Защо трябваше да съобщят официално диагнозата на проф. Чорбанов

 

Интересен казус се появи около състоянието на проф. Андрей Чорбанов от БАН. Дано му няма нищо сериозно, да оздравее бързо. Но всеки коментар за случая с него се политизира и истеризира. Самото споменаване, че е болен, привържениците му в социалните мрежи го наричат злорадство. Дори без никакъв коментар, само да цитира някой новината за него. Но в такива случаи не се мълчи, защото така се подхранват слухове.

В медиите излязоха съобщения, че имунологът е в болница, с двойна бронхопневмония и положителна проба за Ковид 19. После „Фрогнюз“ пусна информация, че това не е вярно и даде стимул на привържениците му да опровергават.

Появиха се и коментари, че е нарушение на лекарската тайна да се съобщава диагноза на пациент.

Самият здравен министър потвърди новината, че професорът е в болница и състоянието му не е добро, без да уточнява дали има Ковид 19. Но тъй като заговори за смирение, се подразбра като намек за предишни изказвания на проф. Чорбанов. Той неколкократно е заявявал, че няма да се ваксинира, защото го е изкарал и др. в тази посока на успокояване, че епидемията не е толкова страшна.

Докъде всъщност са границите за оповестяване на информация за пациент в болница?

Когато някой пострада при катастрофа, болниците съобщават диагнозата с подробности. Когато някой е ранен в случаи при бой, употреба на оръжие, пожар, отравяне, счупен крак, скъсан менискус, инфаркт – също.

Защо диагнозата пневмония трябва да се пази като лекарска тайна?

Или диагнозата Ковид 19? Напротив, при положителен ПиСиАр тест, човекът се пуска в отпуск и се поставя под карантина, а не се крие. Това е заразно заболяване, което поразява като катастрофа. Не е СПИН, който се предава по полов път и е свързан с лични и интимни неща за пациента. Нито е някакъв вид онкологично или имунологично заболяване, което пациентът би искал да скрие или да разкрие по свое желание.

Ако някой почине в болница от Ковид 19, не трябва ли да се съобщава? Нали невярващите в епидемията така настоятелно искаха да има масово аутопсии, да се установи по-точно причината за смъртта?

Да е жив и здрав проф. Чорбанов, но да има Ковид 19, не е нещо тайно, лично или срамно. По-остро реагират негови симпатизанти, защото това влиза в противоречие с предишни негови изявления, че има естествен имунитет, а той е имунолог и така опровергава професионалната си компетентност.

Грип повтаря, това се случва дори със сегашния грип от коронавирус. Ако веднъж си бил болен от грип, не значи, че на следващата година или след месец-два няма пак да се разболееш. Няма нужда да си имунолог, за да знаеш това – много хора са го изпитали на гърба си.

Проф. Чорбанов вече е и публична личност, кандидат за депутат и политик. За такива хора е важно да се знае дали са болни от Ковид 19.

Първоначално нямаше официална информация, разнесоха се противоречиви слухове и съмнения.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.