От Марлон Брандо до Дуейн Джонсън – кратка хроника как се върна Студената война

Президентите Буш баща и син са завели на риболов руския президент Путин край имението на фамилията им в щата Мейн, 2007 г. Снимка: АП

Преди години най-скъпоплатеният актьор на Холивуд беше Марлон Брандо.

В Белия дом тогава е президентът Джими Картър (1977-1981), когото бунтарят Брандо нарича в едно интервю „бивш продавач на фъстъци с лице на актьор от водевил“. Картър имаше добри дела като президент, но за съжаление не ги запомниха много, защото за негов лош късмет в Иран аятолах Хомейни и хората му събориха шаха и светската държава, обявиха ислямска република и взеха за заложници американците в посолството. Картър не можа да ги освободи след неуспешна акция със сила и загуби изборите.

Муждахидините в Афганистан се сбиха с просъветското (и светско) правителство. СССР влезе в Афганистан да умиротворява… Наричаха го с витиеватия термин „въвеждане на ограничен военен контингент“. Америка помогна на муджахидините да подкопаят южната граница на СССР. В крайна сметка ислямистите победиха след години война.

Марлон Брандо продължаваше да е най-скъпо платеният актьор в Холивуд.

После дойде президентът Рейгън, бивш актьор.

„Пинк флойд“ пееха в новия си албум „Брежнев взе Афганистан, Бегин взе Бейрут…“ Рейгън прати 800 морски пехотинци в Ливан, да умиротворяват. Със самоубийствен атентат убиха 241 от тях. Рейгън каза, че това е най-черният ден по време на неговото президентство, продължило от 1981 до 1989 г.

Рейгън беше разказвач на вицове, спонтанен оратор, с цветист език.

В СССР лидер стана Юрий Андропов, скучен и сериозен хардлайнер, бивш шеф на КГБ. Но той лансира Горбачов.

Рейгън нарече СССР империя на злото. Въздържа се да нарече Андропов каквото и да е. Приписват на Рейгън заслугите, че победи в Студената война. После си стиснаха ръцете с Горбачов и светът заживя по-спокойно.

После и Буш баща, бивш шеф на ЦРУ, стана президент и продължиха с Горбачов да съкращават оръжия. Обеща на Горби, че няма да разширява НАТО на изток.

СССР се разпадна, дойде Елцин. Руснаците потънаха в бедност, водка, кражби и депресия.

Саддам превзе Кувейт. Буш прати войски и го изгони обратно.

Дойде Клинтън (1993-2001) и се сприятели с Елцин. Елцин пък доведе Путин начело на Русия (2000 г.). Клинтън се срещна и с него, и го похвали.

После Клинтън бомбардира Сърбия, влезе в Косово и я направи държава. Отрази се на отношенията с Русия, но нищо чак толкова. Съседни на Русия държави станаха членки на НАТО.

Дойде и Буш-син, и той се срещна с Путин, и той го похвали.

Терористи удариха Пентагона и събориха два небостъргача в Ню Йорк. Кметът на Ню Йорк Руди Джулиани демонстративно отказа на някакви саудитски принцове многомилионни дарения за възстановяване на щетите в града. Политически некоректно и окърбително към мирни мюсюлмани благодетели.

Буш прати войски в Афганистан да се бият с муджахидините, после с Блеър влязоха в Ирак, и събориха Саддам. До конфликт с Русия не се стигна.

Дойде Обама (2009-2017). Няколко месеца след встъпването му в длъжност му присъдиха Нобелова награда за мир. Самият той беше изненадан. Нарекоха награждаването му сензация и „аванс на доверие“.

В Русия президент беше Медведев (2008-2012) и отношенията бяха спокойни. В края на първия си мандат Обама нареди операция да убият Осама Бин Ладен и го преизбраха.

В Русия президент отново стана Путин. Обама рязко втвърди тона към Русия.
Едуард Сноудън, компютърен спец от разузнавателна централа в Щатите обяви пред света, че тотално подслушват и следят. И избяга в Русия. Къде другаде да се скрие? Отношенията с Русия се вледениха.

Дойде Тръмп и каза, че харесва Путин и ще се сдобрят с Русия. Но натисна Европа да спре газопроводите оттам. Само балканския тарикат Борисов го построи, твърдейки, че това е Балкански поток.

Демократите обвиниха Тръмп, че е спечелил изборите с помощта на Путин. Сега Байдън каза, че Путин ще си плати за това. И го нарече убиец. Либерали, готови да започнат световна война, защото Тръмп харесвал Путин…

Студената война се върна, по-студена и по-война от времето на Брежнев.

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд в момента е Дуейн Джонсън – Скалата. Мускули, стрелба и екшън.

Светът е друг. Днешните тинейджъри не знаят кой е Брандо, гледат филми със Скалата. Това се харесва. Като компютърните игри с много стрелби, в които ти остават още няколко живота…

Скоро ще има и някоя войничка, като в „Каунтър страйк“. Само че наистина.

Кой знае, да не стане и като в „Total War“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.