До храма-дворец на Хатшепсут, жената фараон

Колонадите на храма на царица Хатшепсут. Снимка: Иван Бакалов

За българите на почивка в курорта Хургада на Червено море организират еднодневно пътуване до града Луксор на бреговете на Нил на юг (виж тук). Там е Долината на царете, където са погребани повечето фараони на Египет, там е Карнакският храм и древният град Тива, седалище на фараоните, днес в чертите на град Луксор.

Една от спирките е и дворецът на царица Хатшепсут. Всъщност това не е бил дворец за живеене, а храм, с архитектура, по-различна от всичко строено в Египет преди и след това.

Хатшепсут е втората исторически доказано жена фараон в древен Египет. Три века преди нея друга жена става царица за четири години, поради временна липса на престолонаследник.

Царица Хатшепсут е от просветените фараони, властвала 21 години, от 1479 до 1458 година пр. н. е. Обличала се в мъжки дрехи, останала е известна със строителство и добри дела, а не с войни. Първоначално Хатшепсут е била регент на престолонаследника Тутмос III, докато е бил малко дете. Но след няколко години жреците я обявяват за фараон. И когато Тутмос III пораства, той също е обявен за фараон, двамата ги почитат еднакво в изображения по храмове и строежи. Хатшепсут назначава Тутмос III за върховен командир на армията. Той става пълноправен фараон след смъртта й и освен строежи започва войни, с които разширява египетското царство до най-големите му размери в историята.

Снимка: Иван Бакалов

Т. нар. дворец на Хатшепсут, който е вкопан в подножието на един скалист масив, е погребален храм. Не е гробница, а заупокоен храм. Царица Хатшепсут не е погребана в храма, а в погребалната камера на баща си, на фараона Тутмос I в Долината на царете. Еднодневната разходка за туристите минава първо през Долината на царете, после до храма на Хатшепсут. В Долината на царете, в гроб №20 (KV20), е погребан първо бащата на Хатшепсут Тутмос I, след това тя реконструира гробницата да направи място и за себе си. Дължината на тунела на гробницата е 200 метра, а погребалните камери са близо 90 метра под нивото на входа. След като на трона идва фараон Тутмос III, премества дядо си Тутмос в друг гроб в Долината на царете и в KV20 остава само Хатшепсут, която пък по всяка вероятност незнайно кога после е преместена в гроб №60 (KV60).

Охранител край статуите в двореца на царица Хатшепсут. Снимка: Иван Бакалов

Хатшетсуп е била съпруга на Тутмос II, всъщност и негова полусестра, дете от друга майка на Тутмос I. Всичко в Египет е сложно, изследователите трудно установяват кой фараон на кого е син, за кого е женен, в кои години е царувал. Понякога се знае броят години на управлението му, но не и точно от кога до кога. За Хатшепсут се знае със сигурност, че е родена 1507 г. пр. н. е. и е царувала от 1479 до 1458 г. пр. н. е., когато е починала на възраст 50 години.

Архитектурните черти на храма й изглеждат необичайно съвременно и оригинално. Архитектът Сененмунт е бил приближен на царицата, заемал е висши административни длъжности в двора, включително върховен управител на фараона. Ръководил е строежите на царицата из цялото царство, но неговият шедьовър е храмът. Колонадата и скулптурните фигури на храма предхождат с 1000 години Партенона в Акропола.

Храмът е най-забележителната постройка в Дейр Ел Бахри, както наричат днес древния комплекс от погребални храмове и гробници, разположени на западния бряг на Нил срещу гр. Луксор.

Храмът има три етажа тераси, всяка с около 10 метра по-високо от долния, украсени със скулптурни фигури. На последния етаж има нещо като параклис, религиозна зала с фигури на богове. Изчислено е на 21-22 декември по сегашния календар слънцето да прониква в залата и да осветява определени фигури на богове, най-напред на Амон Ра. С изместването на ъгъла на слънцето, в продължение на 41 дни се осветяват различни фигури.

Рампа със стълба по средата се изкачва към храма на царица Хатшепсут. Предполага се, че е построена за колесници. Снимка: Иван Бакалов

Полуразрушеният храм е открит през 1891 г. от швейцарския египтолог Едуард Навил, който пръв се опитва да го реконструира. За изучаването и възстановяването на трите нива на храма от 1961 г. до днес отговаря Полската академия на науките. От пролетта на 1995 г. реставрацията на първите две нива е почти завършена, още се работи по най-високото ниво.

(Виж още – Да се разходиш из Долината на царете – при фараоните + фотогалерия)

Входът към светилището на храма на царица Хатшепсут. Снимка: Иван Бакалов
Снимка: Иван Бакалов
Снимка: Иван Бакалов
Снимка: Иван Бакалов
Снимка: Иван Бакалов
Орнаменти по стените на храма на -царица Хатшепсут. Снимка: Иван Бакалов
Храмът-дворец на царица Хатшепсут отдалеч. Снимка: Уикипедия
Арт & ШоуИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.