Майорка: Оживлението за Великден прикрива мъчителното възстановяване на испанския туризъм

Надпиване с вино на фестивал в Испания. Снимка: туристически сайт

Германските туристи, устремили се към слънчевите брегове на Майорка за Великден, са златна мина за някои местни бизнеси, но затворените хотели и ресторанти на острова напомнят, че на туристическия сектор на Испания ще бъдат необходими години, за да се възстанови.

Бирата се лее и туристите се радват на слънцето в популярните сред германците крайбрежни плажове на Майорка броени дни, след като Великобритания отмени карантинните ограничения за пътници, завръщащи се от чужбина.

Десетките хиляди, които в последната минута скочиха на самолета, обаче са само малка част от притока от близо 1,4 милиона туристи, около половината от Германия, които миналата година посетиха архипелага през март и април.

„За хората, които работят тук, е наистина тъжно, че германците няма да дойдат както обикновено“, казва пред Ройтерс Биргит Соренсен, психоложка, която поделя времето си между Майорка и Германия.

Чуждестранният туризъм в Испания се срина с 80 % миналата година до 19 милиона посетители, минимум през последния половин век, след като ограниченията, наложени заради пандемията, свиха международните пътувания. Прогнозите за темпа на възстановяване варират, но летен бум не се очаква и малцина мислят, че може да настъпи възстановяване до предкризисните равнища преди 2023 година.

Германия все още препоръчва на гражданите си да не пътуват, а на британците, обикновено втората най-голяма група чуждестранни туристи на Майорка, не е разрешено да пътуват за ваканции в чужбина. Това означава, че курортът Магалуф, популярен сред шумните британски туристи, е пуст.

Съществуването на крайбрежното магазинче на 29-годишната Мария зависи от германските туристи. „Ако те не дойдат, нямаме никакви приходи, защото местните жители не купуват от нас“, разказва тя, подреждайки снаксове и дрънкулки пред витрината в квартала, известен като „малката Германия“.

С трима служители в принудителен отпуск Мария се надява, че това лято ще бъде по-добро от миналото, но не очаква голям наплив. „Дори ако всички сме ваксинирани, възстановяване няма да има. Не виждам, как ще стане“, казва тя.

Значимостта на туризма намалява

В основния си сценарий централната банка на Испания очаква броят на чуждестранните туристи, пристигащи в страната, тази година да достигне 60 % от нивата от 2019 година спрямо 20 % през миналата година.

За Мария Хесус Фернандес, икономист от мозъчния тръст „Функас“, обаче, тези оценки са оптимистични и тя предупреждава, че 2021 година може да бъде дори по-лоша от 2020-а.

Макар че търсенето ще започне да се възстановява през третото тримесечие и ще набере скорост към края на годината, това подобрение няма да компенсира силно намалелия брой на пристигналите през първото тримесечие, предупреждава тя.

Все още няма официални данни, но Фернандес изчислява, че приносът на туризма за брутния вътрешен (БВП) продукт се е сринал до 4-4,5 % миналата година спрямо 12 % през 2019 година – колапс, който може да преоформи испанската икономика.

„Дори ако възстановим предкризисния БВП през 2023 година, той ще има съвършено различна структура от преди… най-тежко засегнатите сектори ще имат по-малък принос“, прогнозира експертът.

Подхранвани от инвестиционни програми, финансирани с европейски средства, строителството и тежката промишленост, вероятно ще си върнат по-голямата значимост, а туризмът и развлекателните дейности ще отстъпят позиции.

С увеличаването на нивата на разпространение на коронавируса в Европа анализатори и собственици на бизнеси са единодушни, че всяко евентуално възстановяване зависи от успеха на ваксинационната кампания.

„Искам да съм оптимист, но едно нещо е ясно – ако ваксините не проработят, няма да има лято“, посочва Антонио Каталан, основател и директор на хотелиерската марка AC Hotels на Marriott.

„Тревожното е, че увеличаването и намаляването на инфекциите, е толкова непредсказуемо. Не знаем къде ще се случи“, посочва ветеранът в бизнеса.

Каталан поддържа няколко от хотелите си отворени. По-голямата част от персонала получава подкрепа от държавната схема за запазване на заетостта, от която през февруари са се възползвали около 60 % от всичките служители в хотели.

Някои от почиващите в Майорка са по-големи оптимисти. „Казват, че Майорка е 17-ата провинция на Германия, мисля, че германците ще се върнат“, казва 26-годишният берлинчанин Йероен Майер.

„Разбира се, че трябва да имат разрешение, ще трябва да имат PCR-тестове… мисля обаче, че ако спазват дистанция, ще могат да се радват на Майорка“, допълва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.