„Историческите“ преговори между САЩ и Китай: Публична караница и малки стъпки към уреждане на противоречията

Срещата в Анкъридж между високопоставени служители от САЩ и Китай в четвъртък и петък демонстрира дистанцията, отделяща публичната от скритата дипломация. В присъствието на медиите те си размениха нравоучения, а щом репортерите си тръгнаха, взеха да търсят компромис.

Готвейки се за разговора с държавния секретар Антъни Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, Ян Цзечъ – член на политбюрото на ЦК на Китайската комунистическа партия, и външният министър Ван И разчитаха да рестартират двустранните отношения.

Тази цел не бе постигната. Страните обаче се разбраха за сътрудничество в сферите, където имат близки интереси. Публична караница и малки стъпчици към уреждане на противоречията. Ето резултата от първата дискусия между представители на двете страни, откакто в САЩ управлява администрацията на президента Джо Байдън.

Самите участници впрочем положиха усилия да обрисуват по-позитивна картина. „Очаквахме твърди преговори по широк кръг от въпроси и точно това стана. Във Вашингтон ще обобщим всичко и ще продължим консултациите с нашите съюзници за това как да се движим по-нататък“, заяви Съливан. А Ян Цзечъ, щом преговорите приключиха, ги нарече откровени и конструктивни. Според „Файненшъл таймс“ тези коментари сочат, че след демонстрираната пред публика открита вражда, вече в неофициална обстановка страните са провели по-съдържателен разговор. Двустранните отношения обаче остават напрегнати.

Срещата показа освен това, че Байдън не смята да се отклонява много от позицията, заемана от експрезидента на САЩ Доналд Тръмп. Това всъщност стана очевидно, когато Блинкън, още влязъл-не влязъл, в присъствието на медиите взе да предявява на Пекин претенции във връзка с нарушенията на човешките права и военната заплаха спрямо Тайван.

Ян показа, че Китай няма намерение да изслушва от Америка подобни поучения. Както пише „Ню Йорк таймс“, той се впусна в 16-минутна тирада в духа на пророк Йеремия. И посочи, че САЩ високомерно четат на другите страни лекции как се спазват демократичните норми, докато те самите дискриминират в страната си чернокожото и цветнокожото население и се месят във вътрешните работи на суверенни държави.

По думите му Китай няма да допусне нарушения на коренните си интереси, засягащи Тайван, Синцзян и Хонконг.

Според Кевин Ръд, бивш премиер на Австралия, а днес ръководител на Азиатското дружество в Ню Йорк, гневните филипики на китайски длъжностни лица по адрес на САЩ отразяват растящата увереност на Китай, че е настъпила неговата епоха, а САЩ и целият Запад се движат към неизбежен упадък. Този подход на Пекин към отношенията със САЩ е укрепнал още повече заради факта, че коронавирусната епидемия в Китай е общо взето укротена, докато Америка е далеч от такива постижения. При това я разтърсват и вътрешни конфликти.

Какво обаче стана в крайна сметка? По думите на Блинкън, освен създаването на съвместна работна група по проблемите на климата на срещата се е говорило за ваксиниране срещу вируса на дипломатите и консулските служители, за облекчаване на визовите процедури. Обсъждани са били и сфери, в които интересите на двете страни са близки, засягащи например Иран, Северна Корея и Афганистан. Въпросът за Афганистан ще се разглежда по обичайните дипломатически канали. Американски експерти заявяват, че едва ли не най-горещата точка в противоречията между САЩ и Китай си остава Тайван. Именно заради него може да пламне конфликт.

Китайската телевизия се опита да успокои зрителите, разтревожени от тази перспектива, като цитира извадки от съвместно изявление: „В преговорите САЩ потвърдиха, че по въпроса за Тайван твърдо ще спазват принципа за „единен Китай“. По-рано, през управлението на Тръмп, войнствено настроени коментатори в САЩ предлагаха да се повиши статутът на неофициалната щатска мисия на острова или дори да се изпрати там военно подразделение.

Байдън, както изглежда, няма да прави подобни стъпки. Диалогът в Аляска си струваше все пак усилията въпреки твърдия старт, пише китайският в. „Глобал таймс“, издаван от комунистическата партия. А Зак Купър, научен сътрудник от Института за предприемачество в САЩ, твърди, че и двете страни са постигнали целите, набелязани от всяка една за себе си. Фундаменталното естество на отношенията между тях се е променило. Днес Пекин и Вашингтон вече по-добре разбират това.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.