Пречка ли е възрастта в кампанията за президент на САЩ?

71-годишният Маккейн може да стане най-възрастният президент в историята на Белия дом

Кандидат-президентът на Републиканската партия сенатор Джон Маккейн на пресконференция в Анаполис. 71-годишният политик не крие възрастта си и твърди, че годините са предимство. Снимка: Ройтерс

Водещият кандидат за президентската кандидатура на Републиканската партия в САЩ Джон Маккейн е на 71 години. Той трябва да убеди избирателите, че въпреки възрастта си може да издържи изпитанията на често определяната като най-тежката длъжност на планетата. „Аз не съм най-младият кандидат, но съм най-опитният“, казва белокосият сенатор от Аризона, който за първи път е избран в Конгреса през 1982 година след 22-годишна кариера във военноморския флот.
Тежестите на президентството се отразяват силно на хората, заемали Овалния кабинет. Когато дойде на власт през януари 2001 година, на 54-годишна възраст, Джордж Уокър Буш имаше момчешко излъчване. Сега косата му е прошарена, а около очите му има бръчки.

Ако спечели изборите, Маккейн, който навършва 72 години през август, ще бъде най-възрастният американски президент, положил клетва за първи мандат. Роналд Рейгън беше на 69 години, когато пое поста през 1981 година.

Маккейн, който пет години е бил военнопленник във Виетнам, а след това победи в битката с рака на кожата, води кампанията си по строг график. Често участва в три или повече събития на ден, като изтощава по-младите си помощници. Със себе си често води и майка си, като на всеки, който се тревожи за възрастта му, отговаря, че само трябва да погледне енергичната 96-годишна Робърта Маккейн. Макар Маккейн да е по-възрастен от съперниците си от Демократическата партия – сенатор Барак Обама е на 46 години, а сенатор Хилари Клинтън е на 60 – той изглежда в доста добра форма и има бърз ум.

Според статистическите данни от последния федерален доклад за здравеопазването в САЩ един 72-годишен бял мъж може да очаква да живее средно още 12,5 години. Половината от мъжете на тази възраст вероятно ще починат по-скоро, а половината по-късно. Ако Маккейн спечели два мандата като президент, той може да прекара до осем години в Белия дом и да завърши втория мандат на 80-годишна възраст. Това ще го направи най-възрастния американски президент в историята.

По-малко от 1 процент от участниците в проучване на в. „Ню Йорк таймс“ и телевизионната компания Си Би Ес в началото на кампанията посочиха, че хора в седемдесетте години на своя живот са най-подходящи за президентския пост. 52 процента избраха тези, които са в петдесетте.

ТРУДНО Е ДА СЕ СЪДИ ПО ВЪЗРАСТТА

Джон Маккейн на предизборна обиколка в Мериленд. Кандидат-президентът води кампанията си по строг график, като с многото си прояви изтощава по-младите си помощници. Снимка: Ройтерс

Експерти казват, че хора на възрастта на Маккейн са предразположени към растяща загуба на памет, понижена физическа енергия и по-висока уязвимост на болки и заболявания. Директорът на Центъра по геронтология в Канзаския университет Дейвид Екерт обаче поставя въпроса по друг начин: „Трудно може да се определи функционалното здраве въз основа на възрастта. Някои по-възрастни хора може да са много способни, докато други имат сериозни затруднения.“

Възрастта на Маккейн е една от причините, поради която изборът му на кандидат за вицепрезидент ще бъде следен много внимателно. Ако Маккейн почине на поста, неговият вицепрезидент ще го замести. „Хората са уверени, че той е в добро здраве, но възрастта също е фактор“, заяви помощник на ръководството на Републиканската партия. „Когото и да избере за кандидат-вицепрезидент, най-важното е, че този човек може да стане президент.“

През последните години американците живеят и работят по-дълго, главно благодарение на подобреното здравеопазване. Това отприщи твърдения като „шейсетте са новите петдесет“. Въпреки това обаче работодателите отбягват по-възрастни служители, защото се опасяват, че те може да взимат много болнични и често им липсват високотехнологични умения. Такива служители обаче могат да осигурят опит, зрялост и, подобно на Маккейн, увереност с щипка чувство за хумор.
Маккейн признава, че трябва да не изостава. „Трябва да покажа енергията, жизнеността и силата, необходима, за да убедя хората, че съм готов да се справя, че съм готов да служа“, казва той. Голям тест за способностите му може да бъдат президентските дебати, особено ако Маккейн се изправи срещу Обама, който навършва 47 години през август.

Обама, който би станал първият чернокож президент и един от най-младите на поста, обича фино да напомня на хората колко е възрастен Маккейн. Той казва: „Уважавам Джон Маккейн за половинвековната му служба за тази страна.“ В отговор Маккейн обещава да повтори забележката на Рейгън към по-младия Уолтър Мондейл от 1984 година, че няма да използва младостта и неопитността на Мондейл срещу него.

Ако стане президент, Маккейн ще започне новата си работа в период от живота, когато повечето американци са отдавна напълно или частично в пенсия. Да си на 72 години обаче не значи да си стар във Вашингтон, поне за онези, които държат властта и искат да я запазят. Тридесет и пет от 100-те американски сенатори са около шейсетте, 20 – около седемдесетте, пет – около осемдесетте, а един (демократът Робърт Бърд от Западна Вирджиния) е на 90 години. От другата страна на улицата срещу Капитолия, шестима от деветимата членове на Върховния съд на САЩ са на възраст между 68 и 87 години.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.