но процесът още е муден – според властите, от края на 2020 г. до февруари едва 14 000 мигранти са успели да стигнат до строежите в Русия чрез опростената процедура.

Президентът на Федерацията на мигрантите в Русия Вадим Коженов констатира впрочем и ползи от положението на нещата: „Заплатите се вдигнаха доста съществено, с 20 до 100 процента според конкретния сектор“. Дошъл е краят на порочните практики – трудовите мигранти да бъдат експлоатирани, а после експулсирани, без да им се плати, радва се той.

Остава да разберем дали ще е така и след отварянето на границите наново. Защото, както изтъква Юлия Флоринска – изследователка в московския университет РАНЕПА (Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на Руската федерация), недостигът на работна ръка не идва само от затворените граници. „Част от работниците са напуснали заради трудни условия и ниски заплати“, уверява тя във връзка по-специално със строителния сектор.

Според Юрий Крупнов, експерт по демография, броят на трудовите мигранти в Русия намалява от 2015 г., тъй като се влошава икономическото положение на Русия. Наред с всичко останало обезценяването на рублата спрямо долара срива интереса към руските заплати.

„Освен това в някои страни от бившия СССР населението в активна възраст намалява, а миграционните маршрути стават по-разнообразни“, добавя той. Хората избират все по-често Европейския съюз, Турция или Иран, а страни като Узбекистан развиват собствена индустрия и така задържат местните работници.

След време Русия може да се сблъска с важен проблем – недостиг на работна сила, при положение че страната от години бележи демографски спад. През 2020 г. федерацията е изгубила 510 000 жители.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.