НАТО: „Зона без вирус“ за срещата на върха

Откакто преди година коронавирусът започна да се разпространява из Европа, в централата на НАТО не се допускат представители на медии и други външни лица. Сега военният съюз обаче се готви да се включи във ваксинационната програма на Белгия и да гарантира, че персоналът няма да е заразен за срещата на върха през юни.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министрите на външните работи на останалите държави от НАТО се срещат във вторник и сряда лично в централата на 30-членната организация, за да подготвят форума на националните лидери, в който ще участва и американският президент Джо Байдън.

Европейският съюз обаче отмени присъствената среща на върха тази седмица в Брюксел, след като случаите на коронавирус се увеличиха, и заседанието ще бъде във видеоконферентен формат. Белгийските здравни власти казаха, че страната е „на прага на трета вълна“ на коронавирусната епидемия, ако не се спазват строгите ограничения.

От четвъртък двайсетина полски медици ще започнат да ваксинират част от наброяващия около 4000 души персонал в централата на алианса в Брюксел. По план трябва да бъдат поставени около 3500 дози от ваксината на компанията AstraZeneca. Преди да започне срещата на външните министри под председателството на генералния секретар Йенс Столтенберг, той похвали Полша като „извънредно ценен съюзник“, помогнал на НАТО, да се справи с последиците от пандемията“. „Това е обща борба и заедно сме по-силни. И, разбира се, ваксините ще помогнат и подкрепят нашата работа тук в централата на НАТО“, каза Столтенберг.

Запитана за подробности, НАТО каза, че ваксините са достъпни за целия персонал в централата, включително хората от 30-те национални делегации. Алиансът не отговори на въпросите защо е необходима ваксинационната кампания и защо хората на работа в НАТО имат приоритет в нея.

Понастоящем Белгия ваксинира лицата над 65 години и онези, чийто живот би бил в опасност, ако се заразят с вируса. Досега заболяването е причинило смъртта на над 22 хиляди човека в страната. Около 7 на сто от населението е ваксинирано, а правителствената програма не върви достатъчно бързо, за да е сигурно, че всички в НАТО ще бъдат имунизирани до момента, когато лидерите от Европа и Северна Америка се съберат след около три месеца. Белгийски представител в НАТО отказа коментар.

„Ще продължим близката координация с белгийските власти“, казаха все пак от алианса. и обещаха да съдействат за ваксинирането в белгийски ваксинационни центрове на работещите по договор, персонала от партньорските държави и семействата на персонала в централата. От Варшава началникът на канцеларията на полското правителство Михал Дворчик, който отговаря за националната ваксинационна кампания, заяви, че като съюзник Полша е готова „не само да взима, но и да дава“, и че ваксините ще помогнат да се гарантира здравната безопасност на срещата на върха на НАТО.

Дворчик подчерта, че програмата няма да попречи на усилията на полското правителство в борбата с коронавируса, въпреки че в Полша някои се опасяват, че поставянето на ваксините върви прекалено бавно. По думите му тези 3500 дози са под един процент от бройките, които неговата страна трябва да получи тази седмица, а медицинският персонал, който ще работи в Брюксел, не е от болници за пациенти с коронавирус.

Много хора в Полша не са се явили миналата седмица на насрочения им час за поставяне на доза от ваксината на AstraZeneca поради опасения от възможността за поява на тромби. Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Полша е получила около 1,24 милиона дози от този препарат и е поставила малко над 640 хиляди, тоест около 600 хиляди дози са на склад.

Откакто коронавирусът започна да се разпространява, в обширния комплекс на централата на НАТО не се допускаха репортери. Но за започналата вчера среща на някои бе позволено да влязат след представяне на отрицателен резултат от тест. Журналистите могат свободно да влизат в сградата на Европейския парламент в центъра на Брюксел, след като представят акредитационната си карта и минат през скенер за мерене на температурата.

През май 2017 г. Доналд Тръмп беше първият президент на САЩ, срещнал се с партньорите си от НАТО в новата централа на пакта. Преместването от старата централа още не е приключило и новата сграда ще бъде на разположение почти изцяло само за лидерите. Планът за първата за Байдън среща на върха е да има повече наличен персонал, за да се осигури безопасна среда за форума що се отнася до коронавируса.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.