Кой колко ще вземе на изборите… На Борисов може да му падне главата дори да победи

Премиерът Бойко Борисов пуска това видео от дома си в Банкя, в което обещава да изправи държавата февруари, март, април. Снимка: от екрана

Няколко социологически агенции вече оповестиха прогнозни резултати за изборите. Те не са изненада, в духа на общата медийна атмосфера, обслужваща Борисов. Повечето са правени по поръчка на вестници като „24 часа” и „Труд”, и социологически агенции, които не могат да се похвалят с голям авторитет в прогнозите.

На досегашните избори прогнозите им не са далеч от резултатите, но има някои съществени разлики. Винаги такива социологически проучвания дават или отнемат надежда на малките партии, според поръчката на агенцията. А на предишните избори, например, някои от тях предсказаха, че БСП ще води с 1% пред ГЕРБ. А разликата беше 5,5% за ГЕРБ. Сега за по-сигурно дават точно такава разлика в полза на ГЕРБ.

За да се предвидят резултатите от изборите на 4 април и по-точно кой ще управлява след това, може да се използват като сравнение резултатите от предишните избори.

Основният въпрос е дали ГЕРБ може да състави правителство. Дали ще вземе 3% или 5% повече от БСП, ГЕРБ няма да има достатъчен брой места в парламента не само за самостоятелно правителство, но и за коалиционно. Досега при предишните четири парламентарни избора Борисов винаги е успявал. Дори през 2009 г., когато постигна внушителна победа на изборите с 1,6 млн. гласа, Борисов имаше 116 депутати. И направи самостоятелно правителство, за което беше подкрепен от Синята коалиция и „Атака” срещу раздадени няколко поста на зам.-министри.

В следващите години Борисов получаваше по 1-1,1 млн. гласа и между 84 и 97 депутатски места в парламента. Далеч от мнозинство за самостоятелно правителство. Управлението на ГЕРБ беше възможно само в коалиция.

И на престоящите избори е възможно само в коалиция. Точно това е

 

камъчето, което ще преобърне колата на Борисов

 

Той вече е правил коалиции с ВМРО, с насипното дясно, но сега не му остават много възможности. Демократична България е изключено да влезе в коалиция за нов кабинет на Борисов. ВМРО, ако въобще влезе в парламента, ще има не повече от 12-15 депутати, в зависимост от избирателната активност и колко малки партии ще минат границата. Колкото повече малки партии влязат в парламента, толкова по-малко депутати ще има ГЕРБ. И 30% да вземе Борисов на изборите, може да слезе на 80 депутати, дори по-малко (през 2014 г. ГЕРБ спечели с 32,6% и получи 84 депутати).

Така Борисов и да се събере с ВМРО, ще е далеч от мнозинство.

Коалиция на ГЕРБ с ДПС не може да стане – пак няма да им стигнат брой депутати за мнозинство. И Борисов не иска това. А лидерът на ДПС Крадайъ предизборно се изказваше по селата, че Борисов по време на Голямата екскурзия е стоял с автомат „Калашников” срещу българските турци. Към ГЕРБ и ДПС чисто механично да се прибавят и депутатите на ВМРО, ако влязат, може да стигнат до необходимото мнозинство от 121 депутати. Но представя ли си избирателят ВМРО и ДПС в коалиция?…

Чуват се уплашени или

 

злоради предвиждания, че Слави Трифонов ще стане патерица

 

на Борисов. Борисов със сигурност ще му предложи това, но Слави Трифонов ще трябва да си плюе на лицето, за да приеме. Така ще се обърне срещу всичко, което е казвал досега. Но, добре, дори да се прегърнат ГЕРБ и „Има такъв народ”, пак няма да направят правителство – партията на Слави Трифонов ще има около 30 депутати, и взети заедно не стигат.

Коалиция на Борисов с БСП? Сборът между двете партии дава стабилно мнозинство, но Корнелия Нинова няма да извърши политическо самоубийство. Борисов е готов на всякакви коалиции, вече е предлагал коалиция на БСП, когато председател беше Михаил Миков. По всичко личи, че Корнелия Нинова по-малко му допада за такова предложение.

Какво остава?

Мнозинство е възможно, ако се съберат ГЕРБ и още две партии. Една няма да стигне (освен БСП). И като се съди по наличните партии, на Борисов може да му падне главата. В смисъл, че някои малки партии могат да се съгласят на коалиция с ГЕРБ, но без Борисов премиер. И той самият може да се готви за такъв вариант, да се дръпне задкулисно. Уж, че ще си стяга редиците на партията, както се изрази, ама да дърпа конците. Но това са криви сметки. В никакъв случай няма да може да управлява като преди, дори да си сложи марионетка за премиер като Томислав Дончев. Или под американско влияние премиер да стане някой като като Николай Младенов или приютеният в листите на ГЕРБ Даниел Митов. Така на Борисов песента му е изпята. Оттук нататък може да върви само надолу.

Основната му грижа всъщност е да не сменят главния прокурор. Той е там да му пази гърба. Защото има за какво да го подгони един независим главен прокурор.

Само две партии показват решителност да променят закона и Висшия съдебен съвет, с което да демонтират Иван Гешев, главният инструмент на Борисов. Това са коалицията „Изправи се! Мутри вън!” и| Демократична България. Към тях дори да се присъедини и БСП, пак няма да им стигне мнозинство за такава законодателна промяна.

Но има друга изненада за Борисов – когато си извън реалната власт, довчерашните ти подчинени и марионетки много пъргаво се обръщат. Това вече сме го гледали в българския политически живот .

Виж още – За резултатите от предишните 4 парламентарни избори и накъде ще прелеят гласове сега.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.