Разцепление сред беларуската опозиция, лидери създават нови партии

Светлана Тихановская. Снимка: от тв екрана

Беларуската опозиция се разцепва, след като Павел Латушко, бивш дипломат и министър, живеещ сега в изгнание, обяви в четвъртък създаването на нова политическа партия.

Партията все още няма име, но създаването й изпраща сигнал, че широкият фронт, изграден от опозиционната лидерка Светлана Тихановская е разделен след месеци на безплодни протести насочени към свалянето от власт на авторитарния лидер Александър Лукашенко.

„Изграждаме многопартийна система, в която гражданите на Беларус ще разполагат с истински избор сред политическите партии“, каза Латушко във видеопослание в интернет.

Стъпката му идва седмици след като друг опозиционен лидер Виктор Бабарико, който в момента е в затвора в Беларус, обяви създаването на собствена партия.

Тези развития създават неудобна ситуация за Тихановская – публичното лице на опозицията, която твърди, че е спечелила президентските избори през август. Официалните резултати дадоха на Лукашенко 80 процента от гласовете, но изходът от изборите бе широко осъден, като базиращ се на манипулации.

Резултатите предизвикаха масови протести в Беларус, които бяха жестоко смазани от силите верни на Лукашенко, като хиляди протестиращи бяха арестувани, а най-малко четирима убити.

Опозиционните лидери или са в затвора, или са напуснали страната; Тихановская е във Вилнюс, а Латушко – във Варшава.

Опозицията се надява да възобнови масовите протести срещу Лукашенко, които замряха през зимата. Латушко призова за демонстрации на 9 май – деня, когато Беларус отбелязва края на Втората световна война.

Както Тихановская, така и Латушко участват в седемчленния президиум на Координационния съвет на беларуската опозиция – неправителствен орган, който има за цел да улесни демократичния преход във властта.

Обтегнати връзки

Двама души близки до президиума обаче казват, че контактите между Тихановская и Латушко са намалели.

За Тихановская ключът е да задържи всички водещи опозиционни политици в единен фронт срещу Лукашенко, който определя и Латушко, и Тихановская като терористи.

„Нямаме (друг) избор, освен да останем единни“, каза тя пред „Политико“ и добави: „Работим заедно. Споделяме една и съща цел.

Осъзнавам, че съм обединителят. Павел Латушко, Валерий Цепкало, Виктор Бабарико – всички те имат собствени политически амбиции, и в това няма нищо лошо. Главната ни цел обаче е да демократизираме Беларус, и затова съм тук“.

Говорейки от невзрачна офис сграда във Варшава Латушко омаловажи разрива с Тихановская. „Тихановская реши да излезе напред в ключов момент от историята на страната. Тя получи много гласове и храня голямо уважение към нея“, каза той пред „Политико“.

В посланието си Латушко призова за създаване на „парламентарно-президентска република, основана на принципите на редуване във властта с многопартийна система на контрол и баланс“.

Идеята е да бъде създадена партийна структура, която може бързо да се задейства и да проведе предизборна кампания, ако условията в страната го позволят.

Латушко е отворен също за разговори с Лукашенко, казвайки, че ако лидерът се съгласи на преговори „в същия момент ще знаем, че той е загубил“.

От своя страна Тихановская отдавна твърди, че ако й бъде позволено, тя ще упражни надзор за свободни и честни избори и след това „ще продължи да бъде полезна за Беларус“.

Много лидери

Движението срещу Лукашенко в Беларус до голяма степен остана без лидер в продължение на месеци, организирайки се спонтанно или чрез интернет форуми, което създава трудности за политиците, претендиращи, че го представляват.

Тихановская се превърна във водещ кандидат на опозицията на изборите през август, след като Лукашенко изпрати в затвора съпруга й Сергей, популярен опозиционен блогър, както и Бабарико – бивш висш банкер, който се представяше добре в социологическите проучвания.

Не е лесно да се проведе социологическо проучване в Беларус, но тези които са проведени показват фрагментирана подкрепа за опозиционните политици. Проучване в интернет от януари, извършено от британския мозъчен тръст Чатъм хаус“, сочи, че Бабарико е най-популярен с 28,8 процента подкрепа – с малка преднина пред Лукашенко, – а Латушко е втори с 12,1 процента. Тихановская, както и няколко други политици, събира близо 4 процента подкрепа.

„Ако (Бабарико) бъде освободен от затвора ще се превърне в истински претендент. Властите обаче разбират това и няма да го освободят – той ще получи тежка присъда“, каза Евгений Прейгерман, директор на минския мозъчен тръст „Център за диалог за международните отношения“.

Тихановска претендира за легитимност заради изборните резултати, но „не успя да превърне символичния капитал в политическо лидерство“, каза Прейгерман.

Въпреки тези съмнения е ясно, че Тихановская се е превърнала във водеща фигура в беларуската опозиция, срещаща се със световни лидери, ухажвана от медиите и печелеща отличия в областта на правата на човека. Много държави я признават за победител на изборите през август.

„Никой не може да се сравнява с нейните позиции вътре и извън Беларус“, каза Йорг Форбриг, директор за Централна и Източна Европа на американския мозъчен тръст Германски фонд „Маршал“, и добави: „Тя успя да събере силен екип, да привлече международна подкрепа, да запази импулса на движението, въпреки пречките от страна на Лукашенко и пропагандната му машина“.

Това създава затруднения за Латушко в опита му да оглави нова политическа сила, особено когато става въпрос за получаване на одобрението на ключовия съюзник на Лукашенко – Русия.

„Въпреки че е уважаван професионалист с по-дълбоки познания в дипломацията от Тихановская, Латушко все още не може да преодолее разделението между Европейския съюз и Москва. Руснаците не го възприемат като човек, с когото могат да работят“, каза Форбриг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.