САЩ: Въоръжени чернокожи кръстосват улиците в Минеаполис

„Борци за свобода от Минесота“. Снимка: фейсбук

С препасани над бронежилетките им полуавтоматични пушки АР-15 (AR-15) членовете на създадения след смъртта на Джордж Флойд афроамерикански отряд за самозащита са впечатляващи и го знаят.

„Целта ни е да покажем, че чернокожи хора могат да защитават общността си с оръжия и заслужават доверие“, каза Ранди Крисман, 30-годишен мъж с атлетично телосложение. „Омръзна ни да ни възприемат като членове на улични банди, защото имаме оръжия, или като врагове заради цвета на кожата ни“, добави този баща, който от пролетта редовно обхожда някои квартали на Минеаполис.

Голямата метрополия в северната част на САЩ, където Джордж Флойд умря на 25 май под коляното на бял полицай, се възпламени след тази драма. Редица магазини и един полицейски участък бяха опожарени.

В тази смутна обстановка „чувахме да разправят, че бели супремасисти ще ни запалят магазините, ще изпотрошат витрините“ и ще се възползват от хаоса, за да вандализират чернокожите квартали, напомни Крисман.

Затова когато местният клон на Асоциацията за защита на гражданските права отправя призив за сформиране на отряди за самозащита, той се включва заедно с двайсетина други чернокожи притежатели на огнестрелни оръжия. Всички те имат разрешително за носене на оръжие и са преминали обучение за боравене с пистолетите и пушките си. Дни наред те заедно патрулират по търговска улица в северните квартали.

„Имахме контакти с някои хора, с бели екстремисти“, каза друг член на групата, който се представя с прякора си „Степ Чайлд“ (доведено/заварено дете). Като цяло „успяхме да съхраним спокойствието“ каза той, без да навлиза в подробности.

„Възпиращо действие“

След като натрупват този опит, мъжете с най-различни професии (шофьор на камион, треньор по баскетбол, агент по недвижимо имущество…) на възраст от 25 до 55 години придават официален характер на взаимоотношенията си, намират си име и си избират лого.

През следващите месеци те участват в охраната на церемонията по отдаване на почит на Джордж Флойд и много антирасистки демонстрации. „Когато има заплаха ни викат да охраняваме шествието“, каза 45-годишният „Степ Чайлд“, който работи в киберсигурността. И най-вече продължават да тренират, за да са готови за всякакви ситуации.

Редуват кардио упражнения, бойни изкуства, стрелба, бойни действия, но и техники на деескалация на напрежението. „Не сме някакви маниаци, дето ги сърби спусъкът, не щем да ни се налага да стреляме“, обясни Ранди Крисман. Защо тогава патрулират в почти военно облекло с огнестрелни оръжия? „Така общността ни има повече доверие“, смята той.

Те имат „възпиращо действие“, добави „Степ Чайлд“ и представя обичайната аргументация за Втората поправка на конституцията на САЩ, която по думите му гарантира правото на носене на оръжие и самозащита. „Борците за свобода“ уверяват, че поддържат добри отношения с полицията и дори й служат като „мостове“ към чернокожото население, което е настроено силно подозрително към силите на реда. АФП се свърза с полицията, която отказа коментар.

Подобно на властите, членовете на отряда чакат с притеснение края на процеса на белия полицай Дерек Шовин, който е обвинен в убийството на Джордж Флойд. Присъдата се очаква в края на април или началото на май. „Ако го оправдаят, много хора ще се ядосат, може да има нападения или размирици“, опасява се Ранди Крисман. „За жалост мисля, че ще ни повикат за подкрепление“, добави той.

БТА

Писмо от Чикаго
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.