Тексас: Предчувствие за свят без вирус и рестрикции

Мотел в Шамрок, Тексас, на стария път 66

„Колко се радвам да видя лица без маски, да видя усмивки“, възкликва Том Уилямс, който, преминавайки през Тексас, открива облекчаването на здравните ограничения в този американски щат, нетърпелив да обърне страницата на пандемията колкото се може по-бързо.

Настанил се в бар в Хюстън, той е впечатлен от контраста между отношението на клиентите и предпазливостта, която още е в сила в неговото градче Стилакум, близо до Сиатъл в щата Вашингтон, на повече от 2000 километра оттам.

Зърнал внезапно „света след (пандемията)“, без маски и социална дистанция, този 50-годишен лекар, дошъл да придружи дъщеря си на турнир по волейбол, се чувства в приповдигнато настроение.

Залагайки на напредъка на ваксинирането, Тексас, вторият по големина щат на САЩ, преди един месец отмени изискването да се носи маска на обществени места и всички здравни ограничения, наложени дотогава на частните заведения. Оттогава всяко заведение е свободно да определя само политиката си.

Около маси, поставени на каросерията на пикапи без колела, барът „Трък ярд“ (Truck Yard) приема на открито хора, дошли да се насладят на тукашните коктейли Маргарита, на пролетни раци и такос, пици и бургери. Свободни да носят маска или не, половината клиенти не го правят и пренебрегват здравните предписания.

Не ни пука за КОВИД

Тази съботна вечер заведението, известно с неговото 80-годишно виенско колело, е пълно с млади фенове на Астрос – бейзболният отбор на Хюстън, който играе на съседен стадион, използван на 50 процента от капацитета му.

Сред тях, 22-годишният Крис Чеймбърс признава, че през последните месеци „не е бил много благоразумен“: „сгодих се, бях на две сватби, ходих по барове като този, но не се заразих“ с КОВИД-19″!

В Хюстън броят на новите случаи рязко спадна от началото на годината, но равнището им остава тревожно според здравните власти. Тяхното развитие ще зависи отчасти от скоростта, с която учащите се, които са „супер разпространители“ (на заразата), ще се ваксинират.
Една трета от жителите на Тексас вече са се ваксинирали поне с първа доза ваксина, която от 29 март е на разположение за всички пълнолетни.
Крис Чеймбърс още не е правил опит да се ваксинира. „Майка ми си постави и двете дози, така че не се притеснявам“, продължава той. „Ако се разболея, мисля, че до една седмица ще се възстановя и всичко ще е наред“.

„От миналия месец май, не ни пука за КОВИД“, добавя, с чаша бира в ръка Матю Диас, който учи дистанционно финанси в нюйоркски университет.

Това, което се промени през последния месец „е законът, но в Тексас той е второстепенен, най-важното е какво мислите“, продължава той. На второ място идва това, което правителството иска да мислим. Така че от месец май не ни пука за КОВИД“.

Връщане към нормалното

Дейвид Формън, дискретният мениджър на „Трък ярд“ потвърждава, че през последните месеци не е усетил никакъв особен спад: „КОВИД или не, щом времето е хубаво, има хора“.

Някои заведения са получавали заплахи в социалните мрежи, когато решили, както им позволява законът, да не задължават клиентите си да носят маска.

„Нашият случай не беше такъв“, обяснява Дейвид Формън. „По-скоро ресторантите са го преживели. Тук клиентелата е много по-млада“.

Във фургон, превърнат в сцена, Морган Маккей отваря калъфа на китарата си, на който пише „Не се закачайте с тексаската музика“. По-късно тя ще пее между нарисувани със спрей портрети на Джони Кеш и Уили Нелсън, основателите на Аутло кънтри (Outlaw country), поджанр на американската кънтри музика, роден през 60-те години в Тексас.

„Толкова е хубаво да излезеш от вкъщи, да почувстваш връщане към нормалното“, радва се певицата, която вижда истинска промяна. „От края на ограниченията съм затрупана с покани за участия. Март беше щур месец и април ще е щур“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.