САЩ – Китай: Преглед на силите

Европейски и азиатски съюзници от едната страна – Русия, Иран и Северна Корея от другата. След сблъсъка си в Аляска американците и китайците търсят начин да сплотят своите съюзи около препъникамъка помежду им – демокрацията.

Първият китайско-американски контакт през епохата на Байдън бе последван от всестранно влошаване на отношенията между Китай и Запада, по-специално Европа, поддържал в общи линии връзки с Пекин през мандата на Доналд Тръмп.

„Тръгваме към двуполюсен свят и нова студена война, която ще изправи един срещу друг добрите (демократите, Запада) и лошите (диктатурите, Китай, Русия, Иран и Северна Корея), обобщава китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг.

„Демокрациите са сключили нов свещен съюз, засягащ въпросите за Синцзян, Хонконг, правата на човека в Китай . Новото в случая със САЩ е, че те имат нужда от своите съюзници като противовес на засилването на Китай“, посочва той.

Символичен жест – дипломати от 26 страни придружиха миналия понеделник канадския си колега пред сградата на пекински съд, където бе гледано при закрити врати дело срещу един от двамата канадци, арестувани в края на 2019 г. няколко дни след като в Канада бе задържана членка на ръководството на китайската група „Хуавей“.

Пекин търси подкрепа

Връщайки начело на американските приоритети защитата на свободите, изместена настрана от неговия предшественик, президентът Джо Байдън изглежда ще постигне целта си да сплоти отново демократите пред лицето на китайското предизвикателство, изтъква независимият политолог от Пекин Хуа По.

Американците и техните съюзници имат различия в интересите си, свързани с Китай, затова пък „са на едно мнение по въпроса за човешките права. Това е символ на солидарността между САЩ и западните им съюзници“, отбелязва той.

В другия лагер Ян Цзечъ, най-високопоставеният комунист, представляващ китайската дипломация, рязко нападна на 18 март в Анкоридж американския държавен секретар Антъни Блинкън – за най-голямо удоволствие на националистическите среди в Китай. „Нито САЩ, нито западните страни не представляват международното обществено мнение“, заяви той.

Външният министър Ван И предприе оттогава редица контакти с държави, които са в деликатни отношения със Запада – започна с шефа на руската дипломация Сергей Лавров, когото посрещна в понеделник в Южен Китай. Двете страни сметнаха случая за подходящ, за да потвърдят, че според тях „не съществува един-единствен модел на демокрация“.

Министърът продължи с обиколка в Турция, Иран и Саудитска Арабия, където получи от принца престолонаследник Мохамед бин Салман подкрепа за китайската политика в северозападния район Синцзян. В събота Ван И подписа в Техеран с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф споразумение за стратегическо и търговско сътрудничество между двете страни за 25 години напред.

„Политика на обкръжаване“

От американска страна Джо Байдън лично уреди разговорите в Анкоридж да бъдат предшествани от виртуална среща на върха с Индия, Япония и Австралия в рамките на Quad (Четиристранния диалог по сигурността, или Квадрата), неформалния съюз, замислен като противовес на китайското влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китай отново е изправен срещу водена от Вашингтон „политика на обкръжаване под различни форми“ – в стратегически, технологически и търговски план, казва Хуа По. Съюзът с Русия, Иран или Северна Корея не му гарантира, че ще се справи с тази тройна заплаха, признава той.

Антъни Блинкън пък подготви първата си среща лице в лице с китайците, докато бе на обиколка в Япония и Южна Корея, непосредствени съседи на Пекин. Миналата седмица той я продължи в Брюксел, където увери, че ще изгради наново съюза с ЕС срещу Китай и Русия.

Американците, европейците, британците и канадците едновременно анонсираха санкции срещу неколцина висши китайски функционери, отговорни според тях за репресиите срещу мюсюлманите уйгури в Синцзян. Тези съгласувани санкции разгневиха Пекин, който отвърна с подобни мерки и обясни, че няма нужда от поучения, що се отнася до човешките права.

Холокостът, кланетата, робството

Служейки си с исторически данни, говорителката на външното министерство Хуа Чунин припомни на Германия престъпленията от Холокоста, на Франция – кланетата в Алжир, на американците и британците – отношението към робите, а на канадците – към коренното население. Освен риториката обаче китайският печат фокусира вниманието си и върху позитивните аспекти на срещата в Анкъридж – сферите, в които двете сили договориха сътрудничество, например климата и ваксините, набляга китаистката Бони Глейзър от Центъра за международни и стратегически изследвания във Вашингтон.

Сближавайки се с Русия, Китай отговаря най-вече на засилването на Quad, като „цели да покаже, че има приятели и други възможности“, посочва г-жа Глейзър. „Но Китай отправя и ясен сигнал, че желае стабилни отношения със САЩ – добавя китаистката. – Светът не е започнал да се дели на два противникови лагера.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.