Защо „Има такъв народ“ стана втора сила, а сред българите в чужбина дори първа?

 

Гласувалите в чужбина българи са дали гласа си с над 30 процента за „Има такъв народ“. ГЕРБ е чак на 4-о и 5-о място в българските избирателни секции в чужбина. И пред създаването на повече секции за българите в чужбина имаше ограничения, наложени със законите от сегашната власт.

И българите там гласуваха за „Има такъв народ“ и против ГЕРБ. Защото не са заплашени, не се страхуват, не са зависими за работа или друго от партията-държава на Борисов.

Защо точно за „Има такъв народ“?

Историята се повтаря – когато някой в България завземе властта и не върви на добре, хората го отстраняват с наличен възможен инструмент – нова партия или тази, която има потенциал да го отстрани. БСП не можа да стане инструмент. Анти-ГЕРБ гласовете се разделиха между нея и „Има такъв народ“, „Мутри вън!“. Гласовете на „Демократична България“ бяха повече „за“ „Демократична България“, отколкото против ГЕРБ.

За сведение на някои късопаметни или въобще безпаметни репортерки, които се чуха на пресконференция, БСП за втори път остава трета сила, не за първи.

През 2001 г. суверенът пожела да отстрани Костов с НДСВ, като изпрати и БСП на трето място.

БСП се върна през 2005 г. като победи с 30% и нещо.

През 2009 г. ГЕРБ (нова партия) отстрани Тройната коалиция и БСП и за малко да я остави трета сила.

През 2013 гласовете анти-ГЕРБ бяха повече от тези на ГЕРБ, но коалиция с ДПС и без победителя на изборите беше пагубна. За капак и Пеевски насадиха, та изкараха народа на улицата.

През 2014 ГЕРБ взе 84 депутата, но Реформаторският блок и АБВ станаха спасителните му патерици. През 2017 ВМРО-НФСБ-Атака изиграха тази роля и сега си платиха цената, като споделиха загубата.

И т. н., историята се повтаря на нов глас.

Но никога не е имало така окопала се в държавата партия, с такива мафиотски и задкулисни средства.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.