Откъс: „Съпругата на убиец“ отново разследва в „Четвъртата картина“

Виктор Метос, който нашумя у нас с трилъра си „Съпруга на убиец“, отново ни среща с прокурорката Джесика Ярдли в „Четвъртата картина“ (Ера, превод Юлия Чернева).

Лас Вегас е разтърсен от серия зловещи убийства. Уликите си противоречат, убиецът е необичайно дързък, а следите водят до задънена улица. Има само един човек, който може да влезе в главата на престъпника и да го спре.

Джесика Ярдли е готова да загърби кариерата си като прокурор и да започне нов живот далеч от града на греха. Когато е въвлечена в този последен случай, тя опитва да предвиди действията на извършителя.

Единственият, който може да ѝ помогне е бившият ѝ съпруг – безпощаден сериен убиец. Изправена пред опасността да се превърне в поредния кървав шедьовър, Джесика повежда разследването в неочаквана посока…

Виктор Метос е автор на повече от 50 романа. Преди да започне писателската си кариера, той работи като прокурор и адвокат по наказателни дела. Номиниран е за награда „Едгар“, а от книгите му са продадени над милион екземпляра. Следва откъс.

Ярдли обядваше спокойно в едно кафене близо до прокуратурата, докато гледаше тълпите навън. В това време влязоха няколко хлапета, на не повече от тринайсет години. Дрехите им бяха мръсни. Попитаха нещо сервитьорката и си тръгнаха, след като тя поклати глава и каза: „Съжалявам.“ През последното десетилетие броят на младите бездомници в Лас Вегас постоянно се увеличаваше и уязвимите тийнейджъри привличаха най-лошите хищници.
Серийните убийци от всички типове предпочитаха жертви, които няма да окажат съпротива, а младите проститутки бяха сред онези, които доброволно отиваха с тях на уединени места. Но убиец като Палача, който избираше жертви с нормален, тих живот, не беше от често срещаните.
Един млад русокос мъж паркира огромен джип пред заведението. Влезе в кафенето и се огледа наоколо. Забеляза Ярдли и се приближи до нея.
– Джесика?
– Да.
– Аз съм Кайл. – Той седна срещу нея, без да чака покана и без да се ръкува. Извади близалка от джоба си и я разопакова.
Ярдли се запита дали Лю не е набелязал Джакс за поста от известно време и само я чака да се оттегли.
Тя му се усмихна сърдечно, въпреки неговата неучтивост.
– Приятно ми е да се запознаем.
Джакс отново огледа кафенето.
– Защо поиска да се срещнем тук?
– Помислих си, че малко промяна няма да е излишна.
Очите му се стрелнаха из помещението и после той пъхна близалката в устата си.
– Харесва ли ти Лас Вегас?
Джакс повдигна рамене.
– Идвал съм тук много пъти. Знаех в какво се забърквам.
– Всъщност съм любопитна. Защо дойде? – попита Ярдли.
– Какво искаш да кажеш?
– Имам предвид, че „Особени случаи“ е изключително… специализирана област в съдебното преследване. Повечето прокурори я смятат за необходимо зло. Най-напред трябва да дадеш няколко години от живота си, ако искаш да се преместиш в отдел „Убийства“ или „Големи престъпления“ и после да станеш съдия. Никой не иска доброволно да бъде разпределен тук. Но ти си поискал. Чудя се защо.
Той пак повдигна рамене.
– Предполагам, че това е добра възможност. Пък и Уайоминг ми омръзна. – Джакс се втренчи в нея за момент, а после продължи: – Мислех, че си много по-възрастна. Казаха ми, че ще напускаш и реших, че ще се пенсионираш.
– Така е, ще напускам. Поне това място.
– И какво ще правиш?
– Може да отворя частна практика. Да работя нещо спокойно като завещания или договори. – Нещо, което не е свързано с кръв, помисли си Ярдли. – Искам да ти покажа нещо.
Тя извади лаптопа от чантата си и отвори на екрана файловете за Палача.
– Това е случаят, по който ще работим през следващите две седмици. Един репортер от „Лас Вегас Сън“ го нарече „Палача от Кримзън Лейк“ и предполагам, че прозвището му ще остане. – Ярдли посочи списък с файлове. – Виждаш, че материалите са подредени добре, но открих няколко грешки от страна на властите на окръг Кларк и една на ФБР. Докладът за микроскопските находки от аутопсията на втората жертва беше сложен при доклада на отдел „Изчезнали лица“, серологичното обобщение беше пъхнато при някаква допълнителна описателна информация, а показанията на един свидетел бяха вмъкнати в трийсет страници записки на екипа за събиране на веществени доказателства. Лесно оправих всичко, но непременно трябва да търсиш такива грешки, в случай че се окажат важни. Ще установиш, че много полицаи минават като булдозери през случаите, които разследват, и в повечето убийства това върши работа – тогава, когато извършителят е очевиден или има свидетели, като например стрелба от автомобил или обир в денонощен магазин. Но при серийни убийства, при които мотивът е неясен и извършителят е скрил следите си много добре, трябва да се работи бавно и методично. Харесва ми да започвам от долу нагоре и ти предлагам и ти да правиш същото.
Ярдли отвори електронна таблица, в която дванайсет клетки бяха запълнени със заглавия като „Процедури по елиминиране“, „Географски анализ“ и „Криминалистика (трасеологични следи, материални и нематериални)“.
– Това са основните места, които трябва да прегледаш лично. Полицията и ФБР може и да ти предоставят някакви доказателства, но не могат да ги организират по начин, по който съдебните заседатели лесно да разберат, и…
Джакс извади близалката от устата си и прекъсна Ярдли:
– Да… Виж, не се обиждай, но аз не работя така. Дълго време бях в отдел „Наркотици“, а и съм бил прокурор по цял куп дела за убийства. Всеки има метод на работа и честно казано, ми се струва, че твоят няма да ми помогне много.
– Тези случаи не са провалени наркосделки, Кайл. Обикновено става дума за много интелигентни убийци. Трябва да влезеш в главата им и то само от доказателствата, с които разполагаш. Само така ще можеш да разрешиш тези случаи.
Джакс се наведе напред.
– Завърших право на двайсет и една години и оттогава се боря да докажа, че знам какво правя. Не искам да участвам в състезание по мерене на пишки. Ти напускаш и напълно разбирам желанието ти да покажеш на наследника си какво мислиш, че си научила…
– Какво мисля, че съм научила?
Той въздъхна.
– Успокой се. Искам само да кажа, че имам свой метод на работа, който винаги ми е носил успех. И той не е свързан с попълването на таблици. – Джакс захапа близалката и я задъвка, а после стана и остави пластмасовата пръчица върху ленената кърпа за хранене. – Ще прегледам файловете и ще ти кажа какво мисля.
Той излезе наперено. Ролексът на китката му подсказа на Ярдли, че обича показността.
Тя вече можеше да напусне. Новата къща я чакаше. Трябваше само да предаде недовършените си случаи на своя наследник и да си тръгне. Съмняваше се, че Джакс или Лю ще имат нещо против. Пръстите ѝ затрепериха над клавиатурата. Ярдли щракна на личната история, която Болдуин беше включил за Анджела Ривър.
Нямаше много. Анджела беше родена в Санта Моника, Калифорния, където беше родена и Джесика. Напуснала гимназия „Дейвис Порт“, по-късно взела изпитите си, дипломирала се и отишла в колеж. Нямаше вписани роднини. Майкъл беше една година по-голям от нея и нямаше криминално досие. Ривър имаше присъда за оказване на съпротива при арест. Ярдли отвори следственото дело. Полицията се беше опитала да арестуват Анджела за пушене на трева по време на концерт на открито и когато понечили да ѝ сложат белезници, тя се измъкнала и избягала. Ярдли се усмихна.
Влезе в „Инстаграм“ и намери профила на Анджела Ривър. Имаше снимки как се катери по скали, плува в океана, кара велосипед в планина, прави упражнения по йога и получава нещо на врата си от човек, който приличаше на будистки гуру. Цитатът под снимката в профила ѝ гласеше „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“.
Ярдли се вгледа в снимката – Ривър в поза от йога на ръба на скала, докато слънцето блестеше зад нея.
Какво е видял, когато те е гледал?

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.