Даниел Митов: ГЕРБ не е дясна партия; Аз не съм мутра и не съм масажирал ушите на Тодор Живков

Даниел Митов. Снимка: от тв интервю

Интервю с члена на ръководството на ДСБ Даниел Митов, публикувано в сайта на партията през 2007 г. Митов е бил зам.-председател на ДСБ до 2014 г., когато отива в партията на Меглена Кунева ДБГ, и става външен министър от Реформаторския блок във второто правителство на Борисов. На сегашните избори се яви в листата на ГЕРБ от гражданска квота, а няколко дни след изборите стана член на ГЕРБ:

– Коя партия е по-дясна – ДСБ или ГЕРБ? Защо?

– ГЕРБ не е дясна партия. Целта на Бойко Борисов е тази, която навремето си постави Симеон Сакскобургготски през 2005 г., да подмени автентичната десница. Ако успее, ще направи това, което стори НДСВ. Ще „открадне“ част от избирателите демократи и ще ги „подари“ на БСП и ДПС.
ГЕРБ е тръгнала да копира създаването на НДСВ. Безразборна и аморфна група от хора, очакващи по някакъв начин да влязат във властта. Борисов се хвалеше с това, че хора от БСП се „вливат“ в редиците на ГЕРБ. Нима една дясна по същността си партия би била привлекателна за леви хора? Това, че си казал няколко думи срещу Станишев, не те прави десен.

– Опишете с три-четири кратки изречения какви са особеностите на една истински дясна партия.

– В българския исторически контекст десницата трябва да е антикомунистическа. Борисов е бил член на комунистическата партия, а през 1990 г. е напуснал деполитизиращото се МВР с аргумента, че не иска да изостави БКП. През 90-те години ролята на десницата беше да отстоява ценностите на демокрацията. По това време Бойко Борисов беше бодигард на Тодор Живков. И не на последно място десницата е длъжна да знае истината за миналото. По този повод Борисов се отличи с това, че освети с прожектори паметника на съветската армия, очевидно смятайки го за някаква голяма ценност. Ако мавзолеят не беше разрушен, щеше да освети и него.

– Какво най-добро можете да кажете за Бойко Борисов?

– Полага респектиращи усилия да прочете книгата „Пиратът папа“, с което не пропуска да се хвали вече втора година.

– Какво най-лошо можете да кажете за Бойко Борисов?

– Не е нужно да казвам нищо, просто трябва да го оставим той да говори.

– Възможна ли е въобще властова коалиция между ГЕРБ и ДСБ според вас и при какви условия?

– Ако някой ви каже, че в политиката нещо е невъзможно, значи ви лъже.

– Какво би могло да накара ДСБ и ГЕРБ да си взаимодействат? Възможно ли е въобще такова взаимодействие?

– Честно казано, не мога да се сетя за обстоятелство, което би довело до това.

Коментар от Фейсбук.

– Какви са според вас разликите между ДСБ и ГЕРБ?

– Аз не съм милиционер и никога няма да бъда. Не съм мутра и никога няма да бъда. Не съм масажирал ушите на Тодор Живков и никога няма да бъда приятел с Георги Първанов. Необходимо ли е да изброявам повече разлики?

– Има ли някакви прилики между ДСБ и ГЕРБ?

– И двете са политически партии, регистрирани според Закона за политическите партии.

– Кого бихте избрали за съперник на балотаж – Бойко Борисов или Бриго Аспарухов?

– Честно казано, няма никакво значение. Те са продукт на една и съща милиционерска среда. Даже понякога ми се струва, че дори физически си приличат.

– Между какво избираме на кметските избори, които идват?
(Избор между какви личности и какви особености на управление)

– Между един млад и енергичен човек и амортизиран бивш полицай. Между компетентен и с впечатляваща професионална биография кандидат и една мутра. Или ако трябва да го кажа метафорично, избираме между кандидата на тези, които слушат джаз, и кандидата на слушащите чалга.

– С какво Бойко Борисов превъзхожда Мартин Заимов (бел. ред. – кандидатът за кмет на ДСБ тогава)?

– С телесната си маса. С впечатляващото си приятелство с турбофолк „иконата“ Цеца Величкович. И най-вече с добрите си познания върху живота на „Пиратът папа“.

(От сайта на ДСБ със съкращения)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.