Дания въвежда „коронапаспорт“, за да може страната отново да отвори

„Коронапаспорт“

Минал през вратата на току-що отворения отново фризьорски салон, Руне Хьосгор размахва своя „коронапаспорт“, който е в мобилния му телефон: сред първите държави в Европа, Дания започна от вторник да използва свой ковид „паспорт“, като част от план за постепенно отваряне на страната до края на май.

На разположение чрез защитено мобилно приложение, както и на хартиен носител, в момента той позволява да се влиза в някои малки търговски обекти – фризьорски салони, салони за красота и дори школи за шофьорски курсове, като удостоверява, че ползвателят е напълно ваксиниран, че вече е бил заразен с КОВИД-19 и е имал положителен тест отпреди 2 до 12 седмици, или че има отрицателен тест от последните 72 часа.

„От три месеца чакам да ме подстрижат“, споделя за АФП Хьосгор – 42-годишен компютърен специалист, който се радва, че може отново да бъде в салона.

„В събота си направих тест, той важи до днес следобед. Обикновено си правя тест един или няколко пъти седмично, защото за мен това наистина е проблем“, обяснява той.

След близо 4 месеца, през които е било затворено, фризьорката Перниле Нилсен е „развълнувана“, че клиентите се връщат.

Очаквахме това това отваряне толкова дълго! Сега правим всичко възможно, за да можем отново да отворим и щом трябва да се направи това (коронапаспортът), го правим“, обобщава собственичката на салона, разчитайки на сътрудничеството на клиентите, които се втурнаха да си запазят час откакто салонът е отворил отново в края на март.

Дания е една от първите държави в Европа, която е създала тази система, докато Европейската комисия работи за въвеждането на дигитален „зелен сертификат“, за да има отново свободно движение в ЕС.

В скандинавската страна „коронапаспортът“ за момента не се използва за пътувания, макар че по-нататък правителството има намерение да го направи.

От друга страна, той ще е задължителен за достъп до терасите на заведения, чието отваряне е предвидено за 21 април, после за ресторантите, музеите, театрите и киносалоните, от 6 май нататък.

Почти пълното ново отваряне е предвидено за 21 май, дата, избрана, тъй като трябва да съответствува на края на ваксинирането на хората над 50-годишна възраст.

„Коронапаспортът“ е временен, уверяват датските власти, но трябва да остане валиден докато цялото датско население получи достъп до ваксина, теоретично през лятото.

Мъже в черно

Собствениците на обекти, които не изискват представяне на „коронапаспорт“, ще подлежат на глоба от минимум 400 евро, която може да достигне до 6000 евро в случай на повторно нарушение, уточни министерството на правосъдието. За клиентите глобата е около 330 евро.

Това е принудителна мярка, която също предизвиква недоволство. Движението против ограничителните мерки „Men in Black“ („Мъже в черно“) организира утре нова демонстрация в Копенхаген срещу „коронапаспортите“. Това е и ново ограничение за търговците, много от които с удоволствие биха минали без него.

„Неразумна отговорност е да налагаш (този контрол) на дребен търговец. Би било много по-добре, ако, например, полицията правеше инспекции, както контрольорите по влаковете“, смята Якоб Бранд, директор на датската Федерация на малките и средните предприятия (PME SMVdanmark) в интервю за всекидневника „Политикен“.

Прогимназиите и гимназиите, които частично отварят отново от вторник, не подлежат на изискването за „коронапаспорти“, но за всички ученици над 12-годишна възраст и за преподавателите настоятелно се препоръчва редовно тестване.

В Дания, една от европейските държави с най-голям капацитет за тестване, в момента всекидневно може да се извършват над 300 000 теста.

Около 7 процента от 5,8-те милиона жители на скандинавската страна са напълно ваксинирани, а 13,3 на сто са получили първа доза ваксина.

Кампанията, която започна по-бързо, отколкото в други европейски държави, забави темпо, тъй като ваксината на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) остава спряна от употреба в кралството в очакване на нови оценки на страничните й ефекти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.