Очаквано – Борисов няма да е премиер. Но Митов и Караянчева шеф на парламента дали ще мине?

Даниел Митов – министър във втория кабинет на Борисов, преминал от ДСБ в партията на Кунева, сега в ГЕРБ. Снимка: от екрана

Трикратният премиер Борисов най-после разбра, че е оцапан и дотегнал достатъчно, за да не бъде повече премиер. И принуден от изборните реалности обяви, че ГЕРБ ще предложи кабинет с друг премиер, чието име отначало премълча. По-късно съобщи, че за премиер предлага бившият външен министър от втория ми кобинет Даниел Митов. В комплект с предложението е и печално известната Цвета Караянчева за председател на парламента.
„Аз съм готов с кабинета, но днес ще ви съобщя, кой ще ви бъде премиер…“, каза Борисов на среща с депутатите от ГЕРБ. И после допълни: „Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер“.
Не на ГЕРБ, неговият личен избор.
Това, което притеснява в изказването на Борисов от по-рано през деня е, че някои министри щели да останат, ще има и нови. Това издава, че той реди и кабинет без преговори с други партии. Освен премиер, сам решава кои да са министри. А за да има кабинет трябва подкрепа от „Има такъв народ” или, ако не е тази партия, трябва подкрепа от други две или три партии. Това е мисия невъзможна, ако Борисов сам си избира министрите.

Първо, как се дстигна до избрания от Борисов премиер?

При посещението му във Велико Търново репортери го питаха за Томислав Дончев. Борисов, отговори „не, че не заслужава”, но като получи мандата ще обявят. По конституция мандатът се връчва на избрания кандидат за премиер от най-голямата парламентарна група. Така че няма законов ред да отиде Борисов да вземе мандата и после да го даде на друг. Изглежда съветници му обясниха това и той изплю името на кандидата си за премиер. Избрал го заради ясната евроатлантичедска ориентация, както каза.

Борисов подчерта и преди да му каже името, че това ще бъде човек „с много ясна европейска, натовска ориентация”. В кошарата на ГЕРБ такива бяха бившият външен министър Даниел Митов. Той има богата партийна биография. Беше зам.-председател на ДСБ, после отиде в партията на Кунева ДБГ и стана министър от Реформаторския блок във втория кабинет на Борисов. Митов тия дни стана член на ГЕРБ (третата му поред партия) и се изказва умилително за вожда си.

Другият вариант за премиер беше Николай Младенов, също бивш министър – военен и външен – в първото правителство на Борисов. После стана представител на ООН за Ирак и координатор за близкоизточния мирен процес. Борисов му е кум, а Младенов като министър също венцехвалеше вожда за качествата му.

На условието за „ясна европейска, натовска ориентация” отговаряха не само тези двамата. Тези думи са в устата на някои политици от сутрин до вечер, като мюсюлмански молитви. В България е модерна практика политици постоянно да повтарят, че са за ЕС и НАТО, като че ли България не е техен член и те са богоизбраните да я вкарат в правия път. Така се завоюва доверие и политически престиж.

Други кандидати за премиер на ГЕРБ, които отговарят на това условие, бяха бившият президент Плевнелиев и външната министърка Захариева. Тези са по-изявени в употребата на изрази като „евроатлантически ценности”, но са явно неадекватни кандидатури.

Въпросът е, че това са сметки без кръчмаря. А кръчмарят са другите парти, с които Борисов трябва да преговаря и да постигне компромис. И за премиер, и за министри. Засега е видно, че той не  е преговарял с другите партии по въпроса и просто се кани да играе политически игри – това е моят премиер и министри, трябва да ги подкрепите. Вероятността това да стане е нищожна.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.