Как конфронтацията между Русия и Украйна може да се обърка

Путин може да предизвика война в Европа, като нахлуе в Украйна, предупреждава бивш американски посланик, цитиран от „Индипендънт“. Изданието се позовава на интервю за Би Би Си на бившия посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, който смята, че световните лидери трябва да бъдат „доста“ обезпокоени от създалата се ситуация.

По думите му продължаващото напрежение може да прерасне в пълномащабна война между две „доста респектиращи армии“. Макфол, който е посланик в Русия между 2012 и 2014 г., когато тя анексира Крим, допълва, че Украйна няма да се поколебае да „реагира“, ако Кремъл реши да предприеме нападение срещу източната част на страната, за да „освобождава“ рускоезичните жители в района.

Струпването на военни сили край границата с Украйна предизвиква объркване относно намеренията на Русия, гласи заглавието на аналитична статия на „Гардиън“ по темата. Изданието отбелязва, че има няколко причини Русия да иска да повиши напрежението, но допълва, че е малко вероятно да се стигне до нападение.

Събеседник на изданието изтъква като възможни причини влошаването на американско-руските отношения, желание на Путин да отклони вниманието от опозиционера Алексей Навални и втвърдяване на позицията на украинския президент Володимир Зеленски спрямо Русия. „Гардиън“ окачествява действията на Москва като упражнение за привличане на внимание, което все повече обзема мислите на Запада, и отбелязва, че евентуална атака от страна на Русия би представлявала драстично изостряне на конфликта в Украйна.

Как конфронтацията между Русия и Украйна може да се обърка, гласи заглавието на статия по темата в „Политико“. Изданието отбелязва, че чисто „случайно“ избухване на война е малко вероятно, но допълва, че винаги има риск от погрешни сметки и на двете страни.

„Политико“ допълва, че за страна, която не иска война, действията на Русия спрямо Украйна изглеждат доста войнствени. Отбелязва се, че руската държавна телевизия подготвя руснаците да очакват украинска офанзива.

Руската рубла потъва на фона на допълнително изнервяне на ситуацията от повишаващото се напрежение около Украйна, пише пък „Файненшъл таймс“. Изданието отбелязва, че за месец валутата е поевтиняла с 5 процента на фона на помрачаване на стабилните икономически перспективи от геополитическата заплаха. Вестник „Таймс“ от своя страна коментира по темата, че Владимир Путин тества САЩ с още руски войски по украинската граница.

В същото време украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова НАТО да помогне на неговата страна, за да се избегне война с Русия. Кулеба отправи този призив на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг преди днешното извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна.

В последните седмици наблюдаваме струпване на хиляди руски военни до украинските граници, заяви Столтенберг. Действията на Русия са неоснователни, необясними и дълбоко тревожни. Русия трябва да престане с нагнетяването на напрежение незабавно и да се изтегли от Украйна, добави той.

Столтенберг призова Москва да спазва международните си задължения и добави, че само Киев и държавите от НАТО могат да имат думата за присъединяването на Украйна към алианса. „Русия се опитва да възстанови сферите на влияние, а ние очакваме този похват да остане в миналото“, допълни той.

Кулеба посочи, че в последните дни се чуват открити заплахи от Русия за война с неговата страна. Той предупреди, че Русия ще плати цена, ако обстановката се влоши допълнително. По неговите думи санкциите, наложени на Москва след събитията от 2014 г., са пресекли намеренията Русия да откъсне половината територия на Украйна и да обяви заграбеното за „нова държава“.

„Не искаме война, не подготвяме нападение, разчитаме на дипломатическите възможности за уреждане на конфликти. Русия трябва да разбере, че Украйна е част от западния свят и Западът няма да й позволи да откъсне Украйна“, добави той.

Украинският министър призова за допълнителни санкции срещу Русия и за пряка военна помощ. Цената за предотвратяването на война ще бъде по-малка от допускането на война, заяви Кулеба. Не изключвам нищо при обсъждането на възможните руски действия, допълни той. По неговите думи присъединяването на Украйна към НАТО е само въпрос на време.

Москва от своя страна предупреди днес САЩ да стоят далеч от Русия и Крим, като каза, че опасността от инциденти е много голяма, предаде агенция Интерфакс, която цитира изявление на руския заместник-външен министър Сергей Рябков.

Два американски военни кораба се предвижда да пристигнат в Черно море по-късно през седмицата в момент на изостряне на напрежението в конфликта в Източна Украйна. Рябков определи изпращането на корабите като „провокация“.

Рябков също така заяви, цитиран от РИА Новости, че Русия защитава и ще продължи да защитава жителите на източния украински регион Донбас, контролиран от подкрепяни от Москва сепаратисти, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Той обвини НАТО и САЩ, че превръщат Украйна в „буре с барут“, като подкрепят тази страна. „Обемът на военната помощ нараства. Съединените щати и други страни от НАТО съзнателно превръщат Украйна в буре с барут“, изтъкна руският зам.-министър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.