ООН препоръча на гладните да ядат насекоми

Скакалци, хлебарки, мравки и щурци са подходящи за решаване на проблема с глада в света, имат високо съдържание на белтъчини и витамини

От Организацията за прехрана и земеделие на ООН препоръчаха в държавите, които имат проблем с изхранването на населението, да се ядат повече насекоми. Снимка: имиджшак

Миналата седмица в Тайланд се проведе конференция на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), посветена на борбата с глада. За решението на проблема – трябва да се има предвид, че почти един милиард жители на Земята страдат от хронично недохранване – ФАО предлага дивашки от гледна точка на европейците, но ефикасен начин за борба с глада. Експертите съветват гладните да се хранят с насекоми.

В самия Тайланд тези блюда са нещо обичайно от древни времена. Сега обаче жителите и на другите бедни държави се налага да опитат дребните насекоми, които, както се твърди, са не по-малко хранителни, отколкото домашните животни. Дотогава гладните ще разчитат основно на изобретателността си, като в менюто им влиза всичко – от слама до уличните гълъби.

В съобщението си до пресата ФАО отбелязва, че “насекомите могат да бъдат отличен източник на белтъчини и витамини. В хлебарките, скакалците и в пеперудите се съдържат също толкова белтъчини, колкото например в месото и в рибата. Личинките на много насекоми пък съдържат важни витамини и минерални вещества.” Според специалистите от ФАО подходящи за храна на хората са около 1400 вида насекоми. Те са част от менюто в 36 африкански, 29 азиатски и 23 държави от Северна и Южна Америка. При това на някои места те са деликатеси, а на други – част от всекидневното меню. Във ФАО са разгледали сериозно “възможностите за ефективно използване на горите, в които живеят ядивни за човека насекоми, а също така и въпросите за тяхното улавяне, опаковане, разпространение и потребление.”

Руските експерти се отнесли към инициативата на ООН с учудване. В 21-и век съществуват много по-ефективни начини за изхранване на населението, отколкото съветите да се премине на слама. Те подчертали за всеки случай, че за страни като Русия подобни предложения звучат нелепо.

“Търсенето на нови източници за храна винаги е било един от най-важните научни проблеми”, отбелязва директорът на Института по храненето Виктор Тутелян. “В Русия съществуват неизчерпаеми възможности за запазване на безопасността на храните чрез традиционните способи в продължение на много години, затова изобщо не трябва да се мисли за насекоми. А и в целия свят има къде-къде по-актуални теми. Като например огромните разработки в сферата на биотехнологиите – преди всичко генетично модифицираните продукти. Политиците и журналистите постоянно спекулират с тази тема, но всъщност става дума за добре разработена научна област с огромни перспективи, която вече се използва в държавите, които имат проблеми с осигуряването на храна за населението. Например в Китай генномодифицираните технологии се развиват на пълен ход отдавна. И затова там не мислят за меню от слама и скакалци.”

Пържени скакалци в тайландски магазин. Насекомите съдържат големи количества белтъчини и витамини и са обичано меню в източните държави. Снимка: чаксиубао

Експертът отбелязва, че насекомите не трябва да се игнорират напълно. “Ако може да говорим сериозно за насекомите като храна, то това би било по-скоро екзотика, свързана с нови усещания. Аз лично все още не съм опитват нищо подобно. Ял съм крокодили, кенгуру, змии, щрауси. В Южна Корея исках да пробвам някакво насекомо, но не успях – стори ми се неприятно. А приятелят ми онколог го глътна цяло, оживя и все едно нищо не беше ял.”

За тайландците – домакините на конференцията на ФАО – насекомите по никакъв начин не са екзотика. Те често сядат край трапези, на които основното блюдо са няколко вида мравки. Поливат ги с горещо масло и така ядат печените мравки. Другите – които са живи – поставят върху купчинки ориз и ги ядат живи. В Тайпе, столицата на Тайван, във всеки ресторант може да се поръча кебап от скакалци – с изключение на най-евтините, защото това блюдо е скъп деликатес.

Скакалците са обичана храна и на Изток. И Тората, и Коранът ги смятат за благословени и позволени (кашер). Скакалците се готвят съвсем просто – заливат се с гореща мазнина. Мъртвите насекоми не стават за ядене, защото много горчат. Любопитно е, че в древността в Близкия Изток е имало много видове скакалци, но евреите имали право да ядат само четири от тях. Съвременната “Енциклопедия на кашрут” не препоръчва на ортодоксалните евреи да ядат скакалци, защото през предходните хилядолетия тса загубили способността си да различават разрешените от непозволените видове. Много религиозни авторитети не са съгласни с автора на тази енциклопедия и смятат, че може да се вярва на живеещите в Йемен и Мароко, които са усвоили от предците си знанията за “правилните” скакалци, загубени от европейските им братя по религия.

Всичко това звучи като странности на чужда и далечна култура, но нетрадиционните източници за храна се разпространяват бързо по целия свят, най-вече благодарение на приносителите на чужди традиции от други страни. Преди време в Москва беше задържан виетнамец, който от глад се хранел с уличните гълъби. Не са редки случаите на изяждане и на скитащи животни. Засега в Русия към насекомите се отнасят или недоброжелателно, или – напротив – прекалено доброжелателно. Те не се използват за храна, като се изключат няколко скъпи източни ресторанта с екзотично меню.

Доколко хлебарките и скакалците са по-добри от обичайната храна е трудно да се прецени. До голяма степен това е въпрос на вкус, но по богатство на витамини и белтъчини насекомите се оказват доста по-полезни. Затова съветите на ФАО може да се окажат доста уместни.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.