Имиграция: правителството на Байдън мина в отбрана, след като се сблъска с първата си криза

Демонстрация за правата на имигрантите в Аризона. Снимка: дриймакт

„Границата е затворена“: правителството на Джо Байдън, което мина в отбрана, след като бе разкритикувано, че е провокирало наплив от хиляди мигранти по границата с Мексико, положи вчера максимални усилия, за да увери, че е способно да се справи с първата голяма криза на мандата си.

Новият американски президент бе избран най-вече заради обещанието си да се справи с пандемията и с произтичащите от нея икономически проблеми, отбелязва агенцията.

Само два месеца след идването си на власт обаче, Байдън бе разкритикуван от републиканците, но и от някои демократи, че е създал опасна ситуация на границата с Мексико и е провокирал миграционна криза, която той отказва да определи като такава.

„Ще експулсираме семействата, ще експулсираме пълнолетните, които са сами. Границата е затворена“, заяви министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас по четири американски телевизии.

Майоркас, който е първият човек от латиноамерикански произход, който ръководи американската миграционна политика, призна в средата на този месец, че на границата с Мексико се очаква исторически наплив на мигранти, най-големият от 20 години.

Той бе разкритикуван заради първоначалния си призив към мигрантите от Централна Америка да не идват „засега“ в САЩ, за да може правителството на Байдън да има време да „възстанови“ миграционната система, разрушена от бившия президент Доналд Тръмп.

„Това е безотговорно“, заяви вчера по телевизия Ей Би Си конгресменът републиканец от Тексас Майкъл Маккол, според когото думите на Майоркас може да създават у мигрантите впечатлението, че са добре дошли. „Те създадоха криза“, каза още Маккол.

5200 непридружени деца

Конгресмени демократи от щата Тексас, който граничи с Мексико, също разкритикуваха посланието на правителството.

Няколко мигранти, с които разговаря Франс прес при идването им в САЩ, потвърдиха, че отчасти са били мотивирани да дойдат в Съединените щати от обещанието на Джо Байдън за по-хуманна политика.

Байдън заяви вчера по телевизията, че ще посети границата с Мексико и подчерта, че правителството му ще продължи да призовава мигрантите да не се опитват да влизат на територията на САЩ.

„Ще го направим, ще гарантираме възстановяването на положението, което съществуваше в миналото, за да могат те да си стоят у дома и да подават молби от страната си на произход“, каза Байдън пред журналисти.

Правителството на демократите се опитва да коригира посланието си и не говори за криза, а само за „проблеми по границата“. „Мога да кажа ясно: не идвайте“, каза във вторник президентът в обръщение към кандидат-имигрантите.

Освен мигрантския наплив в центъра на споровете е и съдбата на децата без придружител. Джо Байдън обеща да изтрие „нравствения и национален срам“, наследен от предшественика му, имайки предвид разделянето на хиляди семейства на мигранти, част от които все още не са се събрали.

Макар че вече няма разделяне на деца от родителите им, Съединените щати се сблъскват с все по-голям брой деца без придружители и се затрудняват да обяснят как възнамеряват да се грижат за тях.

„Взехме решение да не експулсираме уязвимите малки деца“, заяви вчера Алехандро Майоркас по телевизия Си Ен Ен.

Министърът не отрече, че понастоящем броят на децата, намиращи се в центрове за пълнолетни мигранти по границата, е 5200, много повече от пика, регистриран по време на мандата на Тръмп. Над 600 от тях се намират в тези центрове от повече от десет дни, а законът не позволява задържането им там за повече от три дни.

„Трудно е“

Сенаторът демократ Крис Мърфи заяви в петък, след като посети един от тези центрове, че „стотици деца“ са „натъпкани в огромни общи помещения“.

„Едва сдържах сълзите си, когато 13-годишно момиче започна да плаче неудържимо“ и „да обяснява до каква степен е уплашено, след като е било разделено от баба си и родителите си“, които се намират в САЩ, написа той в Туитър.

„Работим ден и нощ, за да прехвърлим тези деца от центровете по границата в центрове за бежанци, управлявани от министерството на здравеопазването“, изтъкна Алехандро Майоркас, който отново подчерта, че е наследил система, „съсипана“ от правителството на Тръмп. „Отворихме три нови центъра миналата седмица“, „разширяваме плана си, това изисква време, трудно е“, призна Майоркас, без да даде повече детайли за „плана“ и без да оповести график.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.