Американските санкции може и да не възпрат Русия, но ще изпратят сигнал

Американските санкции може да не възпрат Русия от предполагаемата й намеса в изборите и киберхакерство в краткосрочен план, но ще дадат знак за подновената готовност на Вашингтон да държи публично сметка на Кремъл за действия, които смята за зловредни.

Президентът Джо Байдън се зарече, че руският президент Владимир Путин „ще си плати“ и се очаква да наложи санкции още тази седмица, които могат да се простират от замразяване на американски авоари на руснаци до ограничаване на способността на Москва да емитира държавен дълг.

Русия отрича намеса в американските избори и организиране на кибер хакерството, използвало американската технологична компания „Солар уиндс корп“ за проникване в американски правителствени мрежи. Кремъл отхвърли също съобщения, че е предлагал бонуси на талибански бойци, за да убиват американски войници в Афганистан.

Макар че президентите на двете държави бързо удължиха действието на договора за оръжеен контрол Нов СТАРТ, Байдън зае много по-твърда позиция към Путин отколкото предшественика му Доналд Тръмп, а американските и руските лидери не крият разногласията си.

В интервю миналата седмица новия президент демократ се съгласи с интервюиращия, който го попита дали мисли, че руският президент е „убиец“, предизвиквайки Путин да отговори с руска детска поговорка „Който си го вика, на себе си го вика“.

Анализатори казаха, че санкциите едва ли ще възпрат Русия и е необходимо американското общество да се съпротивлява на кампаниите по дезинформация като онази, вероятно ръководена от Путин, която беше опит да се наклонят американските избори през 2020 г. в полза на републиканеца Тръмп, според оповестена днес оценка на американското разузнаване.

Оценката показа, че Русия почти не си е дала труда да скрие участието си в опитите да се повлияе на изборите, което означава, че подобни усилия днес може да са просто факт от живота, каза Андрю Вайс от мозъчния тръст Фондация „Карнеги“ за международен мир. (Carnegie Endowment for International Peace).

„Това е дългосрочен проблем за западните общества и не трябва да очакваме, че администрацията като с магическа пръчка ще го разреши“, каза той и добави, че Вашингтон иска „да изпрати послание: наблюдаваме тези действия и възнамеряваме да ги извадим на показ“.

Бивш американски служител каза, че макар че санкциите може да не променят поведението на Москва в краткосрочен план, може да има полза от очертаването на ясни линии за това кое е неприемливо.

„Това, което те се опитват да направят с тяхната политика към Русия, е да обезкуражат руснаците да поемат рискове, да траншират малки зони, където има възможности за сътрудничество и да са пределно ясни в конкретни и своевременни реакции, че винаги ще се плаща цена за руското поведение“, каза бившият американски официален представител. „По времето на администрацията на Тръмп случаят не беше такъв“, каза бившият служител, пожелал анонимност.

В американския арсенал има много санкции

Сред наказателните инструменти в арсенала на Байдън са:

– Изпълнителна заповед 13848, според която американското правителство може да замразява американски авоари на всяко чуждестранно физическо или юридическо лице, уличени, че пряко или непряко са се месили в американски избори;

– Изпълнителни заповеди 13757 и 13694, които упълномощават Вашингтон да замразява американски авоари на лица, участващи в активирана с „кибер средства дейност“ от чужбина, която заплашва националната сигурност, външната политика, икономическото благосъстояние или финансовата стабилност на САЩ;

– Изпълнителна заповед 13818, който прилага глобалния закон „Магнитски“ за подвеждане под отговорност за нарушаване на човешките права и позволява на Вашингтон да замразява американски авоари и да забранява влизане в САЩ на чужденци, извършили нарушения на човешките права или замесени в корупция;

– Закон за предотвратяване на разпространението на химическото и бактериологичното оръжие от 1991 г., който, освен други неща, позволява на президента да забранява на американски банки да дават заеми на държава, която използва химически оръжия.

Под натиска на Конгреса, след като британското правителство обвини Русия в използване на нервнопаралитичното вещество „Новичок“, за да се опита да убие бившия шпионин Сергей Скрипал, през 2019 г. Тръмп забрани на американски банки да участват на първичния пазар за руския нерублев държавен дълг.

Байдън би могъл да отиде и по-далеч като наложи подобни ограничения на деноминирания в рубли дълг или като ги разпростре върху вторичния пазар, макар че това би било твърде голяма стъпка.

Пожелал анонимност сътрудник на конгресмен омаловажи ефективността на американските санкции като цяло и каза, че ограниченията върху руския държавен дълг едва ли ще имат голям ефект „върху намеренията на Путин за използване на отрова“.
Дан Фрид – бивш високопоставен американски дипломат за Европа, обаче описа Путин като „рационален актьор в собствена референтна рамка, който изчислява рисковете и ползите“.

„Ако види, че ще има силен и организиран отговор от Запада, това ще бъде включено в изчисленията му“, каза Фрид. „От съветската история знаем, че с течение на времето постоянният натиск, съчетан с вътрешен застой, както политически, така и икономически, може да накара руските лидери да направят стратегическа преоценка“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.