Трафиканти на хора трупат милиарди, за да сбъднат американската мечта на мигранти

Демонстрация за правата на имигрантите в Аризона. Снимка: дриймакт

Освен към хуманитарната трагедия, непрекъснатият приток на мигранти, които прекосяват Мексико, за да стигнат до САЩ, насочва вниманието и към трафика на човешки същества, който генерира милиарди долари.

Някои пристигат пеша, други – с камиони или влакове, след като са избегнали множество клопки по време на дългото си пътуване. Доклади на ООН съобщават за стотици хиляди хора, които нелегално пресичат дългата 3200 километра граница между Мексико и САЩ.

Това е апетитна „търговия“, защото годишните приходи, прибирани от хората, наричани „койоти“, възлизат на около 4,2 милиарда долара, по данни на ООН от 2018 г. През 2010 г. организацията е оценила тази дейност на 6,6 милиарда долара.

В региона тази доходоносна дейност е под пълния контрол на мощни наркотрафикантски организации, въпреки че т. нар. „енганчадор“ (enganchador, човек, който набира желаещи) – първото звено в миграционната верига – често е просто някой съсед в отдалечено село в Централна Америка.

Изключително беден, 35-годишният хондурасец Хуан Масияс е трябвало да плати през март на една от тези мрежи 7000 долара – сума, която успял да събере със заеми от своето семейство и близки.
„Всичко минава през организации, които се свързват с каналджии. А после, на границата, се появяват картелите“, обяснява за АФП Хуан, намерил приют в убежище в мексиканския град Сиудад Хуарес, след като бил върнат от САЩ.

Неговата група се състояла от трийсетина мигранти. По време на пътуването си те преминали през ръцете на осем души, които им поставили идентификационен код. „Не ни казаха нищо освен +++, това е номерът. Последвайте ме, номер +++“, разказва Хуан, който е потънал в дългове.

Надежди, попарени от Байдън

Хуан и неговите събратя по неволя обаче не искат да се откажат. Надеждата да преминат границата, по какъвто и да било начин, включително със стълба, остава силна. Въпреки че току-що са били попарени от американския президент Джо Байдън, който обяви забавянето на проекта си за увеличаване на броя на приеманите в САЩ бежанци.

На практика Байдън е решил да запази исторически ниския таван за прием, поставен от неговия предшественик на президетския пост Доналд Тръмп, предизвиквайки безпрецедентно негодувание сред демократите.

Контрабандистите бяха открили в изказванията на Байдън след влизането му в Белия дом „претекст за привличане на повече хора, особено жени и деца, заявява Оскар Ернандес, експерт от Колежа за северната граница (мексиканско висше учебно заведение, специализирано в преподаване и изучаване на социални науки и фокус върху проблеми, свързани с границата, смятано за един от мозъчните тръстове в Мексико, бел. прев.).

Броят на непридружените непълнолетни също се е удвоил, достигайки близо 19 хиляди миналия месец. Според статистиката, публикувана на 8 април в САЩ, над 172 000 души са били задържани от американските граничари между Мексико и САЩ през март – със 71 процента повече отколкото през февруари и рекорд за последните 15 години.

В началото, между 1942 и 1964 г., този трафик е бил контролиран от мексиканци, които помагали на мигрантите да отидат да работят в САЩ по нелегални канали. С течение на годините обаче те били заменени от специализирани престъпни организации, създали „цяла верига от Централна Америка до САЩ“, обяснява Оскар Ернандес.

Търговия, основаваща се на търсенето и предлагането

По време на дългото си и изпълнено с премеждия пътуване, мигрантите, истински живи стоки, биват „маркирани“ с цветни гривни, на които са името им и данни като „доставка“ или „пристигане“, според ООН.

Осмерин Сармиенто, 24-годишна хондураска, и едногодишната й дъщеря са получили една от тези гривни – лилава за „специално пътуване“.

„Слагат ви ги преди да стигнете до реката, а след като преминете, човек трябва да си я махне сам“, разказва тя от убежище в Сиудад Хуарес.

Пристигнала в Рейноса, Осмерин в крайна сметка била експулсирана на 12 април заедно със още 156 майки и децата им.

Наркотрафикантите поемат трафика на мигранти през 2009 г., в разгара на военна операция срещу наркокартелите, предприета от мексиканския президент Фелипе Калдерон (2006-2012 г.).

„Това е търговия и като такава работи на базата на търсенето и предлагането“, обяснява Хавиер Урбано, преподавател в Ибероамериканския университет.

Бандите обират мигрантите, изнудват ги или ги принуждават да работят за тях. „Установявали сме и екстремни случаи на убийства“, добавя преподавателят.

През 2010 г. 72 мигранти бяха избити в Сан Фернандо, в източния мексикански щат Тамаулипас, както изглежда, защото отказали да обслужват кръвожадната банда Лос Сетас, а 16 гватемалци и трима мексиканци бяха убити също в Тамаулипас през януари миналата година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.