Какво става, когато жени управляват икономиката?

Кристин Лагард. Снимка: от тв екрана

В момента жени заемат много от постовете, които контролират най-голямата икономика в света, и се опитват да я изправят на крака.

Министърът на финансите Джанет Йелън, министърът на търговията Джина Раймондо и постоянният търговски представител Катрин Тай заемат топ позиции в администрацията на президента Джо Байдън. Жени са и много от икономическите му съветници, както и близо 4 % от потвърдените назначения на правителствено ниво.

Тези дълбоки преобразувания може би вече се отразяват на икономическата политика. Новият помощен план за 2.3 трилиона долара, представен от Байдън миналата седмица, включва 400 милиарда долара за финансиране на „икономиката на полагане на грижи“. Мерките са насочени в подкрепа на работни места в домовете или местните общности, свързани с грижите за деца и възрастни хора – работа, обикновено извършвана от жени, която в миналото като цяло оставаше незабелязана.

Планът предвижда и стотици милиарди за преодоляване на расовите неравенства и неравнопоставеността между градските и селски райони, създадени отчасти от предишни икономически, търговски и трудови политики.

По думите на Йелън насочването на вниманието към „човешката инфраструктура“ и приетия по-рано тази година спасителен план за 1.9 трилиона долара би трябвало да доведат до значително подобряване на положението на жените, чийто дял от работната сила бе на 40-годишен минимум дори преди пандемията.

„В крайна сметка този закон може да се окаже знаков за историята от последните 80 години. Той започва да решава структурни проблеми, които са били бич за икономиките ни през изминалите четири десетилетия. За нас това е само началото“, написа тя в туит.

Жените лидери могат да внесат нова перспектива в икономическата политика, според експерти. „Когато сте различни от останалата част от една група, често виждате нещата различно“, посочва Ребека Хендерсън, професор в бизнес училището на Харвард и автор на книгата „Reimagining Capitalism in a World on Fire“. „Склонни сте да бъдете по-отворени към различни решения и сегашната ситуация изисква именно това“, отбеляза тя. „Сега сме в огромна криза. Имаме нужда от нови начини на мислене“, допълва Хендерсън.

Емпатия, стабилност

През последния половин век 57 жени са били президенти или премиери на страните си, но институциите, вземащи икономическите решения, като цяло до неотдавна бяха контролирани от мъже.

Извън САЩ, Кристин Лагард е начело на Европейската централна банка с баланса ѝ от 2.4 трилиона евро. Кристалина Георгиева ръководи Международния валутен фонд (МВФ), който разполага с кредитни ресурси от 1 трилион долара, а Нгози Оконджо-Ивеала е начело на Световната търговска организация (СТО). Преди десетилетие всички тези постове бяха заемани от мъже.

Жени управляват финансовите министерства в 16 държави, както и 14 от централните банки в света. Това сочи годишният доклад на OMFIF – мозъчен тръст, специализиран във въпросите на централното банкиране и икономическата политика.

По-добри резултати в кризи

Ограничените показатели, с които разполагаме, сочат, че жените постигат по-добри резултати в справянето със сложни ситуации през периоди на криза.

„Когато участват жени, доказателствата са еднозначни – общностите са по-добре, икономиката е по-добре, светът е по-добре“, заяви през януари Георгиева, цитирайки изследване, проведено от МВФ и други институции.

„От жените стават чудесни лидери, защото показваме емпатия и говорим от името на най-уязвимите. Жените са решителни… и жените могат да бъдат по-склонни да намерят компромис“, подчерта тя.

Изследване на Американската асоциация на психолозите показа, че американските щати, където губернаторите са жени, имат по-малко смъртни случаи заради Covid-19 от щатите с губернатори мъже. Според списанието „Харвард бизнес ревю“ жените получават значително по-добър рейтинг в оценка по метода „360-градусова обратна връзка“, направена сред 60 000 лидери между март и юни 2020 година.

По-голяма финансова устойчивост и стабилност

Жени са под 2% от главните изпълнителни директори на финансови институции и под 20% от членовете на управителни съвети. Същевременно структурите, които те управляват, показват по-голяма финансова устойчивост и стабилност, установява изследване на МВФ.

Ерик Льоконт, консултант на ООН и изпълнителен директор на дружество с нестопанска цел, което се застъпва за облекчаване на дълговете, е наблюдавал забележима разлика при срещата на Йелън с християнски и еврейски религиозни лидери миналия месец.

„Срещам се с министри на финансите от 20 години и акцентите им винаги са били напълно различни. По всяка тема, която обсъждахме, Йелън поставяше ударение върху емпатията и влиянието на мерките върху уязвимите общности“, разказва експертът.

Предшествениците ѝ мъже са следвали подход „по същество“, насочен на първо място „върху цифрите, а не върху хората“ и никога не са споменавали думи като „уязвими“, допълва той.

„Женска рецесия“ в световен мащаб

Залозите са високи. Световната рецесия, свързана с коронавирусната пандемия, всъщност е „женска рецесия“ заради тежкия удар, който нанесе на жените, посочват експерти.

Жените са 39% от трудовата сила в света, но представителки на нежния пол са заемали 54% от загубените работни места, се посочва в неотдавнашно проучване консултантската компания McKinsey. В САЩ жени са заемали над половината от 10-те милиона работни места, загубени в кризата с Covid-19. Над 2 милиона жени пък изцяло са напуснали трудовия пазар. Връщането им към професионалния живот може да увеличи брутния вътрешен продукт с 5% в САЩ, с 9% в Япония, с 12% в Обединените арабски емирства и с цели 27% в Индия, изчислява МВФ.

Увеличаването на жените лидери би могло да доведе до „по-обхватен (в истинския смисъл на тази дума) отговор на много, много предизвикателства, наследство от Covid кризата“, посочи Кармен Райнхарт, главен икономист на Световната банка.

Катрин Тай, първата цветнокожа жена, начело на службата на постоянния търговски представител на САЩ, каза на служителите си „да мислят извън рамката“, да прегърнат различията и да говорят с общностите, които отдавна биват игнорирани.

Оконджо-Ивеала е първият представител на Африка, оглавил СТО, която през 2019 година е извършвала надзор над търговски потоци за близо 19 трилиона долара. По думите ѝ отделянето на внимание на нуждите на жените ще отбележи важна стъпка към възстановяването на силно ерозиралата вяра в правителствата и световните организации.

„Поуката за нас е да се уверим… че няма да потънем в текущата работа“, каза Оконджо-Ивеала, която бе и първата жена, финансов министър на Нигерия. „Става дума за хора. Става дума за включване. Става дума за достойна работа за обикновените хора“, допълни тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.