Борисов е пътник. ГЕРБ печели 65-70 депутатски места, много под прогнозите

Първите данни от екзитпол след затварянето на изборния ден. Снимка: от екрана

ГЕРБ очаквано спечели изборите, но с много по-нисък резултат от прогнозирания в предварителните социологически проучвания. Вместо 28-31%, данните на различните агенции показват, че ГЕРБ е взел около 25%, според екзитпол на основните социологически агенции и първите данни от паралелно преброяване.

По-нисък от предвиждания резултат има и БСП, вместо 19-21%, колкото предвиждаха повечето агенции, има между 15% и 17% според екзитпол и паралелни преброявания.

Изненадващо висок е резултатът на „Има такъв народ“, който вместо 11% получава около 16-17%. Според паралелно преброяване на „Галъп“ и „Алфа рисърч“ т. нар. партия на Слави Трифонов измества БСП от второто място със 17% на 15,7%.

„Демократична България“ е между 9 и 10% и е много близо до ДПС (към 11%) , за разлика от прогнозите.

Засега най-близки до прогнозите са ВМРО, която е на ръба, малко под 4%, и „Изправи се, мутри вън!“, малко над 4%. Движението на Мая Манолова, Таня Дончева и Отравното трио в повечето екзитпол данни и предварителни резултати са сигурни над бариерата от 4%, за разлика от ВМРО.

 

Какво означават такива резултати от изборите?

 

Ето колко депутатски места ще имат партиите в парламента според предварителните изчисления, показани в телевизиите вечерта след изборния ден.

Според „Алфа рисърч“ и „Маркет линкс“ 45-ият парламент ще изглежда така:

 

ГЕРБ – 69 депутати
„Има такъв народ“ – 47
БСП – 43
ДПС – 30
„Демократична България“ – 27
„Изправи се! Мутри вън“ – 13
ВМРО – 11

 

Според „Галъп интернешънъл“:

 

ГЕРБ – 67
„Има такъв народ“ – 46
БСП – 45
„Демократична България“ – 28
ДПС – 27
„Изправи се! Мутри вън!“ – 14
ВМРО – 13

 

Разликите не са съществени и възможните грешки при изчисленията спрямо окончателните резултати няма да са големи.

 

Вече живеем в нова политическа реалност. Кабинет Борисов 4 е все по-малко вероятен. За него ще трябва четворна коалиция, което е непостижимо. Или коалиция между основните политически противници ГЕРБ и БСП, плюс още една партия.

 

Това е началото на края на епохата Борисов.

Късно вечерта Борисов в характерния си стил се включи със селфи от Банкя. Изпрати през Фейсбук заснет от пиарката му монолог, от който ключовата фраза беше „Предлагам мир“ и предложение за някакъв експертен кабинет, подреден от неговата партия, която има най-голям опит и „експертиза“. Борисов продължава като насън да си мисли, че ще продължи да я кара на селфита.

Това бяха избори с голяма измама и натиск заради медийната пропаганда в пълна подкрепа на Борисов, опазен изцяло от неудобни въпроси. И от наглото му поведение като премиер и лидер на партия, който от почти година не отговаря на въпроси на медии и на парламентарен контрол.

Журналистите още са като упоени и гледат на него като на бащицата, който храни и е добър, но действителността ще ги удари по главата и ще обърнат палачинката.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.