Израелските избори – референдум за предизвикващия разделение премиер

Бенямин Нетаняху. Снимка: от тв екрана

Израелците гласуват утре на четвъртите си парламентарни избори само за две години. За пореден път гласуването се свежда до референдум за премиера Бенямин Нетаняху.

Нетаняху, който е бил министър-председател през последните 12 години, се надява избирателите да го възнаградят за ръководната му роля в успешната национална кампания за ваксинация срещу коронавируса и дипломатическите му контакти с арабския свят. Неговите противници подчертаха предишните му грешки в стратегията за борба с коронавируса, фактът, че разчита на предизвикващите разделение религиозни и ултранационалистически съюзници и продължаващия процес срещу него по обвинение в корупция.

През годините Нетаняху си изгради репутация на политически магьосник и майстор манипулатор, способен да оцелее при всяка криза. Следващия месец се очаква свидетели да дадат показания срещу него, но Нетаняху се надява на поредното чудо, което да доведе до по-приятелски настроен към него парламент, готов да му даде имунитет или да замрази процеса му. Противниците го представят като опитен лъжец, заради който страната от две години е в политическа парализа, поставящ политическото си оцеляване и правните си проблеми над интересите на страната.

Проучванията на общественото мнение прогнозират изключително оспорвани избори, което повишава вероятността за нова задънена улица и дори безпрецедентни пети избори. Изглежда, че Нетаняху има леко предимство поради особеностите на политическата система в Израел.

В Израел се гласува за партии, а не за конкретни кандидати. Очаква се партията Ликуд на Нетаняху отново да спечели най-много места. Но тъй като никоя партия никога не е печелила парламентарно мнозинство с 61 места, е необходимо да се сключат политически съюзи, за да се създаде управляваща коалиция. Ако социологическите проучвания се окажат точни, Нетаняху ще има по-реална възможност да състави правителство от многото си съперници, които имат малко общи неща, освен враждебността си към него.

Ето преглед на ключовите фактори, които биха могли да определят дали Нетаняху или някой от неговите претенденти ще може да събере това трудно постижимо 61-местно мнозинство.

Ваксинация

Нетаняху заложи надеждите си за преизбиране на успеха на израелската ваксинационна кампания. През декември той предприе бързи и агресивни действия, като лично лобираше пред изпълнителните директори на Пфайзер и Модерна, за да осигури достатъчно ваксини за населението на Израел, което е 9,3 милиона. За по-малко от три месеца Израел е ваксинирал около 80 на сто от възрастното си население. Благодарение на спада в равнищата на заразяване стана възможно да бъдат отворени училищата, ресторантите, музеите и основното летище, точно навреме за изборния ден.

Противниците на Нетаняху го обвиниха, че е допуснал грешки в борбата с пандемията през изминалата година. Поредица от локдауни засегна тежко икономиката, хиляди фирми фалираха и безработицата остава двуцифрена. Мнозина също така си спомнят с горчивина как ултраортодоксалните съюзници на Нетаняху нарушаваха ограничителните правила и посочват над 6000-те смъртни случая в страната, дължащи се на Ковид-19.

Предвид съживяването на икономиката Нетаняху се надява засилващото се усещане за връщане към нормалното да накара избирателите да забравят трудностите от последната година. Това може би обяснява защо, въпреки че социологическите проучвания показват, че повечето израелци искат Нетаняху да бъде сменен, той е смятан и за най-подходящ за премиерския пост.

„На едни избори най-важното за хората е кой ще е министър-председателят“, каза Йоханан Плеснер, президент на Израелския институт за демокрация. „В много отношения това работи в полза на Нетаняху, защото не е ясно кой е противникът му“.

Да остана, или да си вървя?

Проучванията показват, че около 15 на сто от избирателите още не са решили. Изборите във вторник ще зависят не само от това, кого ще подкрепят тези избиратели, но и дали изобщо ще решат да гласуват.

Анализатори очакват избирателната активност да бъде по-ниска от равнището от 71 на сто на последните избори преди година, отчасти заради страха от коронавируса, комбиниран с умората на гласоподавателите. Израел осигурява специални условия, включително отделни кабини и мобилни бюра за гласуване, за да могат да гласуват и хората, които са болни или в карантина.
Но по-важна от избирателната активност ще бъде участието на гласоподаватели от ключови сектори.

Религиозните и националистически съюзници на Нетаняху като правило имат силно мотивирани гласоподаватели. От друга страна, арабските гласоподаватели, разочаровани от разпадането на блока „Обединена листа“, се очаква този път да си останат у дома, повече, отколкото на миналия вот. Гласоподавателите в по-либералните и светски райони около Тел Авив също имат тенденция към по-ниска активност. Ако тези тенденции се проявят, те може да помогнат на Нетаняху.

На ръба

Тези избори може да зависят от представянето на няколко малки партии. За да влезе в Кнесета (парламента), една партия трябва да получи най-малко 3,25 на сто от гласовете, които дават минимум четири места в 120-местния законодателен орган.

Социологът Камил Фукс заяви, че четири малки партии са близо до този праг. От тях според последните проучвания умерената партия „Мерец“ и центристката „Синьо и бяло“ са изложени на „много по-голяма опасност“ да не получат достатъчна подкрепа, каза той. И двете са членове на блока против Нетаняху.

Партията Ткума („Религиозен ционизъм“), малка подкрепяща Нетаняху фракция, която има кандидати, проявяващи открито расизъм и хомофобия, изглежда печели подкрепа. Ако една от партиите, които са против Нетаняху, не успее да влезе в парламента, евентуално силно представяне на Ткума може да помогне на Нетаняху да премине границата (от 61 гласа – бел. ред.).

Балансьорите

Въпреки напрегнатата предизборна надпревара, не се очаква нито Нетаняху и твърдолинейните му и религиозни съюзници, нито блокът против Нетаняху, воден от центристката партия „Йеш атид“ на Яир Лапид, да спечелят мнозинство сами.

Това създава условия бившият помощник на Нетаняху Нафтали Бенет да се окаже решаващият глас в изграждането на коалиция. Партията на Бенет „Ямина“ подкрепя същата твърдолинейна идеология като „Ликуд“. Но отношенията между двамата са пословично обтегнати и Бенет отказва да се ангажира с която и да е страна.

Предвид сходните им възгледи, Бенет, който е бил министър на образованието и министър на отбраната на Нетаняху, изглежда по-подходящ съюзник за Нетаняху, отколкото за блока срещу Нетаняху, в който влизат от миролюбиви арабски партии до твърдолинейни бивши съюзници на Нетаняху, преживели горчиви раздели с него. И все пак, ако му се даде шанс да стане премиер, Бенет може да застане на страната на противниците на Нетаняху.

Някои социологически проучвания предсказват, че и двете страни може да не успеят да постигнат коалиция дори с подкрепата на Бенет. Така може да се стигне до не особено вероятния сценарий една малка ислямска партия, водена от арабския депутат Мансур Абас, да се окаже в положението да определя резултатите от изборите – или просто да наложи пети избори.

Изчезнал при бойни действия

В предишните три предизборни кампании Нетаняху се хвалеше с близкия си съюз с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, поставяйки големи билбордове по магистрали и високи сгради, на които двамата бяха изобразени заедно. След като в Белия дом влезе Джо Байдън, Нетаняху почти не споменава новия президент, чиято администрация го прие без ентусиазъм.

Почти не се споменават и палестинците, което е отражение на дългогодишното замразяване на значимите усилия за постигане на мир. Но Байдън е показвал, че скоро ще поднови контактите с палестинците. Това може да попречи на следващия израелски лидер или на Байдън да игнорира проблема.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.