Германия: Лекари са разтревожени, че пациентите с КОВИД-19 вече са по-млади

Снимка: Дойчланд функ

Триъгълник с удивителен знак, под който бие на очи думата „вариант“: това предупреждение вече е често срещано на входа на стаите на пациенти с КОВИД-19 в болницата във Фрайзинг, в германската провинция Бавария.

Както в много европейски страни, третата епидемична вълна, която засегна тази болница в Южна Германия, се различава от двете предишни: по-голямата част от пациентите са носители на британския вариант на вируса, който е по-заразен. Това е отбелязано с надпис „британска мутация“ на вратите на техните стаи.

Те са и много по-млади – „между 40 и 60-годишни в повечето случаи, отбелязва 42-годишният доктор Томас Маркс, медицински директор на интензивното отделение в тази болница.

„Често се налага да бъдат интубирани и да се борят с болестта дълго време“, обяснява той и добавя, че една четвърт от тях не оцеляват.

По време на посещението на АФП в това отделение, мъж на около четирийсет години лежи в една от стаите. Погледът му бе изтощен, с кислородна тръба в носа си, той дишаше тежко. „Успяхме да избегнем интубирането, въпреки че бяхме готови да го направим преди няколко дни“, казва Томас Маркс.

Продължително боледуване

Избягването на интубирането позволява на пациентите, които вече са много отслабени от вируса, да не се подлагат на лечение със сериозни последици.

До леглото на болния, д-р Маркс обаче му обяснява, че възстановяването му все пак ще изисква много време.

Броят на хоспитализираните пациенти на възраст между 35 до 49 години „се увеличи много“, предупреди в края на миналата седмица Лотар Вилер, директор на здравния институт „Роберт Кох“.

„Ситуацията е сериозна… Третата вълна на (коронавируса) държи страната ни хватката си“, каза отново вчера германската канцлерка Ангела Меркел, оправдавайки решението на своето правителство да разшири правомощията си за борба с епидемията.

„Третата вълна на КОВИД-19 явно е стигнала до нас“, отбелязва Томас Маркс във Фрайзинг. От 14-те легла в отделението, пет са заети от болни от КОВИД-19.

Сред тези пациенти е шейсетинагодишен мъж, който е интубиран и може да общува само с помощта на писалка и клипборд, поставен на коленете му.

Санитар с ръкавици, с ръка, опряна на неговото рамо, се опитва да го разбере. „Искаш да говориш със съпругата си, нали?“, пита той.

След като излезе от стаите, доктор Маркс сваля защитния си шлем и костюм. Под неговата маска FFP2 може да си проличи усмивка, но и умора.

Несигурност на утрешния ден

Повече от година след началото на пандемията, „ние все още се борим всеки ден за нашите пациенти, така че когато гледам новините и видя, че защитните мерки не са достатъчни. . . Трудно понасям това“, споделя той.

В Германия от седмици се обсъжда по-нататъшно затягане на мерките за борба с пандемията. Ангела Меркел успя вчера да наложи строга линия по отношение на провинциите с предстоящото създаване на национален механизъм, хармонизиращ ограниченията в цяла Германия: нощният час, ограничаването на контактите и затварянето на магазини ще бъдат задължителни, когато показателят на заразените, който измерва инфекциите за една седмица, е над 100 на 100 000 души три поредни дни.

Вчера този показател за цялата страна бе 140,9. Законът обаче ще трябва да бъде приет от парламента, вероятно следващата седмица, за да може да бъде наложено това правило.

В Германия в момента има 4642 пациенти с КОВИД-19 в интензивните отделения и това число се увеличава по-бързо от очакваното, предупреждават медици.

В болницата във Фрайзинг ефектът от новите мерки ще може да се усети едва след няколко седмици. Д-р Маркс казва, че е разтревожен какво предстои през идните дни. „Въпросът е не само дали можем да лекуваме пациенти с КОВИД-19“, заявява той и допълва: „Трябва също така да можем да се грижим за всички останали пациенти и да не понижаваме качеството на грижите за тях.“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.