САЩ за правителството на Борисов: Тежка корупция, цензура, полицейски произвол

Държавният департамент на САЩ публикува годишните доклади за състоянието на човешките права по света.
В частта за България пише, че има съществени проблеми с полицейското насилие, произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, цензура в медиите, насилие и заплахи срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медиите, връщане на бежанци или търсещи убежище хора, тежки корупционни престъпления, насилие срещу роми, деца, както и срещу ЛГБТИ.

В документа на Държавния департамент пише още, че бизнесменът и депутат Делян Пеевски редовно използва своя контрол над медиите, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор.

Докладът отбелязва полицейското насилие срещу протестиращи през 2020 г., които настояваха за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Конкретно споменати са случаите с Димитър Педев и журналиста Димитър Кенаров, които бяха бити от полицаи и после това насилие на практика не беше разследвано.

Държавният департамент пише, че през 2020 г. в България няма данни за политически затворници или за хора, които са изчезнали безследно и за това да са обвинявани властите. Споменава се обаче случаят на 30-годишния Николай Илков, който е спрян от полиция през февруари 2020 г., но след проверката отказва да влезе в полицейската кола. След това трима полицаи го хващат, а четвърти му нанася побой.

Годишният доклад споменава лошите условия в затворите и местата за задържане. „Въпреки че конституцията и законът забраняват произволните арести и задържане, има случаи, в които полицията злоупотребява с това право“, пише още в доклада.

Документът на Държавния департамент споменава и потискането на свободата на словото с аргумента, че се разпространяват фалшиви новини. Конкретно е записан случаят с председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която беше обвинена заради предупрежденията си, че може да има дефицит на определени лекарства.

Докладът споменава също уволненията на журналисти от Нова телевизия, когато собственик беше близкият до правителството бизнесмен Кирил Домусчиев; съдебното преследване срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев; както и отказа да се разследва побоя над журналиста Димитър Кенаров.

В доклада се отделя специално място на корупционните деяния и се подчертава, че докато законът предвижда наказателни санкции за корупция от официални лица, правителството не прилага закона ефективно, а за служителите от всички клонове на правителството се съобщава, че безнаказано участват в корупционни практики.

Има съобщения за правителствена корупция, включително взимане на подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреба с публични средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние“, продължава докладът.

Относно корупцията се цитира и годишният Доклад за европейския семестър на Европейската комисия от май 2020 г. , в който се посочва корупцията като голяма пречка пред инвестициите и че България „все още не показва солиден и конкретен резултат за осъждане за корупция на служители от високите етажи на властта“. Посочен е и откъс от септемврийския доклад на еврокомисията за върховенството на закона, в който се казва, че има правна рамка за борба с корупцията, но системата на наказателно-процесуалното право е сложна и формалистична, поради което пречи за разследване и осъждане на корумпирани висши чиновници.

Внимание е отделено и на случаите с бизнесмените Мариан Колев, собственик на „Хиполенд“, и Йордан Костадинов – на винарна „Загрей“, които са се оплакали, че два дни след участие на техни служители в протестите на 2 септември компаниите им са били подложени на подробни проверки и инспекции, които не са открили нередности, но и че двамата вярват, че това прилича на тормоз с координирани действия на няколко правителствени агенции.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.