Дилемата на Израел: Може ли неваксинирани да се върнат на работа?

Бенямин Нетаняху се ваксинира срещу Ковид-19. Снимка: от тв екрана

След като прекара по-голяма част от изминалата година в локдаун гримьорът от Тел Авив Артьом Кавнатски е готов да се върне на работа. Но когато се появил за неотдавнашна фотосесия работодателят му го отпратил. Каква е причината? Той не се е ваксинирал срещу коронавирус.

„Той не ме взе на работа, защото не съм се ваксинирал“, каза Кавнатски и добави: „Това е дискриминация и изобщо не е правилно“.

„Стремителните темпове, с които върви ваксинационната кампания в Израел направиха еврейската държава една от малкото страни, способни да се върнат към нормалния живот преди пандемията. Барове и търговски обекти, хотели и центрове за оздравителни процедури вкупом се върнаха към нормална работа в Израел, където близо 80 процента от пълнолетното население са изцяло ваксинирани, а броят на новозаразените и на починалите от КОВИД-19 спадна.

Макар че Израел демонстрира какво би станало възможно при високи нива на имунизация, страната предлага също пример за предстоящите проблеми: Работодателите и училищата сега са изправени пред дилемата какво да правят с онези, които отказват да се имунизират, в момент когато следващата фаза на пандемията отново изправя опасенията за общественото здраве срещу личните права и възможно пред нови въпроси за равенството. Един от случаите вече влезе в съда, а за други това предстои.

Авиокомпаниите вече обмислят дали ваксинацията или направен наскоро отрицателен тест може да бъдат изисквани за пътувания, както е в Европейския съюз. Някои служители във Великобритания и САЩ проучват дали доказването на имунизация би могло да помогне за подновяване на масовите събирания, въпреки че значителната съпротива срещу подобни мерки в САЩ се запазва. Дали ваксинацията е необходима, за да се върнете на работа или в клас, е още по-труден въпрос.

В много страни решенията могат да доведат в перспектива към по-нататъшно разделение сред населението по линия на имотното състояние и достъпа до ваксини. Макар че по-голямата част от общо 100 000 палестинци, живеещи на Западния бряг и притежаващи израелски разрешителни за работа, са ваксинирани, имунизационните кампании на Западния бряг и в ивицата Газа силно изостават. Много части на света са получили твърде малко или дори изобщо не са получили ваксини.

Досега Израел разчиташе предимно на поредица от стимули, предназначени да насърчат хората да си поставят ваксина. Еврейската държава въведе „зелен пропуск“ за напълно ваксинираните, чийто притежатели могат да посещават концерти, да излязат на вечеря в заведение, да ходят на фитнес или да пътуват до популярни курорти в места като Египет, Кипър и Гърция. Тези, които нямат пропуск, нямат този късмет.

Системата работи добре в областта на оползотворяване на свободното време и развлеченията. Но сега тя преминава и към други сфери. Служители в здравеопазването препоръчват да се забрани на неваксинираните работници, които не са дали наскоро отрицателен тест за КОВИД-19, да работят в училища, центровете за грижи за възрастни хора и на други високорискови работни места.

Израелската здравна система също така е задължила всички свои служители – лекари, медицински сестри, администратори и помощен персонал да си поставят ваксината срещу коронавирус. Ако откажат, те ще бъдат преместени на работни места, които не включват контакт с високорискови пациенти.

Правозащитните организации изразиха загриженост, че подобни разпоредби могат да застрашат доходите на работниците.

Подобни опасения съществуват и в образованието. Университетът в Тел Авив, който е най-големият в Израел, засега е открил как да поддържа крехък баланс.

С подновяването на редовните занятия в университета Еял Цисер, неговият заместник-ректор, заяви, че само ваксинирани студенти ще могат да присъстват физически. Тези, които не са, могат да продължат да учат дистанционно.

„В началните етапи връщаме част от студентите, които имат „зелен пропуск“ и правим лекциите достъпни за останалите студенти“, каза Цисер.

Макар Израел да е постигнал успехи, стотици хиляди души остават неваксинирани – някои от тях се противопоставят на ваксините като цяло, но има и много, които се двоумят дали да си поставят препарат, разработен толкова бързо. Здравни експерти от ООН, САЩ и Европа заявиха, че ваксините, разрешени от Израел, са безопасни и ефективни.

Здравното министерство на Израел признава, че правомощията му са ограничени.

„Не можем да принудим хората да ваксинират“, каза Ейнав Шимрон, заместник-директор в министерството, отговарящ за международните отношения.

Асоциацията за граждански права в Израел, неправителствена организация, която се занимава с трудови въпроси, заяви, че дългосрочното прилагане на „зеления пропуск“ поражда потенциален проблем с гражданските права и призова правителството да приеме законодателство по този въпрос.

„Ако ще се провежда политика, която да накърнява правото на трудова заетост и правото на човек да избира какво да прави с тялото си, за да бъде назначен, тогава това трябва да бъде мине през парламента“, заяви говорителката Мая Фрид и добави: „Трябва да има публична дискусия“.

Междувременно дебатът вече се разгаря в съдилищата.

Д-р Надав Давидович, ръководител на израелската асоциация на общопрактикуващите лекари, каза, че вярва, че хората имат задължение да се ваксинират, особено като се има предвид доказателствата, че ваксината не само предотвратява най-тежките форми на протичане на КОВИД-19, но също така може да намали разпространението на вируса. Израел, с население 9,3 милиона души, е регистрирал най-малко 6 188 смъртни случая от началото на пандемията.

„Ние виждаме във ваксинацията акт на солидарност, а не просто индивидуален избор“, каза той.

Въпреки това той заяви, че се противопоставя на принудителните ваксинации или уволнението на хората при отказ да се имунизират. Вместо това той предпочита алтернативни подходи от образование до убеждаване. Тези, които продължават да отказват, могат да получат друга работа, да работят дистанционно или да се подлагат на чести тестове.

Давидович, бивш военен епидемиолог, има опит по този въпрос. Той каза, че над 90 процента от израелските новобранци, които не са искали да бъдат ваксинирани, когато са постъпили в армията, са се съгласили, след като са получили знания по този въпрос от медицински експерти.

„Мисля, че е лоша идея бързо да се премине към принуда“, каза епидемиологът и добави:“Повечето хора се колебаят. Те не са против ваксинацията като цяло“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.