„Ислямска държава“: Разгромени, но все още опасни

Терористи от Ислямска държава заплашват във видеозапис европейските страни. Снимка: от тв екрана

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) все още представлява голяма опасност, предупредиха във вторник в Източна Сирия Сирийските демократични сили (СДС), оглавявани от кюрдите, които отбелязват втората годишнина от падането на „халифата“.

Водеща сила в борбата срещу ИД в Сирия, СДС, подкрепяни от международна коалиция под ръководството на Вашингтон, обявиха на 23 март, че са превзели Багуз – последната крепост на джихадистите в страната, – след продължително, кръвопролитно и опустошително сражение.

Поражението на ИД в това селце в най-крайната източна част на Сирия, обхваната от война, почти до границата с Ирак, бележи края на „халифата“, самопровъзгласил се през 2014 г. на обширни територии, включващи части от двете страни.

„Падането на последния къс земя, останал в ръцете на ИД. . . , не означава, че тя е напълно разгромена“, отбеляза във вторник говорител на СДС, докато в петролното находище Ал Омар северно от Багуз се провеждаше военен парад. „Навлезли сме в най-трудната фаза от борбата си с тероризма“, подчерта той.

Защото две години след като бе разгромена, джихадистката групировка още извършва смъртоносни нападения в обширната сирийска пустиня и срещу кюрдските сили, и срещу армията на режима на Башар Асад.

Изключително радикалната организация разполага и до днес с около 10 000 мобилизирани бойци в Ирак и Сирия, сочи скорошен доклад на ООН.

Без да се включват в сметката 11-те хиляди джихадисти, държани в кюрдски затвори според ООН, и техните жени и деца, затворени в лагери и смятани от някои за същински бомби със закъснител.

„Терористични актове“

Бойци от СДС с камуфлажни униформи дефилираха във вторник пред погледите на високопоставени кюрдски представители, вождове на местни племена и делегати на международната коалиция срещу ИД.

Знамена на СДС и на кюрдските милиции обрамчваха на една стена снимки на мъже и жени, паднали в битки с джихадистите.

Пределно жестоката организация, успяла да привлече хиляди чужденци, години наред сееше терор, редейки един след друг зрелищни атентати в Близкия изток и в европейски столици като Париж и Брюксел.

Групировката установи в контролираните от нея територии истинска администрация, печаташе собствена валута, събираше данъци и създаде нравствена полиция.

През октомври 2019 г. главатарят на ИД Абу Бакр ал Багдади бе убит при американска операция в Северозападна Сирия.

След идването на приемника му, нарекъл се Абу Ибрахим ал Хашеми ал Курайши, организацията продължава своя бунт и поема отговорност за атентати в Западна Африка, а също така в Афганистан, Сирия и Ирак.

През февруари 26 бойци на сирийския режим бяха убити при нападение от засада в източната провинция Дейр аз Зор.

Началникът на Централното военно командване на САЩ генерал Кенет Маккензи спомена през февруари, че ИД „планира. . . да поддържа своя бунт в Ирак и Сирия, както и глобалното си киберприсъствие, запазвайки своята структура от отделни клетки, осигуряваща й възможност да извършва терористични актове“.

„Нов Гуантанамо“

Кюрдите все още държат в Североизточна Сирия около 43 000 чужденци – мъжете в затвори, жените и децата в лагери, показват данни на „Хюман райтс уоч“.

Сред тях са към 27 500 непълнолетни чужденци, най-малко 300 от които са по затворите, уточнява неправителствената правозащитна организация.

За тези чужденци „започва трета година, откакто ги държат незаконно в условия, опасни за живота им, докато правителствата (на родните им страни) отвръщат очи“, коментира гневно в комюнике Лета Тейлър, експерт на „Хюман райтс уоч“. Организацията стига в критиките си дотам, че заклеймява „създаването на един нов Гуантанамо“.

Кюрдите неуморно приканват засегнатите страни да репатрират жените и децата, но повечето държави, най-вече западните, изпитват опасения. Някои, например Франция, разрешиха връщането на децата, често пъти сираци, или на твърде ограничен брой жени.

Повечето семейства на чужденци, свързани с ИД, се намират в пренаселения лагер „Ал Хол“ в Североизточна Сирия, където живеят близо 62 000 души, 93 на сто от тях – жени и деца.

„Опасност от страна на ИД все още са хилядите затворници и хилядите семейства в лагерите „Ал Хол“ и „Рож“, неизоставили екстремистката идеология“, предупредиха във вторник СДС, хвърляйки вината върху „липсата на действия, насочени към решаване на случая, на международната сцена“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.