Мото-протест пред Столична община – фотогалерия

Мотористите пред базиликата „Света София“, която се намира срещу сградата на Столична община. Снимка: Нели Томова

В понеделник сутринта десетки мотористи излязоха на протест срещу планираното 25-процентно повишаване на данъците за моторни превозни средства, включващо и тези от категория “А” и “М” (мотопеди, мотоциклети и скутери). Увеличението на данъците трябва да се гласува от Столичния общински съвет до 28 февруари. Мотоциклетистите направиха шествие около катедралата “Александър Невски” и сградата на Столична община, след което спряха за около час пред църквата “Света София”, в непосредствена близост до общината.

Според протестиращите в закона би трябвало да се предвидят данъчни облекчения, а не повишения. Мотоциклетите и скутерите са по-екологични, по-икономични, не създават задръствания и не замърсяват въздуха колкото автомобилите на четири колела. “Не може годишният данък за един мотор да е 200-300 лв., а за един микробус примерно 45“, възмущаваха се моторджии. Собственици на по-стари мотори изчисляваха, че ако увеличенията влязат в сила, ще плащат по-високи данъци отколкото струват самите возила. Мотористите се заканват да протестират и на официалното откриване на мотосезона в София през март.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.