Осъдиха пияна шофьорка на 14 години затвор. А Стависки на 3 условно. Ех, правосъдие

Живка Б., жената, която миналата година пияна навлезе в насрещното с колата си и при сблъсък уби трима – две момичета на по 19 г. и 23-годишен младеж – получи присъда от 14 години затвор при първоначално строг режим. Присъдата е на Пернишкия окръжен съд. Той, очевидно, е по-строг от бургаския съд, който даде за аналогично деяние само 3 години условно на Максим Стависки, любимец на публиката и шампион по фигурно пързаляне.
Защо съдът в Перник мери с друг аршин от съда в Бургас? Жената е била с 2,88 промила алкохол в кръвта. Стависки – с 1,6. Да кажем че количеството алкохол има значение. Да кажем, че и броят на жертвите има – Стависки остави един мъртъв и една полужива, в кома. Но пак не може да се обясни – 14 години затвор със строг режим, срещу 3 г. условно.
С тези две присъди магистратите признават своята конюнктурност и податливост на влияния. Направо казано – това е несправедливост, лош пример на правосъдие, който влече след себе си нови жертви. Когато правосъдието не стресне такива състезатели като Стависки, те ще продължават да убиват по пътищата.
Но и общественото мнение не е единно по случая – мнозина искат да се прости на Стависки просто защото е готин, шампион, любимец. Тръгнаха подписки в негова защита, както за полицаите-убийци от Благоевград. Традиционната българска милозливост може да прощава и убийства. Човекът е добър, сгрешил. Да му простим, що сега такава тежка присъда? Е, убийствата ще продължават при това положение.
Затова в България няма правосъдие. То тук се употребява приложно, според човека, според обществените настроения, според пачките под масата в ръчичките на магистратите.
Няма ли справедливо правосъдие, няма демократично общество. Има извратена провинциална държава, в която обществото е на равнището на племето, ордата, вожда, шаманите. Затова и българите упорито залитат по някакъв водач (поредният е Бойко Борисов), вярват на конспиративни теории, врачки и предсказания, вярват, че някой ще дойде “да ни оправи”. И лесно прощават и вършат престъпления.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.