Половината световен океан е съсипан от човека

Уникална карта показва влиянието на човешката дейност върху моретата

Картата на влиянието на човека върху световния океан. С червено и оранжево са оцветени районите, които са най-засегнати от човешката дейност. В синьо – около полюсите – са най-запазените екосистеми. Снимка: Сп. Щерн

Това е първата карта на световния океан, документирала влиянието на хората върху водните басейни. И картината, която представя е доста обезпокоителна. По-голямата част от водите страдат от влиянието на човека. Изследването, което ще бъде публикувано в сп. Science, беше представено на откриването на годишната среща на американския научен съюз AAAS в Бостън. Подробните данни за риболова, промените в климата и за замърсяването на световния океан бяха оценявани от 19 изследователски групи от водещи университети, държавни и независими институти, под ръководството на калифорнийския университет в Санта Барбара. Те са събирали информация за влиянието на 17 човешки дейности върху моретата – от застрояването на крайбрежието през използването на торове до замърсяването от корабоплаването. След това са оценили вредата, които те нанасят върху 20 различни морски екосистеми.

“Много по-лош резултат от очакваното”

До този момент замърсяването на световния океан беше оценявано само въз основа на отделни аспекти. “Резултатите показаха, че сборът от съответните влияния дава много по-лоша картина, отколкото очаквахме,” каза Бенджамин Халпърн от американския център за екологични анализи към калифорнийския университет в Санта Барбара.

Оказва се, че най-застрашени са кораловите рифове. Почти половината от тях са силно засегнати от човешката дейност. А много от тези мешести животни растат толкова бавно, че загубите не могат да бъдат възстановени в обозримо време. Според данните на изследователската група на Брендън Роърк от университета Станфорд, представени в началото на срещата в Бостън, някои дълбоководни корали край бреговете на Хаваи например имат нужда от 4000 години, за да достигнат сегашните си размери.

Силно засегнати са полетата с морски водорасли и континенталният шелф

“Тази неподозирано висока възраст на коралите трябва да доведе до две основни последствия”, казва Роърк. От една страна, трябва да бъде забранена “брането” на особено дълголетните видове, използвани за производство на бижута. “Това не са суровини, които се възобновяват,” подчертава изследователят. От друга страна старите корали може да се окажат уникален архив за историята на климата в океаните.

Тихоокеанската държава Кирибати реши да обяви най-големия морски резерват в света. Площта му е 410 000 кв м и в него живеят уникални животински видове. Снимка: уайтхоли.орг

Освен коралите от човека силно засегнати са полетата с морски водорасли, мангровите гори в областите около делтите на реките, подводните планини, скалните рифове и континенталният шелф. Най-добро се е оказало състоянието на плитките води и на дълбоководните екосистеми, въпреки че и те на повечето места не са пощадени от човека.

Според изследването най-силно изразени са последствията в Северно море между Шотландия и Норвегия, в Източнокитайско море, в Карибите, в Средиземно море, в Червено море, в Берингово море край северноамериканските брегове и в голям процент от западните части на Тихия океан. Учените констатират сравнително добро състояние на Северно море край Германия. Почти не са засегнати екосистемите на световния океан около северния и южния полюс, но те са заплашени заради топящите се ледове. Малко е влиянието на човека и край бреговете на северна Австралия, в западните региони на централната част на Тихия океан и в малки участъци на южноамериканските и африканските брегове.

Кирибати обявява най-големия морски резерват в света

Тихоокеанската държава Кирибати реши да предприеме нещо, за да защити водната си екосистема. Преди дни министърът по околната среда Тетапо Накара обяви създаването на най-големия морски резерват в света. Той е с площта на Германия и обхваща уникални рифове и осем коралови атола, които са с огромни популации от риби и птици. Защитената област Phoenix Islands се намира между Хаваи и островите Фиджи. Тя обхваща една от последните екосистеми с незасегнати коралови архипелази на Земята. С тази стъпка правителството иска да запази биологичното многообразие в региона. “Кораловите рифове и популациите от птици на острова са неповторими и практически недокоснати от човешка ръка,” каза министър Накара. “Необятно пространство на естествена красота.” Министерството се надява, че установяването на резервата с площ от 410 000 кв км ще приключи до края на годината. Друга цел е да се привлекат повече туристи в малката държава.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.